Borítókép: Nyár végén félmaratonon indulnál? Szakértőnk elmondja, mire figyelj a felkészülés során!

Nyár végén félmaratonon indulnál? Szakértőnk elmondja, mire figyelj a felkészülés során!

Forrás: getty images
Olvasónk egy éve kezdett futni, nyáron szeretne félmaratonon indulni. A következő kérdést küldte szakértőnknek:

Kedves Tibi!

Egy éve futok, eddig heti 2-3 futással 6 km a leghosszabb távom, viszont szeretnék augusztusban indulni félmaratonon. A kérdésem az lenne, hogy véleményed szerint heti 3 edzéssel 8 hónap alatt fel tudok-e készülni? Nagyon köszönöm válaszodat! Üdv: Ramóna

Szakértőnk, Szilágyi Tibi válasza:

Szia Ramóna,

A válaszom röviden: igen. Az eddigi futómúltad már bőven megerősíthetett izomzatilag, csontozatilag annyira, hogy elkezdhesd a szisztematikus felkészülést. A heti 3 edzés teljesen jó egy első teljesítéshez. Amire figyelj, hogy két szabályt tarts szem előtt főként: fokozatosság és folytonosság. Folyamatosan, kihagyások nélkül készülj, tartsd a heti 3 edzést mint eddig, mert a hosszabb kihagyások alatt elveszíted amit felépítettél, emellett sérülésveszélyes is, ha több edzés után kihagysz pár hetet, majd újból ugyanonnan folytatod. Az edzések távjának és intenzitásának növelésénél pedig legyél fokozatos. Bőven van időd még a felkészülésre. Egy-egy edzéseden (leginkább hétvégén) kezdj el egyre hosszabbakat futni, míg a hétközi futások alkalmával az egyikbe iktass be lendületesebb szakaszokat, amik a gyorsulásban és a futóstílus javításában is segítenek. Ha kedvet érzel, és minden megy gond nélkül, akkor egy rövidke kis regeneráló futást minden második héten beiktathatsz negyedik edzésként, amivel növeled a heti kilométerszámodat és a szervezetet is megtanítod a gyorsabb regenerálódásra a gyakoribb edzések révén.

Arra figyelj csak, hogy mindezt fokozatosan csináld. Ha szépen folytatod, amit elkezdtél akkor kapkodás, így sérülésveszély nélkül is kényelmesen fel tudsz készülni erre a szép feladatra.

Neked is van kérdésed Tibihez? Itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel ide kattintva ismerkedhetsz meg.