edzettség,otthonlét

Óvatosan a túl sok pihenéssel: ENNYI idő kell ahhoz, hogy elveszítsd az edzettségedet

Forrás: Getty Images
Hetek óta nem edzel, annak ellenére, hogy idáig szerves része volt a mozgás az életednek? Pihenni, leereszteni kicsit szabad, sőt, néha kell is, ám egy idő után ez a megszerzett edzettség rovására megy.

Nem edzel, mert bezárt a kedvenc edzőtermed, az online sportoláshoz pedig semmi kedved? A futást is hanyagolod, mert nincs futópartnered, a szokott helyek zárva tartanak, és a versenyek is elmaradnak? Egyszerűen csak nem motivál semmi, hogy izzadj, mozogj, elfáradj?

Normál esetben a túl sok munka, a sérülések, a betegségek, a rossz idő, egy verseny utáni testi és fizikai fáradtság azok, amik miatt egy ideig hanyagoljuk az edzést, most azonban, a koronavírus miatt egy eddig szokatlan helyzetbe kerültünk. A cél az otthon maradás, így pedig egyértelmű, hogy nem tudunk úgy felkészülni, ahogyan szeretnénk. És biztosan mindenkiben felmerült már a kérdés:

Mennyi idő alatt veszítek jelentősen az edzettségemből?

A választól nem leszel boldog: a Journal of Applied Physiology 2018-as kutatásában maratonfutókat vizsgáltak, és kimutatták, hogy a szív már pár hét után jelzi, ha a szokottnál sokkat kevesebbet, vagy egyáltalán nem mozogsz.

A felmérésben 21 olyan futót vizsgáltak, akik részt vettek a 2016-os Boston Maratonon, majd a következő 8 hétben hajlandóak voltak arra, hogy ne nagyon sportoljanak semmit. Ezt azt jelentette, hogy az alanyok heti maimum 2 órát edzettek, egy-egy edzés nem tartott tovább 60 percnél. És míg a felkészülési időben heti legalább 32 mérföldet lefutottak, a következő nyolc hétben ez heti 3-4 mérföldre csökkent.

A kutatók két héttel a verseny előtt, amikor az alanyok a legtöbbet edzettek, megvizsgálták a szív és érrendszert kulcsfontosságú aspektusokból, majd négy és nyolc héttel a maraton után is megismételték a teszteket.

Az eredmény az lett, hogy 4, a korábbinál sokkal inaktívabb hét után jelentős csökkenés mutatkozott a vérmennyiségben ( 3.6%-os csökkenés) és a plazma térfogatában, illetve a szív bal kamrájának tömege és vasgatsága is csökkent. Ezek a változások azt jelentik, hogy romlik a test vérszivattyú-rendszere, mivel változik a bal kamra, illetve a pumpálásra rendelkezésre álló erőforrások, vagyis a vér ésa plazma térfogata.

futó,teljesítmény
Forrás: GettyImages

A kutatásban a második 4 hetes, minimális edzős időszak során a vérmennyiség csökkenése és a bal kamra állapota stabilizálódot. Ugyan a jobb kamrában ebben az időben volt hátrányos változás, ám Charles Pedlar vezető kutató szerint ezek a változások leginkább a sportkardiológusok szempontjából fontosak.

Az viszont érdekes, hogy sem a futók VO2 maximuma (a maximális aerob képesség mérőszáma), sem a vörösvérsejtek mértéke - amelyek oxigént szállítanak a dolgozó izmokhoz - nem csökkent jelentősen a vizsgálat során. De a tanulmány megjegyzi, hogy a vörösvérsejtek átlagos élettartama 110 nap, vagyis körülbelül kétszer annyi idő, amennyi alatt a tanulmány zajlott.

A futók teljesítményét futópados teszteken is vizsgálták a maraton utáni 8 hétben: heti 5-6 másodperces romlással futották le minden héten ugyanazt az 5 mérföldet. A teljesítményük főként a tempós futásokban romlott, a lazább tempójú futóedzést azonban még sikerült kivitelezniük. Bár a futókat vizsgáló kísérletből is látszik, hogy kevés edzés során is sokat romlik a telejsítmény, ám közel sem annyira, mint azoknál, akik mondjuk egy betegség miatt heteken át teljesen inaktívak.

Pedlar maga is elismerte, hogy egészen biztosan még durvább lett volna a teljesítményromlás, ha a tesztidő alatt a futók semmiféle fizikai aktivitást nem végeznek - egy kevés edzés viszont sokat segít a szinten tartásban is.

Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a fenti tanulmány nem tér ki arra, hogy az edzés csökkenése hogyan hat a reakcióidőre, a kapilláris sűrűségére, az izmok állapotára, a koordinációra az izmok és az idegrendszer között.

Azt is fontos tudni, hogy minden szervezet másként reagál a mozgás csökkenésére, ebben pedig nagy szerepet jászik az életmód. Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy már 3-4 sportolás nélküli hét a teljesítmény 4-25%-os romlásához vezet.

Pedlar szerint ezért mindenképp érdemes aktívnak maradnunk, most is, és egy regenerációs időszakban is - ha vigyázni akarunk az egészségünkre.