fáradásos törés

A fáradásos törés 6 előjele, amikre nőként figyelned kell

Forrás: getty images
Ha nem eszel eleget, cserébe viszont rengeteget edzel, az egészségeddel játszol. A csontok is elgyengülhetnek, ha nem viszel be elég tápanyagot, ez pedig egyenes út a fáradásos törések felé.
Mikor beszélünk fáradásos törésről?

Nőként pedig különösen érdemes odafigyelned a megfelelő tápanyagbevitelre, mert több kutatás is igazolta, hogy ok-okozati összefüggés van a táplálkozás, a fáradásos törések kialakulása és az egészség között.

A következő 6 jel arra utal, hogy nem eszel eleget és ha így folytatod, fáradásos töréssel fogsz megküzdeni:

  1. Alacsony energiaszint, fogyás
  2. Alacsony testtömeg-index
  3. Rendszertelen menstruáció
  4. Kimaradó menstruáció
  5. Alacsony csontsűrűség
  6. Korábbi fáradásos törések

Mit tehetsz annak érdekében, hogy elkerüld a bajt?

  • Ha a fenti tüneteket tapasztalod, akkor figyelj oda jobban a táplálkozásra, valamint a D-vitamin és a kalcium bevitelére is, ez a két tápanyag fontos szerepet játszik abban, hogy erősek maradjanak a csontjaid.
  • Ha a múltban előfordult már hasonló sérülés, akkor menj orvoshoz és járj kontrollra rendszeresen.
  • Érdemes több időt szánnod az erősítésre, keresztedzésre, regenerációra is, hogy megelőzd a fáradásos törések kialakulását.
  • Nem minden fáradásos törés egyforma: a legtöbb törés a lábfejen jelentkezik, ugyanakkor a medence környékén is előfordulhatnak - utóbbi esetben nem a biomechanikai erőhatások felelnek a problémáért, hanem a meggyengült csont nem bírja a terhelést.
  • Ha a fent említett területeken bármilyen sérülésed van, az jelezheti, hogy ha nem változtatsz, akkor hamarosan fáradásos töréssel is meg kell küzdened.

Olvasnál még a témában?