egészség,vérvétel,vérnyomás

5 vizsgálat, amit akkor is érdemes elvégeztetni, ha kicsattansz az egészségtől

Forrás: pexels
A következő vizsgálatok értékei pontos képet adnak az egészségről – és a táplálkozási szokásokról is.

Ezeket érdemes rendszeresen ellenőriztetni:

1. Vérnyomás

A magas vérnyomás a stroke és a szívinfarktus legnagyobb kockázati tényezője. 130/80 felett magasnak számít a vérnyomás, 120/80 alatt normálisnak. Káliumban, magnéziumban és rostokban gazdag, sóban szegény étrenddel előzhető meg a magas vérnyomás.

2. HDL KOLESZTERIN

Más néven ez a „jó” koleszterin, mert segít lebontani az érfalakra tapadt zsírt és megelőzi az ízületi gyulladást. A 40 mg/dl alatti érték növeli a szívbetegség kockázatát, a 60 mg feletti érték számít optimálisnak. Növelhetjük a HDL arányát a vérben olyan egyszeresen telítetlen zsírok fogyasztásával, mint az avokádó, vagy az antocianinban gazdag lila ételek, például az áfonya.

3. LDL KOLESZTERIN

A sokat kárhoztatott „rossz” koleszterin lerakódik az érfalakon és érszűkületet eredményez. 100 mg/dl alatt normális az érték; 159 mg fölött kiugróan magasnak számít. Csökkenti az LDL mértékét a vérben a teljes értékű gabonák, például a zab fogyasztása; az antioxidánsokban gazdag keserű csokoládé és a zöld tea; az egészséges zsírokban gazdag avokádó és az olajos magvak; illetve a rostban gazdag hüvelyesek. Kerüld a zsírban sült és a feldolgozott élelmiszereket, illetve a sajtot.

4. Trigliceridek

A koleszteroltól eltérő zsírokat sorolják ide, amelyek a vérben keringenek és a zsírsejtekben halmozódnak fel. A 150 mg/dl alatti érték optimális, 200 mg fölött túl magas. Csökkentik a trigliceridek mértékét a vérben az omega-3 zsírsavban gazdag halak, például a lazac, a szardínia és a makréla. Növelik viszont a hidrogénezett olajok és a finomított cukrok, amelyekből rengeteg van például az előre csomagolt édességekben.

5. Éhgyomri vércukor

Jellemzően ezt mérik a cukorbetegség gyanúja vagy meglévő diabétesz esetén. 100 mg/dl alatti érték számít normálisnak. Az ennél magasabb érték hormonális problémára utalhat.
A cukor minden formája – beleértve a fehér keményítőt is – megemeli a vércukor szintjét. A fokhagyma és az almaecet segíthet normalizálni a cukorszintet.