futás ősszel,őszi futóruházat,Joynapok,Joy-napok 2019,Joy-napok ősz

Ezeket feltétlenül szerezd be, ha futni szeretnél ősszel! Ne feledd JOY-napok november 7-10 között, hátha most megtalálsz mindent, ami kell a futáshoz!

Forrás: Getty Images
Kezdő futóként eléggé hiányosak voltak az ismereteim azzal kapcsolatban, hogy mi az a minimál ruházat, amivel azért jó, ha rendelkezem, ha ősszel elindulnék futni.

Az alap szettem állt egy fél magasszárú aerobik cipőből, egy mondjuk technikainak tekinthető fitnessz nadrágból, egy Timex órából (csak edzésidőt mért, legfeljebb részidőket, azaz lap-okat), és minden egyéb ruházatom pamut jellegű volt, illetve a hűvös beköszöntével vastag polár pulóvereket hordtam. Emlékszem, mennyire átfújt a polár pulcsin a szél és mennyire kihűltem, a vizes pamut pólóban emiatt az edzések végére.

Ma már nem kell éveken keresztül kényelmetlenül érezni magadat azért, mert alkalmatlan ruházat van rajtad.

futás ősszel,őszi futóruházat,kezdők,Joynapok
Forrás: Getty Images

Ha egy kezdő futótársam tanácsot kérne a legszükségesebb futóöltözékeket és kiegészítőket illetően az alábbiakat biztosan javasolnám neki.

  1. Nyilván legyen egy jó futócipőd. Elég egy alapmodell, tehát nem vetetnék – hacsak nem szíved vágya – egy prémium cipőt az első kilométerek megtételére. Viszont fontosnak tartom, hogy igenis legyen szép az a cipő – a kényelmen túl. Gyűljenek csak bele örömmel a kilométerek! Ha olykor elmész erdőbe is futni, ugyanúgy felveheted a normál, azaz aszfaltra gyártott edzőcipődet.
  2. Legyen egy jó szél- és vízálló kabátod. Olyan, ami jól szigetel, amelyben igazán meg sem érzed különösebben, ha cudar az idő. Enélkül a hideg, őszi időben nem fogod magad komfortosan érezni futás közben - persze akkor, ha esik és fúj.
  3. Legyen egy-két szett hosszú futónadrágod, rövid ujjú technikai felsőd, hosszú ujjú vékony technikai felsőd és vastagabb hosszú ujjú technikai felsőd. Ezekkel a darabokkal egészen sokféle hőmérsékleten jól elboldogulsz.
  4. Nem tudom, ki találta ki, de számomra a két legjobban használható kiegészítő ilyenkor ősszel a karszár és a csősál. A karszárat azért szeretem, mert egyszerűen mobilizálható mind a két irányba (fel- és levétel) attól függően, hogy a hőérzet mit kíván. Melegebb őszi napokon a rövid ujjú felsőt sok esetben elég csak ezzel a darabbal kiegészíteni. A csősál pedig azért zseniális, mert sálként vagy sapkaként is használható, ha pedig egyik helyre sem kell éppen, egyszerűen a csuklómra tekerem, hogy ne legyen útban. Sok futóversenyen a rajtcsomagban vagy a finisher cuccok között már hozzá is juthattál, az sem baj, ha több van belőle. Nálam a kedvenc darab egy világoskék apró virágos, amit ráadásul egy ruházati üzletben találtam (nem sportcuccok között) és jó pár éve használom. De van belőle szép piros, színátmenetes szivárvány színű, UTMB mintás vagy akár lengyel népi motívumos.
  5. Legyen egy vékony kesztyűd. Hűvösben a kéz és az ujjak hamar kihűlnek, jóval komfortosabban fogod magad érezni, ha felöltözteted magad ott is.
  6. Nem létszükséglet, de én biztos javasolnék egy egyszerűbb fejlámpát. Gyakran futok télen kivilágított, de alapvetően sötét aszaltos utakon és mindig biztonságosabb a haladás, pláne, ha tempós edzésem van, ha jó látom az utat. Ráadásul az sem lényegtelen szempont, hogy magad is láthatóbb vagy lámpával a fejeden.

A november 7-10. közötti JOY-napok alatt számos sportmárka kínál kedvezményes áron futóruházatot is. Nézz szét, hátha van, amihez jelentős kedvezménnyel hozzájuthatsz!

A KUPONOKAT A RW LEGFRISSEBB SZÁMÁBAN IS MEGTALÁLOD!