keresztbetett,láb

EZÉRT ne ülj soha keresztbe tett lábbal!

Forrás: Getty Images
Amúgy sem egészséges, de sportolóként még inkább nem ajánlott.

Ha ugyanis keresztbe tett lábbal ülsz, teljességgel lehetetlen, hogy a gerinced ideális pozícióban maradjon, ez pedig hosszútávon számos káros következménnyel jár. Ráadásul, ha valaki keresztbe tett lábbal ül, általában ugyanaz a lába van felül, és nem cserélgeti, így egy idő után féloldalassá válik bizonyos tekintetben, és álladóan meg lesz csavarodva a törzse.

Ennek következménye derék-, váll és nyaki fájdalom, sőt az izmok megpróbálnak majd kompenzálni, ami még több fájdalomhoz és deformálódáshoz vezet. Ez pedig olyan szintig is fokozódhat, ami nem csak olykor-olykor okoz nehézségeket, de a sportolásban és a mindennapokban is akadályoz.

A legjobb, amit tehetsz, hogy – egyfelől nem teszed keresztbe a lábad – és a munkahelyi székedet megfelelően állítod be: a combod párhuzamos legyen a talajjal, a lábszárad pedig merőleges, a térded derékszöget zárjon be, és leérjen a talpad, ne lógjon a levegőben. A monitorra ne lefelé kelljen nézned, hanem a közepe szemmagasságban legyen, és a billentyűzet közvetlen előtte legyen, hogy le tudd támasztani az alkarodat, de normálisan elférjen. Teljes háttal támaszkodj neki a támlának, és tartsd egyenesen a gerinced, de ne túl egyenesen, ne homoríts!

Ha ezek a szempontok nem megfelelőek, az a futás alatt elsősorban a hétvégi hosszúknál fogod észlelni, illetve a félmaratoni, maratoni távokon. Ha már éreztél hosszú futás alatt derékfájdalmat, az egyik ok itt keresendő.

Amikor azon kapod magad, hogy keresztbe tett lábbal ülsz, pattanj fel, végezz el néhány nyújtózkodást, és ülj vissza helyesen. Emellett fontos, hogy megerősítsd a gerincfeszítő izmokat, és egyéb core izmokat Pilatessel, saját testsúlyos erősítő feladatokkal (plank, feklvőtámaszban végzett gyakorlatok), mert kisebb eséllyel fordulnak elő problémák.

Ugye, figyelsz majd, hogy ne tedd keresztbe a lábad?