táplálkozás,főétkezés

Ez történik a testeddel, ha kihagysz egy főétkezést

Forrás: getty images
Későn keltél, ezért nem volt időd reggelizni, ebédidőben pedig még a tárgyalóban ültél. Munka után még elmentél futni, onnan pedig egyből az ágyba ugrottál. Ismerős a történet?

Annak ellenére, hogy a tested kihagyott étkezésekre adott reakciója függ a korodtól, egészségi állapotodtól, étrendedtől és attól, mennyire vagy aktív, a főétkezések kihagyása minden esetben következményekkel jár. Mutatjuk, mi történik pontosan ilyenkor a szervezetedben.

Fogyni fogsz - de vigyázz, mert van egy csapda!

Az egyik legnyilvánvalóbb eredmény az, hogy fogyni fogsz. Van egy ilyen diéta is, az úgynevezett időszakos böjtölés, aminek során csak bizonyos időintervallumban ehetsz a nap vagy a hét folyamán. (Például reggel 8 és 17 óra között eszel, vagy heti 5 nap a megszokott módon táplálkozol, 2 nap pedig 500 kalóriát viszel be). Ha viszont azért hagysz ki étkezést, hogy csökkentsd a kalóriabeviteledet, vagy büntetni szeretnéd magadat, annak biztos, hogy rossz vége lesz. Ugyanez a helyzet akkor is, ha például tudod, hogy étterembe mész vacsorázni, ahol nem szeretnél salátát enni, emiatt viszont nem ebédelsz. Ennek minden esetben az lesz az eredménye, hogy a kelleténél többet eszel, ráadásul kalóriadúsabb ételeket is választasz.

Kevésbé puffadsz fel

Az étkezések kihagyásának egyik pozitív hatása, hogy kevésbé puffadsz fel. Ilyenkor ugyanis több ideje van a szervezetednek megemészteni a bevitt tápanyagokat. Szakértők szerint ilyenkor csökken a gyulladás mértéke is a szervezetedben.

Elfáradsz

A vérben lévő glükóz szintje lecsökken, emiatt pedig úgy gondolja a szervezeted, hogy ideje nyugovóra térni. Nem meglepő, ha délután nincs energiád, ha nem ebédelsz.

Romlik a hangulatod

Ha gyakran hagysz ki egy-egy főétkezést, csökken a vércukorszinted, ami a hangulatodra is rányomja a bélyegét. Ha voltál már attól dühös, mert nem ettél, akkor érted, mire gondolunk. A glükóz az agy elsőszámú tápláléka, ezért ha nem jut eléghez a szürkeállomány, rossz lesz a kedved.

Jobban pöröghet az agyad

Amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy az időszakos böjtölés javíthat a memórián, ugyanis a diéta hatására több agysejt és idegszövet termelődik. Emellett a gyulladás mértéke is csökken a szervezetben, így javulnak a kognitív funkciók is.

Tovább élhetsz

A Cell Metabolism című folyóiratban megjelent kutatás szerint akár tovább is élhetsz, ha kihagysz egy-egy étkezést, és az időszakos böjtölés alapelveinek megfelelően táplálkozol.

Nem tudod megtartani a súlyodat

Sajnos bármennyire is hatékonynak tűnik ez a módszer a fogyásban, hosszabb távon biztos, hogy nem maradnak távol tőled a kilók. Ettől függetlenül az anyagcseréd szempontjából egészségesebb lehetsz a szakértők szerint.

Olvasnál még a témában?