Borítókép: Újabb szuperkaja a láthatáron! Ezért kellene futóként több feketeribizlit enned

Újabb szuperkaja a láthatáron! Ezért kellene futóként több feketeribizlit enned

Forrás: getty images
Ha a szuperkajákról van szó, akkor a bogyós gyümölcsök közül a legtöbben az áfonyát emelik ki. Pedig a feketeribizli éppen annyira egészséges, mint az áfonya. Számtalan pozitív hatással számolhatsz, ha fogyasztod, ezeket pedig össze is gyűjtöttük.

A feketeribizli pozitív hatásai a futókra nézve:

  • Antocianinokban gazdag, így képes serkenteni a vérkeringést, ezáltal több oxigénhez jutnak az izmaid edzés közben. Ennek hatására kevésbé fáradnak el és így jobban teljesíthetsz.
  • Egy kutatás szerint a feketeribizli-kivonat segíthet a regeneráció felgyorsításában is. Egy intenzívebb intervallum edzés után fogyasztva sokkal hamarabb megszabadulsz a felgyülemlett laktáttól, mint akkor, ha nem fogyasztanád.
  • Zsírégető hatásáról is érdemes beszélni: egy brit kutatás szerint a feketeribizlit tartalmazó táplálékkiegészítők hatására több zsírt égethet el a szervezeted közepes és intenzív edzés alatt is.

Ezeken kívül persze nem csak a futásra vannak pozitív hatásai, hanem például megvéd a vírusoktól, megelőzheti a herpeszek kialakulását és a daganatok növekedését is lassítja. Antocianin-tartalmának köszönhetően pedig az elhízás és a cukorbetegség kialakulása ellen is védelmet nyújthat.

Keverheted a turmixodba, gazdagíthatod a zabkásádat is feketeribizlivel, de akár ízesített vizet is készíthetsz belőle.

Ha eddig nem tetted, akkor érdemes a zöldségesnél megkeresned a feketeribizlit is, hiszen látod, mennyi pozitív hatása van a szervezetedre.

Olvasnál még a témában?