edzés,mentális edzés

Céljaid vannak a futással? Tréningezd magad mentálisan is!

Forrás: Getty Images
Ha szeretnél valamit elérni az edzéssel, akkor nem elég csak a testet erősíteni. A rengeteg futóedzés, keresztedzés, nyújtás és regenerálódás mellett mentálisan is erősnek kell lenned, ha fejlődni szeretnél. Erin Mielzynski kanadai alpesisí világbajnok tippjei következnek.

A hivatásos sportolók folyamatosan orvosi felügyelet alatt állnak, legyen szó testzsírszázalékról, izomrostsebességről, vagy éppen emlékezőképességről. Minden egyes eredményt alaposan kiértékelnek, amelynek következtében azonosítják a lehetséges hiányosságokat, egyenlőtlenségeket, vagy éppen kiemelik az egyedi erősségeket. Ha valami nem stimmel, máris mikroszkóp alá veszik őket, és orvosok, gyógytornászok, sebészek hada nyújt nekik segítséget. Ehhez a folyamatos testi és lelki nyomáshoz nagyon fontos, hogy megfelelő tudatállapotban legyenek. Felmerül a kérdés azonban, hogyan is értékelhető és fejleszthető a mentális erősség?

Ennek kapcsán a kanadai alpesisí világbajnok, Erin Mielzynski osztja meg velünk tapasztalatait. A soirtoló is jól tudja, hogy egy versenyző sikere általában komoly csapatmunka eredménye, a sportolók mögött ugyanis szerencsés esetben egy támogató család, edző, orvosok és szponzorok állnak, akik igyekeznek maximális támogatást nyújtani. Erin Mielzynski számára felemelő érzés, hogy 100%-ban meg tud bízni felszerelésében, a professzionális Helly Hansen ruhadarabok évek óta hűséges társai és egyben sikerfaktornak tekinti őket. Ezen túl megfigyelte azt is, hogy ha mentálisan rendben van, lényegesen jobb eredményeket ér el. Ennek érdekében nemrég úgy döntött, hogy egy csodálatos indonéz elvonulás, valamint Dr. Karen MacNeill sportpszichológussal való közös munka útján egy életen át tartó utazásra indul, hogy felfedezze, mit is jelent valójában a mentális erősség, és hogyan képezze elméje izmait éppolyan szorgalmasan, mint a testét.

A kanadai versenyző a mentális edzés öt olyan aspektusát mutatja be, amelyekre ellenállóképességének fejlesztése során összpontosít.

Bátorság

A bátorság nem más, mint félelmet érezni, ennek ellenére mégis cselekedni. Bátorság, hogy tisztában vagyunk a lehetséges következményekkel, érezzük a lüktető szívverésünket, tökéletes teljesítményre törekszünk, mégsem hagyjuk, hogy ezek a gondolatok elnyomják a kihívás iránti lelkesedésünket. Erin a saját határainak folyamatos feszegetése közben megértette, hogy félelmei különböző formákat és méreteket ölthetnek, ugyanakkor sokféleképpen kezelhetőek. Tudatosan ösztönözni kezdte magát, hogy kényelmesen érezze magát a kényelmetlen helyzetekben is, félelmeit elnevezte, egy adott formát társított hozzájuk és igyekezett őket megismerni. A füstös, ciklonszerű képződménynek, amit kockázatos tevékenységek végzése közben lát lelki szemeivel, a Steve nevet adta.

Korábban inkább menekülni próbált előle, azonban felismerte, hogy nem ellenségként kell kezelnie, hiszen éppen azért van jelen, hogy biztonságban tartsa. Erin szerint az a fontos, hogy az irányítás nála legyen. Minden kudarc visszajelzés, amely egy lépéssel közelebb visz a sikeres eredményhez, tehát tanuljunk belőlük, majd lépjünk tovább.

edzés,felkészülés
Forrás: Helly Hansen

Kíváncsiság

Fontos, hogy az érzelmeinkhez kíváncsi hozzáállással közelítsünk, váljunk objektív megfigyelővé. Tegyük fel például, hogy szomorúak vagyunk: amint felismerjük az érzést és próbáljuk megfigyelni, mi az oka, a szomorúság elszáll és egyfajta más érzéssé, felfedezendő rejtéllyé alakul át. Ugyanez a stratégia alkalmazható a minket körülvevő emberek érzéseire is. Amikor valaki negatívan reagál a környezetünkben, érdemes feltenni magunkban a kérdést, vajon mi lehet ennek a forrása? Ha úgy gondoljuk, hogy a mi hibánkból fakad, akkor még tudunk rajta korrigálni, amennyiben azonban rajtunk kívül álló okokból történik, együttérzést tanúsíthatunk az adott személy irányába.

Amint megfigyelővé válunk, mások reakciói és saját érzelmeink nem tudnak többé befolyást gyakorolni ránk, ellenben lehetőséggé válnak, amelyek megoldást kínálnak mindaddig, amíg türelmesek és kíváncsiak vagyunk. Nem kell megváltoztatnunk a saját magunkról kialakított képünket, de azon változtathatunk, hogy miként reagálunk, hogyan érzékelünk, vagy éppen kikkel vesszük körbe magunkat.

edzés,pihenés
Forrás: Helly Hansen

Saját értékrend

A mai modern, hihetetlen gyors tempójú világban Erin számára kimondottan fontos, hogy saját értékrendje szerint éljen. Ez segíti az egyensúly megtalálásában, és megakadályozza, hogy ne csupán az eredményei tükrében mérje magát – ezáltal egy holisztikusabb életmódot tud kialakítani még versenyképes környezetben is.

A kanadai síversenyző kétféle lista elkészítését találta kifejezetten hasznosnak.

  • Az egyik témája, hogy milyen személyek szeretnénk lenni és milyen értékek fontosak számunkra.
  • A másik lista a legfontosabb teljesítménytényezőinket foglalja össze, amelyből kiderül, mely technikai és taktikai készségek lényegesek teljesítményünk szempontjából.

Érdemes minden nap ránézni a listákra, az értékeket és készségeket illetően pedig 1-10 között értékelni magunkat. Amikor a rangsorolás 1–3 közé esik, láthatjuk, hogy mire kell jobban összpontosítanunk. Ha 6-8 között állnak a pontjaink, akkor gondolatban nyugodtan adjunk magunknak egy pacsit. Erin szerint nem kell, hogy tökéletesek legyünk, viszont ez a módszer lehetővé teszi, hogy fejlődésünket mérjük és rövidtávú mentális célokat tűzzünk ki.

Zajszűrés

Felfokozott ütemű életritmusunkban gyakran érezhetjük úgy, hogy ezerfelé kell figyelnünk. Számtalan eszközön kommunikálunk szünet nélkül, és rossz érzésünk van, ha nem tudunk azonnal válaszolni. Folyamatos félelmet érzünk, hogy valamiről lemaradunk, a közösségi média pedig azt az érzést kelti bennünk, hogy soha nem lehetünk elég jók.

Erin éppen ezért döntött úgy, hogy egy kicsit magába fordul, így nyáron egy indonéz elvonulás során 48 órás csendet tartott. Eleinte nagy kihívásként élte meg, féktelenül járt az agya, egy idő után azonban pörgős világa elkezdett lelassulni. Észrevette, mennyi felesleges szó hagyja el nap mint nap a szánkat, az okoskészülékeink hogyan akadályozzák meg a jelen pillanatainak megélését, és milyen érzés is a csend valójában. Mivel azonban az esetek döntő többségében nincsen 48 óránk az elménk lecsendesítésére, ezért fontos, hogy megtaláljuk a gyorsabb vagy éppen nyomás alatti lelassulás módját.

Erin ezt jóga, meditáció és légzési gyakorlatok segítségével teszi, valamint szeret egyedül időt tölteni a természetben. Tanácsa, hogy ne féljünk többször nemet mondani, ezáltal többször igent mondani saját magunknak.

Megtanulni felemelkedni

Erin számára az ellenállóképesség nem csupán azt jelenti, hogy egy-egy kudarc után képesek vagyunk újra felállni, hanem éppolyan fontos, miként emelkedünk fel. A kudarcot jelző hegek ugyanis a legtöbb esetben megmaradnak és befolyásolják kitartásunkat. Érdekes belegondolni abba, hogy a bíróság előtt egy személy nem ítélhető el kétszer ugyanazért a bűncselekményért, ugyanakkor mi hajlamosak vagyunk napokig, hetekig vagy akár évekig ostorozni magunkat ugyanazért a hibáért. Gyakran nem az a nehéz, hogy felálljunk, hanem az, hogyan állunk fel, miként bánunk magunkkal eközben, valamint milyen módon nézünk szembe a következő kihívásokkal.

Miután minden tőlünk telhetőt megtettünk, legyünk rá büszkék és szégyenkezés nélkül nyújtsuk újra a maximumot, miközben próbálunk a saját legjobb barátunk lenni.