edzés,munka

Fél óra edzés meló előtt, és minden megváltozik!

Forrás: Getty Images
Kelj fel a szokottnál korábban, iktasd be a munka előtti edzést, ami lehet akár 30 perc is - a hatás tutira nem marad el!

Ha eddig csak lustaságból - mert nem szeretnél korábban kelni -, vagy kényelemből - mert nincs kedved az edzőteremben sminkelni és zuhanyozni - nem akartál meló előtt edzeni, akkor lehet, hogy elérkezett az idő újragondolni az ötletet. A legújabb kutatások szerint ugyanis minden gyógyszernél jobban csökkenti a vérnyomás, ha a munka előtt legalább fél órát sportolsz!

Ausztrál kutatók végeztek el egy kísérletet, amiben bizonyították, hogy egy 30 perces, normál tempójú futópados séta is elég ahhoz, hogy kiváltsd a magas vérnyomás elleni gyógyszert. A Brit Szív Alapítvány örömmel fogadta a kutatási eredményeket, már csak azért is, mert az Egyesült Királyságban minden harmadik ember magas vérnyomással küzd.

Az edzés azért is nagyon lényeges mindenki számára, mert a szív erősítésével csökken a vérnyomás: minél könnyebben szivattyúzza a vért, annál annál kevesebb munka marad az artériákra, így pedig csökken a vérnyomás.

Az ausztrál kutatás a perth-i Western Australia egyetemen készítették: a kísérletben 55-80 év közötti emberek vettek részt. A 35 nő és a 32 férfi mindennapjait háromféleképp osztották be a kutatók. Az első verzióban zavartalanul kellett ülniük 8 órán keresztül - mintha dolgoznának. A másodikban egy óra ülés után 30 percet sétálhattak a résztvevők a futópadon, majd 6 és fél órát ülniük kellett. A harmadikban mindenki 1 órát ülhetett, majd jött a 30 perces futpados séta, ám az ez utáni 6 és fél órás ücsörgést minden 30 percben 3 perc sétával "színesítették" a kutatók.

edzés,munka,testmozgás
Forrás: pexels.com
Kezd a napot testmozgással!

A kísérlet során a részt vevők ugyanazokat az ételeket ették, még este is. Közben folyamatosan mérték a vérnyomást, a pulzust és vértszteket csináltak, hogy tisztában legyenek az emberek adrenalin szintjével is.

Az eredmények persze cseppet sem lettek meglepőek: azoknál, akik sportoltak, alacsonyabb lett a vérnyomás, különösen a szisztolés vérnyomás. Michael Wheeler, a tanulmány vezetője kifejtette, hogy

a férfiaknál és a nőknél is láthatóan csökkent a szisztolás vérnyomás mértéke a testmozgás miatt, illetve azért, mert időnként felállították őket a folyamatos ülésből. Nagyjából ez várható el a vérnyomáscsökkentő szerektől is, ám a mozgás is képes erre: csökkenti a szívbetegségek, a stroke kockázatát.

Érdekesség még, hogy a csökkenés mértéke a nőknél látványosabb volt.

Most tehát egy újabb kutatás támasztja alá, mennyire fontos a mozgás, különösen akkor, ha vérnyomásproblémákkal küzdesz. Persze ha gyógyszert szedsz, mindenképp konzultálj az orvosoddal, de a mozgás és az egészséges életmód bizony kimutathatóan sokat tesznek azért, hogy optimális legyen a vérnyomásod!