erősítő edzés

Erősítő edzéssel akár 25%-kal is csökkentheted a daganatok kialakulásának kockázatát

Forrás: Charlotte Karlsen / unsplash
Ha a csontokra, szívre és az emelkedős futásokra gyakorolt pozitív hatásai nem lennének elegek, az erősítő edzés akár az életedet is meghosszabbíthatja.

Számtalan oka van annak, hogy a futóknak az erősítő edzést ajánlják. Például jobban bírod az emelkedős futásokat, a vércukorszinted is hálás lesz érte, a csontok épülésének is jót tesz, ráadásul a fogyásban is segíthet. És a legjobb, hogy a Medicine & Science in Sports & Exercise című folyóiratban megjelent kutatás szerint a vastagbél daganat kialakulása ellen is védhet.

A kutatásban több mint 560.000 ember vett részt. A szakértők megvizsgálták az egészségügyi adataikat, az étrendjüket, életmódjukat és 10 évvel később visszahívták őket egy újabb körre.

Az eredmények szerint az erősítő edzés akár 25 százalékkal is csökkentheti a daganat kialakulását, de a vesét is képes megvédeni. Ennek oka a kutatók szerint, hogy az ilyen típusú edzés segít a vércukorszint egyenletesen tartásában.

Korábban is hasonló eredményre jutottak más szakértők, akik arra jöttek rá, hogy heti 2 erősítő edzés 31 százalékkal csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát.

Szóval érdemes rendszeresítened neked is, nem csak a futóteljesítményed javítása miatt.

A következő gyakorlatok pedig abban is segítenek, hogy gyorsabbá váljatok.