Exkluzív interjú: Mo Farah így készül a London maratonra

Mo farah,london marathon
Forrás: Nike

Őrület várható vasárnap Londonban, az már biztos!

A Nike világbajnok futóinak visszajelzései alapján fejlesztette tovább a hihetetlen teljesítményeiről híres Nike Zoom Vaporfly 4%-et. A Nike ZoomX Vaporfly NEXT% április 25-én debütált Londonban, Mo Farah, szomáliai származású brit hosszútávfutó és a maratoni világcsúcsot döntő Eliud Kipchoge pedig április 28-án már élesben is tesztelni fogják a 2019-es London Maratonon.

mo farah,london maraton

Ebből az alkalomból a Mo Farah megválaszolt néhány kérdést a NIKE CSAPATÁNAK a vasárnapi versennyel és a felkészülésével kapcsolatban, íme a vele készült Q&A:

Q: Mesélj kicsit az új Next% cipellőről?
A: Sportolóként mindig egy Next% típusú cipőt keres ember. Minden futó a lehető leglégiesebb cipőt szeretné. Ez nem csak könnyű, de remekül is illeszkedik a lábra. A 4% is szuper volt, de ebben még gördülékenyebb a mozgás. A fejlesztések alatt rengeteg tesztet csináltunk különböző terepeken és futópadon is, igazi “wow” érzés volt. A Nike és a csapat rengeteget dolgozott azon, hogy a legtöbb tulajdonságában fejlessze a cipőt. Sokan vettünk részt sportolóként a fejlesztésben és mindannyian beletettük azt, amiben mi fejlődésre vágytunk. Egy nagyon jó csapattal dolgoztunk együtt – mi adtuk a visszajelzéseket, ők pedig elő álltak számunkra a legjobb cipővel, ami segít olyan gyorsan futni amennyire csak tudunk.

Q: Milyen volt a Nike-val együtt dolgozni?
A: Nagyon erős a kapcsolatom a Nike-val. Szeretnék tudni, hogy mire van szükséged, és hogy ők hogyan tudnak segíteni ezzel kapcsolatban. Olyan mintha lenne egy edződ, aki szeretné a legjobb oldaladat kihozni, szóval mikor elkezded a versenyt a lehető legjobb formádban vagy.

Q: Izgatottan várod, hogy újra otthon, Londonban versenyezz? Nagyon keményen készültél az előző időszakban Etiópiában.
A: Az elmúlt hat hétben Etiópiában edzetem az edzőmmel és a csapatommal. A legjobbakban reménykedek, mert nagyon izgatott vagyok, hogy újra Londonban futhatok. Tavaly harmadikként értem célba, most szeretném ezt felülmúlni, bár elég erős lesz a mezőny. Ott lesz például a világcsúcstartó Eliud Kipchoge is. Számomra nincs még egy olyan hely, mint az otthonom. Sokat segít a hazai tömeg támogatása, ebből plusz erőt nyerek.

Q: A világ egyik legjobbja vagy 5000 és a 10000 méteres síkfutásban, most mégis 42 kilométeren indulsz a világ legjobb maraton futóival együtt. Esélyesnek tartod magad a győzelemre?
A: Most úgy állok minden versenyhez, amin részt veszek, hogy elmegyek és megnyerem. Úgy gondolom, profiként a London Maratonon csak úgy éri meg indulni, ha esélyesnek is érzed magad. De természetesen bármi történhet a verseny napján. Ugyanakkor az évek alatt megtanultam magamról, hogy nem számít, milyen versenyről van szó, vagy hogy épp csak videójátékozok, a győzelemre hajtok, ez a személyiségem része.

mo farah,futás,london maraton

Q: Hány kilométert szoktál futni egy héten?
A: Ez változó. Attól függ, hogy mit mond az edzőm. Néha megenged nekem egy lazább, könnyű hetet, de átlagban több mint 190 kilométert futok egy héten.

Q: Ennyi kilométer után még mindig őszintén tudod élvezni a futást?
A: Amikor elkezdtem futni, csak hobbiként tekintettem rá, ez mára a munkám lett. Egy olyan munka, amit továbbra is élvezek. Ha éppen előfordul, hogy szünetet tartok, azonnal rájövök, mennyire hiányzik és hogy nem tudom, mit kezdjek magammal futás nélkül.

Q: Érzed magadon a nyomást? Ha igen, hogy kezeled?
A: Az előző 6-7 évben már érzem. De a siker nyomással jár, ez egyszerűen a része. Az emberek elvárják, hogy csináljak valamit és lehetőleg nyerjek is. Nem szoktam ezt túlzottan magamra venni, egyszerűen csak teszem a dolgom és hiszek az edzőmben. Tudom, ha komolyan készülök, a legjobb esélyt adom magamnak – nincs más, amit tehetek. Ha mindent végig csinálok az edzésen, egészségesen élek, fitt vagyok és kedvezőek a versenykörülmények, akkor kifizetődik a befektetett energia és kemény munka.

Q: Milyen céljaid vannak London után?
A: Egyszerre csak egy versenyre koncentrálok. Szuper lenne, ha elsőként érnék célba Londonban… Hogy utána mi lesz a következő cél, azt majd utána egyeztetjük az edzőmmel és csapatommal. Egy maraton lefutása teljesen más a pályán való versenyzéshez képest. Minél több maratont futok, annál több tapasztalatot szerzek és jobban kiismerhetem a sportolótársaimat.

Q: Úgy hallottuk, egyik szemed Tokión van…
A: Igen, előfordulhat, ha kellően felkészült leszek. Ki utasítaná vissza ezt a lehetőséget?! Ha úgy látjuk, hogy esélyes lehetek arra, hogy érmet szerezzek az országomnak, akkor ott a helyem.

Q: Hogy maradsz motivált? Van, hogy leengedsz?
A: Rióban például megfordult a fejemben, hogy mindent elértünk, amit a futópályán lehetséges, és egyszerűen vannak reggelek, amikor felkelsz és nem vagy annyira eltökélt – ez számomra se ismeretlen érzés. Jelenleg a maraton kihívása egyértelműen feltüzel. Ez egy olyan terep, amit nem jártam még be, de szeretném, ha képes lennék ennek a teljesítésére is. Hogy tudom megcsinálni, mit kell tennem, hogy összejöjjön? Ezek azok a kérdések, amik segítenek az előre haladásban, szeretem új kihívások elé állítani magam.

mo farah,london maraton

Q:Miben különbözik egy maratoni felkészülés attól, amikor a futópályára edzel?
A: Ha összehasonlítom a maratonra való felkészülés edzésprogramját azzal, mikor a versenypályára edzek, elég sok a különbség. Azt tudom, hogy eddig nem futottam annyi mérföldet, mint most a maratonra való felkészülésnél. Az intervallumok is jóval hosszabbak. Több ismétlést csinálok, például heti több alkalommal vagyok lent a pályán.

Q: Motivál téged a kudarctól való félelem?
A: Elég pozitív személyiségnek tartom magam. Nem szeretem komplikálttá tenni a dolgokat, megtalálom a módját, hogy egyszerűsítsem őket. Ha valami nem sikerül, akkor az nem a te napod volt, tovább kell lépni. Ez nem a világ vége.

Q: Ki vagy mi inspirál téged?
A: Legjobban talán az inspirál, amikor a gyerekeimet nevetni látom, amikor boldogok és büszkék rám.

Q: Mikor realizáltad, hogy gyorsan tudsz futni? Mikor fogalmazódott meg benned, hogy ez akár a munkáddá is válhat?
A: Hatalmas dolog volt számomra, amikor először futhattam Anglia, majd Nagy-Britannia színeiben. Utána sokáig az foglalkoztatott, hogy vajon felnőtt keretekben is megtehetem-e majd ugyanezt. Aztán megszereztem az Egyesült Királyság támogatását, majd olyan szponzoraim lettek, mint a Nike… elkezdtem realizálni hogy, tényleg jó vagyok ebben és lehet, hogy igazi karriert építhetek ebben a sportágban.

Q: Mesélnél egy kicsit a mentális hozzáállásodról, hogy fejben hogyan készülsz egy nagy versenyre?
A: Mentálisan is erősebbnek kell lenned a többi résztvevőnél. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy van egy határ, de számomra mindig van tovább. Ez nekem a személyiségem része, ami kialakult az évek alatt. Már gyerekként is erős voltam szellemileg, akkor is hittem abban, hogy az ember többre képes, mint azt gondolja.

Q: Le tudnád írni, hogy milyen volt egy tipikus edzős nap Etiópiában?
A: A felkészülés alatt általában 7-kor keltünk és 7.15-kor már ki is léptünk az ajtón. Reggeliztünk, ettünk egy kevés zabkását vagy pirítóst, kávéztunk majd átöltöztünk. Olyan 8:30 körül kocogva mentünk a pályára, ahol 10-12 mérföldet futottunk le reggelente, majd alaposan lenyújtottunk. Aztán jöhetett a tusolás és talán egy pici alvás a könnyű ebéd előtt. Este 5 fele újra kocogtam, aztán az edzőteremben edzettem. De vasárnaponként hosszútávokat is futottunk – ekkor még korábban keltünk és volt, hogy órákig futottunk.

mo farah,london maraton

A még jobb eredmények érdekében az innovációiról híres sportszergyártó a világbajnok futóinak kulcsfontosságú visszajelzései alapján fejlesztette tovább a Nike korábbi, kifejezetten maratoni távra kialakított futócipőjét, a Nike Zoom Vaporfly 4%-et.

Shalane Flanagan, amerikai hosszútávfutó észrevételei után arra törekedett a fejlesztőcsapat, hogy az új modell még ellenállóbb legyen a nedvességgel szemben. A Nike Sport Research Lab tagjainak visszajelzései alapján pedig a NEXT% talpát 15 százalékkal több habbal töltötték fel, hogy az azt viselő sportoló egy puhább és légiesebb élmény mellett még kevesebb energiát használjon fel futás közben. A Vaporweave felsőrész még könnyebb, mint a korábbi Flyknit – így a cipő összsúlya a több hab ellenére is változatlan könnyedségű maradt. A talp mintázatát pedig a maratoni világcsúcsot futó Eliud Kipchoge kérései alapján módosították. A cipőfűző elhelyezkedését pedig elforgatták, hogy még kevesebb nyomás érje a lábfej érzékeny részeit – így még több szabadságot nyújtva annak.

HA PEDIG KÍVÁNCSIAK VAGYTOK, MILYEN VOLT TESTKÖZELBŐL


a London maraton, akkor kattintsatok jövőhét kedden a runnersworld.hu-ra, mert Csere Gáspár és Dani Áron vlogjukban mesélnek majd róla!

Tovább olvasok
Utolsó állomásához érkezett a Golden Trail Series a szombati skóciai versennyel

Judith Wyder és Nadir Maguet nyerték a sorozat utolsó válogató versenyét, a Ring of Steall Skyrace-t.

Büntetőkör Podcast #7 – az egyetlen magyar férfi Sparthatlon-győztes, Bogár János

Megérkezett a Runner's World és Simonyi Balázs podcastsorozatának legújabb darabja!

3 dolog, amit ne hagyj ki edzés után, ha jót akarsz magadnak

Az, hogy mit csinálsz edzés után, legalább olyan fontos a teljesítményed növelése érdekében, mint az, hogy meglegyen maga az alapos átmozgatás.

Irdatlanul éhes vagy egy hosszú futás után? Vesd be a következőket!

Úgy érzed, hogy egy hosszabb futás után képes lennél végeláthatatlanul enni? Megértünk, de azért az egész napos evésnél tudunk jobbat: próbáld ki a következőket!

3 őszi zöldség, aminek minden futó tányérján ott a helye!

Bár manapság szinte az év minden szakaszában hozzájuthatsz bármilyen zöldségehez és gyümölcshöz, a legjobb az lenne, ha minden évszakban előnyben részesítenéd az itthon, vagy a közelben megtermett idényzöldségeket és gyümölcsöket. Sokkal ízletesebbek, tápanyagdúsabbak, mint a sokat utaztatott társaik!

4 dolog, amivel szinte észrevétlenül válhatsz környezettudatosabbá

Nem kell mindig óriási változtatásokra gondolni!

Alternatíva az energiazselék helyett

A frissítés kérdése gyakori téma futókörökben. Ha hosszabb távokkal próbálkozol, még inkább felmerül, milyen alternatívái lehetnek az izotóniás italoknak és az energiagéleknek.

Alacsony szénhidráttartalmú diétába kezdesz? Így kalkuláld ki, mennyit kellene enned!

Teljesen felesleges megvonni magadtól a szénhidrátokat, hiszen ezekből nyered az energiát, ráadásul a jól megválasztott szénhidrátoknak rengeteg pozitív hatása van a testre. Ha mégis kipróbálnál egy alacsony szénhidráttartalmú étrended, érdemes pontosan kiszámolnod, mennyit kellene belőle bevinni a szervezetbe!

Szőnyi Ferenc októberben egy 20-szoros Ironmannek vág neki, ahol cél a világcsúcskísérlet

Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnok mindig újabb és újabb, a hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetésekre nevez be és többségüket meg is nyeri. A Racemachine becenevet viselő komáromi sportoló októberben Mexicóban, a Decaultratri World Cupon nagy ambíciókkal áll rajthoz. Egy 20x Ironman versenyen indul, ahol nemcsak első helyezett szeretne lenni, de a világcsúcsot is megkísérli megdönteni.

Zöld emblémát a futóversenyeknek!

Hét évvel ezelőtt, 2012-ben rendezték meg az első olyan futóversenyt Magyarországon, amelyen már nem volt eldobható pohár a frissítő pontokon. A Terep 100-as volt ez a verseny.

A tíz legnagyobb hiba, amit a sportolók elkövetnek az étkezésben

A sportolóknak a szokottnál is fontosabb, hogy helyes étrendet kövessenek, és mindig megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyenek be a szervezetbe a rengeteg edzés miatt. Nemrég azonban elkészült egy lista a klasszikus hibákról, amiket ők is elkövetnek - érdemes tanulni belőle!

Immuntuning - így kerülöm el a betegségeket évek óta az őszi-téli szezonban

Ahogy beköszöntött az ősz, abban a pillanatban megszaporodtak a környezetemben a beteg, náthás emberek, és sokan panaszkodnak arra is, hogy nincs energiájuk.

Te ne kövesd el! - kezdők hibái, haladók tévedései

Gusztos Péter, a Suhanj! Alapítvány társalapítója 55 maratonnal a háta mögött összeszedte azokat a hibákat, amelyeket kezdőként elkövetett, de azokat is, amelyekkel haladó futóként küzdött meg... hogy neked már ne kelljen!

A szezon befutója: a Saucony új futócipőjét teszteltük!

Főszerkesztőnk kipróbálta a Saucony Ride Iso 2-t, és el is mondja, hogy tetszik neki!

Még mindig futtában

Légy mindig hálás azért, amit megad a tested számodra, hálás minden nap, hogy futhatsz.

Kutyás akadályfutás – verseny vagy buli? Így látja egy elit akadályfutó

A Hard Dog Race 2016-os indulása óta töretlen sikernek örvend az aktív életet élő kutyások körében, sajátos módon egyesíti az akadálypályás és a kutyás terepfutó-versenyek kihívásait. A kutya és az ember együtt győzi le az akadályokat, büszkeségük is közös és egy felejthetetlen élménnyel lesznek gazdagabbak.

Őrületes idővel megdőlt a félmaratoni világcsúcs

Vagyis, nem csak úgy megdőlt, a kenyai Geoffrey Kamworor futotta meg.

Szuper a növényi étrend, de vigyázz, nehogy EZ a tápanyag lemaradjon a tányérodról!

Egyre többen választják ezt a fajta táplálkozást az egészségük vagy a húsfogyasztás visszaszorítása miatt. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a legfontosabb tápanyagokat bevidd a szervezetedbe, ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a növényi étrend bizony káros is lehet.

Jordan Hasay elárulja, mi a maratoni felkészülés 4 legfontosabb eleme

Jordan Hasay az Egyesült Államok 2. leggyorsabb nője, aki valaha maratont futott. És ne hidd, hogy ő már mindent tud: a mai napig tanulja, hogyan lehet a lehető legtökéletesebben felkészülni a közel 43km lefutására.

Podcast
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem