Borítókép: Mitől függ, hogy gyorsan hízásnak indulsz-e, ha kicsit többet eszel?

Mitől függ, hogy gyorsan hízásnak indulsz-e, ha kicsit többet eszel?

Forrás: Unsplash.com
"Az elmúlt három hónapot lényegében végigzabáltam" - mondta az egyik barátnőm, akit bármennyire is szeretek, ezért a mondatért egy kanál vízben meg tudtam volna fojtani. Az Éva magazin írása.

Ő ugyanis - velem ellentétben - tipikusan az az alkat, aki bármennyit ehet, a kalóriák mintha csak útközben elpárolognának, nem igazán hízik. Nagyjából ugyanannyit sportolunk, egész hasonlóan táplálkozunk, de persze tudom, hogy mindenért a genetika a felelős.

A táplálkozás során bevitt kalóriákat háromféleképpen használjuk fel:

  • Alapanyagcsere során, azaz a nyugalmi helyzetben, szimpla életben tartásunkra fordított energia formájában
  • Termogenézis, azaz emésztésre, tápanyagfelszívásra és raktározásra fordított energiaként
  • Mozgásra és egyéb aktivitásra fordított energia formájában