Borítókép: Miért fáradnak el a lábaid könnyebben futás közben?

Miért fáradnak el a lábaid könnyebben futás közben?

Forrás: getty images
Veled is előfordult már, hogy a légzéseddel minden rendben volt futás közben, de úgy érezted, a lábaid már nem tudnak sokáig előrébb vinni? Mutatjuk, mi a válasz a kérdésre és mit tehetsz a probléma ellen.

Jenny Hadfield, amerikai futóedző szerint ebben az esetben több dologra is érdemes figyelni. Azt is elmondja, melyik esetben pontosan mivel van probléma:

Az első tanács, hogy fuss ritkábban, viszont figyelj oda jobban az edzéseid minőségére. Ez azért is fontos, mert könnyen lehet, hogy azért fáradnak el a lábaid, mert nem volt ideje regenerálódni a szervezetednek. Jó megoldás, ha például hetente négyszer mész el futni, de mindegyik edzésednek más célja van. Például beiktatsz egy gyorsító edzést (fartlek, résztávozás), egy tempós futást, egy hosszú futást és egy laza, regeneráló edzést is.

A másik megoldás, ha kicsit jobban odafigyelsz a tested jelzéseire. Nem kell mindenáron ragaszkodnod az edzéstervedhez. Ha például kevesebbet alszol, stresszes vagy a munkád miatt, vagy nem tudtál egészségesen táplálkozni, akkor iktass be egy lazább futást a hosszú helyett. Ha nem így jársz el és nem érzéssel futsz, a lábizmaid feladják, miközben úgy érzed, még bírnád tovább a strapát.

Versenyezz és táplálkozz okosan! A túl gyakori versenyzés, vagy a pihenőnapok kihagyása egyáltalán nincs jó hatással a teljesítményedre, hiszen ebben az esetben sincs elég ideje a szervezetednek regenerálódnia. Ráadásul a kiégés, fáradtság és túledzés jeleivel is meg kell küzdened. Emellett pedig a táplálkozásodra is érdemes odafigyelned. Ha nem viszel be elég szénhidrátot, akkor sokkal hamarabb elfáradsz, de a tápanyaghiány tünete is lehet a fent említett panasz. Törekedj arra, hogy minél több friss zöldséget, gyümölcsöt egyél, emellett fogyassz minőségi szénhidrátokat (teljes kiőrlésű gabona, barna rizs) és elegendő fehérjét.

A legjobb, ha kicsit átértékeled a futóedzéseidet és a leírtaknak megfelelően változtatsz. Az edző szerint nagy eséllyel a változtatások után észre fogod venni, hogy javul a teljesítményed.

Olvasnál még a témában?