FODMAP,táplálkozás

Mit érdemes tudni a FODMAP-ekről?

Forrás: unsplash/Milada Vigerova
Manapság egyre többször előkerül a FODMAP-ek neve, azonban kevesen tudják, hogy pontosan mit takar a mozaikszó és miért érdemes jól megjegyezni.

A FODMAP-ek (Fermentable Oligo-, Di-, Monosacharides and Polyols) a szénhidrátok egyik családját jelentik, ezek pedig sokaknál okoznak emésztőrendszeri problémákat. Magyarul is elég hosszú a neve, fermentábilis (erjedő) oligo-, di-, monoszacharidokra és cukoralkoholokra fordítható.

Amikor szénhidrátot fogyasztasz, a tápanyag egy része nem emésztődik meg és nem is szívódik fel, hanem egyből a vastagbélbe kerül, ahol rövid láncú zsírsavak és gázok képződnek belőlük - ez egy természetes folyamat, ami mindenkivel megtörténik.

A rövid láncú zsírsavak egyébként fontosak, mivel ők biztosítják a bélbaktériumok üzemanyagát és a bél falának bevonatát is védik. Azonban vannak, akiknél bizonyos szénhidrátok puffadást, hasi diszkomfortérzetet, hasmenést vagy székrekedést okoznak. Ezt az dönti el, milyen baktériumok vannak a bélrendszeredben. Sok szakértő szerint pedig az IBS-ért is a FODMAP-ek felelnek.

A leggyakrabban problémát okozó szénhidrátok a FODMAP-ek, amik számtalan alapanyagban előfordulnak: a búza, hagyma, rozs, hüvelyesek, laktóz, alma, körte, fokhagyma mind-mind kellemetlen tüneteket okozhat.

Ma már rengeteg diéta létezik, ami az alacsony FODMAP tartalmú ételek fogyasztását írja elő. Általában a következő alapanyagokat lehet nyugodt szívvel enni:

  • laktózmentes tejtermékek, vagy növényi alapú tejtermékek
  • érett sajtok
  • kukorica
  • quinoa
  • rizs
  • zabpehely
  • lencse
  • csicseriborsó
  • földimogyoró
  • dió
  • tökmag
  • napraforgómag
  • banán
  • ananász
  • málna
  • eper
  • avokádó
  • cukkini
  • uborka
  • répafélék
  • retek
  • paradicsom
  • salátafélék

Olvasnál még a témában?