Borítókép: A futástól is fájhat a fejed? Szakértőnk elmondja, mi áll a kellemetlenség hátterében

A futástól is fájhat a fejed? Szakértőnk elmondja, mi áll a kellemetlenség hátterében

Forrás: getty images
Olvasónk egy sokakat érintő kérdéssel fordult szakértőnkhöz, Fülöp Tiborhoz.

Tisztelt Fülöp Tibor!

Nagyjából 1,5 éve járok futni, sajnos időhiány miatt nem rendszeresen, de havi 2-3 alkalommal igen. Ilyenkor alkalmanként sikerül 6-7 kilométert is lefutnom, pihenő nélkül. Az utóbbi 2 hónapban a futás után kb. 2 órával erős fejfájásom van. Először a frontra gondoltam, mert sajnos frontérzékeny vagyok. De ez már többször előfordult és tényleg mindig futás után jön elő. Futás előtt is szoktam vizet inni (minimálisat), majd utána min. 2 pohárral.
Ön szerint milyen probléma okozhatja? Valamit nem jól csinálok, vagy talán egészségügyi dolog lehet a háttérben?


Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: T. Andrea

SZAKÉRTŐNK, FÜLÖP TIBOR VÁLASZA:

Kedves Andrea!

Alapvetően itt a nagy probléma a rendszertelen futás. Ezek az egyes sportolási alkalmak nem épülnek egymásra, így edzésnek sem nevezhető, hiszen a szervezet nem tud alkalmazkodni, hozzászokni a terheléshez, ezáltal minden egyes futás egy-egy újabb megpróbáltatás, túlterhelés az Ön szervezetének.

Az egyes futások terjedelme is nélkülözi a fokozatosságot, és erős a gyanúm, hogy az intenzitás is magasabb, mint ami az alapállóképesség növelése érdekében hatékony lenne.

Természetesen a fejfájást okozhatja a frontérzékenység, mint ahogy más egyéb tényezők is. Edzői szempontból azonban egyértelmű számomra, hogy a sporttevékenysége erősen megreformálásra szorul, az alábbi szempontok szerint:

  • célok meghatározása
  • egészségi állapot felmérése (sportorvosi terhelésélettani vizsgálat), amely arra hivatott választ adni, hogy van-e bármilyen kockázata, ellenjavallata egészségügyi szempontból a rendszeres sporttevékenységnek;
  • heti minimum 3, de inkább 4 edzés bevezetése a napirendbe;
  • teljesítménydiagnosztikai vizsgálat során az aktuális teljesítőképesség felmérése,
  • a fejlesztendő területek meghatározása,
  • az egyéni pulzus célzónák megállapítás
  • a személyre szabott, megfelelően periodizált, fokozatosan felépített edzésprogram beszerzése.

Üdvözlettel

Fülöp Tibor

NEKED IS VAN KÉRDÉSED TIBORHOZ? ITT FELTEHETED NEKI! A TÖBBI SZAKÉRTŐNKKEL PEDIG AZ ALÁBBI LINKRE KATTINTVA ISMERKEDHETSZ MEG!