rost, étkezés,

Ezért nagyon fontosak a rostok a fogyáshoz - és a makacs hasi zsír eltüntetéséhez!

Forrás: getty images
A rostdús étkezés nagyban hozzájárul a teltségérzet kialakulásához, de ezen kívül is rengeteg pozitív hatása van, amik miatt kifejezetten fontos figyelni a rostbevitelt!

A rostok mostanában közel sem kapnak akkora figyelmet, mint a trendi ketózás, az intermittent fasting vagy a különféle böjtök, ám ennek ellenére igenis foglalkozni kell velük, azzal, hogy elegendő mennyiséget vigyél be belőlük a szervezetbe. Hosszú távon ugyanis a megfelelő rostbevitel segíti a fogyást: kutatások szerint ha erre, illetve a fehérjefogyasztásra kiemelten figyelünk, akkor lényegesen könnyebben el lehet érni a vágyott testsúlt.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

A rostok ugyanis nemcsak lassítják az emésztést, de általuk a test lassabban reagál az elfogyasztott szénhidrátokra is. Késleltetik a cukor felszívódását a vérbe, ezzel növelik az inzulinérzékenységet. Az étel elfogyasztása utána a vércukorszint kevésbé emelkedik meg, ez pedig nagyon fontos a glükóztolerancia és a cukorbetegség szempontjából.
Másrészt a rostfogyasztás nemcsak a vastagbélrák kockázatát csökkenti, de a vérnyomásra, ezáltal a szív egézségére is jótékonyan hat.

Mi valójában a rost?

Egyszerűen fogalmazva: a rost a növény egy része, amelyet a test nem képes megemészteni (ellentétben a zsírokkal, fehérjékkel és szénhidrátokkal, amelyeket az emésztőrendszere lebont és felszív.)

Kétféle rost létezik:

  • Az oldható rostok vízben oldódnak, ilyenek a pektinek, a nyálkaanyagok...Segítik az emésztést - ilyenek találhatók az almában, sárgarépában, borsóban, babban és zabban.
  • Az oldhatatlan rostok kulcsfontosságúak a rendszeresség szempontjából, ők, mint például a cellulóz, nem oldódnak vízben. Jó forrásai a búzakorpa, a diófélék, a karfiol, a barna rizs, a lencse és a zeller.
dió, magok,
Forrás: GettyImages

Mennyi rostot lenne érdemes naponta fogyasztani?

Egy felnőtt nőnek legalább napi 25 gramm rost lenne az ideális, ám a szakértők szerint nagyon lényeges, hogy ha rostban szegény étrendről tér át valaki a rostdús táplálkozásra, a fokozatosságra kiemelten kell ügyelni. Ha ugyanis a minimális rostbevitelt hirtelen növeled meg, az gondot okoz majd az emésztés szempontjából.

Érdemes ezt a 25 grammot napi 5 alkalomra elosztani, és ha eddig kevesebbet ettél, csak néhány nap elteltével fogyassz mindig kicsivel több rostot.

Miben van sok rost?

A bogyós gyümölcsök, a lencse, a bab kiváló rostforrások, de a következők is bőségesen tartalmaznak rostot: csicseriborsó, chia mag, avokádó, mandula, alma, bulgur, eper, áfonya, burgonya, teljes kiőrlésű kenyerek, quinoa, brokkoli, kiwi.

Extra fontos a folyadékbevitel!

Az egyik legfontosabb dolog, ha sok rostot fogyasztasz, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Ez a kulcsa annak, hogy a rostok tényleg kifejtsék pozitív hatásaikat, és hatékonyak legyenek az emésztés szempontjából!