Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Mondj búcsút a frissítési bakiknak!

futás,frissítés,enduraid
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
A jó frissítés egy futó számára a verseny sikerét nyújthatja, az elrontott pedig a kudarcát, úgyhogy ez egy komoly problémaforrás lehet. Úgy lefutni egy félmaratont, maratont vagy bármit, hogy elrontottál valamit ezen a téren, eléggé kínkeservessé válhat. Erre a problémára nyújt megoldást az Enduraid alkalmazás, amely profi módon megtervezi a sportoló frissítését.

Egy évvel ezelőtt az RTL Klub Cápák Között című startupműsorában tűnt fel a sportoló pár – Kindl Gábor és Kiss Melinda –, akik egy sporttevékenységet kiegészítő táplálkozási alkalmazás ötletével rukkoltak elő a befektetői kör előtt. Az Enduraid bárki telefonjára letölthető. Vele pár alapvető személyes fiziológiai paraméter bevitelével megtervezhető egy edzés, illetve egy verseny tápanyag- és folyadékigénye. A műsorban rákaptak az ötletre és sikerült befektetőt találni a vállalkozás fellendítéséhez. Azóta eltelt néhány hónap, az alkalmazás működik, én pedig arról érdeklődtem egyiküktől, Kindl Gábortól, hogy hogyan is működik mindez, illetve hogy hogyan jött létre az Enduraid alkalmazás.

Kindl Gábor: Ambiciózus ifjú triatlonistaként világbajnok szerettem volna lenni, aztán csak nem jöttek az eredmények, és egy idő után azt vettem észre, hogy több időt töltök az orvosi várótermekben, mint a sportpályán. Abban az időben felvételiztem a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola vendéglátó és szálloda szakára, és találkoztam a táplálkozástannal. Rendkívül kegyetlen tudomány, ötvözi a biológiát, a kémiát, a fizikát és a matekot. A komplexitására hamar rájöttem, de arra is, hogy ezeknek az összefüggéseit gyorsan le tudom fordítani órákra, percekre, másodpercekre a sportpályán. Az elméletet gyakorlat követte, és a 90-es évek elején, egy kemény Ironman-távú versenyen Nagyatádon, ahol hihetetlenül extrém körülmények voltak, a versenyt viszonylag nagy fölénnyel sikerült megnyernem. A rendező utána megkérdezte, hogy sikerült ezt végrehajtanom? Azt válaszoltam, hogy lefordítottam a táplálkozási tankönyvet a sportra, és ennek megfelelően állítottam össze a frissítési tervet, ennek köszönhető ez az eredmény. Innen indult el az a tanácsadási tevékenység, amit a rendezői felkéréseknek megfelelően azóta is elmondok az indulóknak. Ennek tudatában a versenyzőknek kevesebb lehet a táplálkozással kapcsolatos problémájuk a verseny során, illetve jobb élményt nyújt számukra a versenyzés. Egy idő múlva annyi felkérés érkezett hozzám, illetve a személyes frissítés kialakítása annyira személy- és versenyspecifikus, hogy előállt egy barátom az ötletével: miért nem készítünk erre egy applikációt… Első gondolatra nagyon nehéz kihívásnak tűnt, hiszen két feladatot kell megoldani.

Ki kell számolni egy adott versenyző veszteségeit, azaz egy edzés vagy egy verseny során a sportoló milyen veszteséget szenved el a fizikai tevékenység során. Az nyilvánvaló, hogy mennyi energiát használ, viszont az már kevésbé ismert, hogy az izommunka hatékonysága az energiafelhasználás 20–25%-a, a többi hő. Tehát akkor izzadunk, vizet veszítünk és elektrolitokat. De milyen arányban? Ezeket a körülményeket mindenképpen vizsgálni szükséges. Világos, hogy a veszteségeket pótolni kell, hogy a teljesítményt fenn tudjuk tartani. Az embereknek van egy zöld zónájuk, azaz amikor egy tűréshatáron belül mozognak. Értem ezt a folyadékháztartásra, a szénhidrátraktárakra és az elektrolitraktárakra. Addig vannak a zöld zónában, amíg ezeket különösebb probléma nélkül fel tudják használni.

Mi a helyzet az aminosavakkal és a fehérjékkel?

KG: Az aminosavak és fehérjék más kérdés, mert igazából nem szükséges pótolni őket a versenyzés során, kivéve akkor, ha nagyon hosszú távokat teljesítünk.

És mi a probléma másik része?

KG: Hogy miként juttassuk be a szervezetbe a tápanyagokat, az elektrolitokat és a vizet. Aztán az a legnagyobb kihívás, hogy ez a frissítő mix bejusson a szervezetbe, és itt jön az élettan: hogy jut el ténylegesen a felszívódás helyére? A gyomorig nem nehéz, onnan viszont miként jut el a vékonybélbe? Ez függ a koncentrációtól és az összetételtől. Az applikáció lényege gyakorlatilag pontosan ez, hogy a benne található közel 700 termék csak olyan mixet állít össze, ami pontosan eljuthat a felszívódási helyre, az adott verseny vagy edzés alkalmával.

Ha jól láttam, akkor nemcsak a termékek vannak felsorolva, hanem található benne egy versenynaptár is, és az, hogy adott versenyen mennyi a frissítőpontok száma, ahol frissíteni tudok.

KG: Igen, de nem csak egy terméklista található a rendszerben, a termékek egy szűrőn mennek keresztül és egyedileg megvizsgáljuk őket. A világ minden tájáról érkeznek már termékfelkérések, de sok esetben elutasítjuk a felrögzítést, mert nem felelnek meg a kívánt összetételnek.

futás,frissítás
forrás: Getty Images

Át tudjuk pár gondolatban tekinteni, hogyan működik a szervezet sportolás közben?

KG: Öt energiát adó tápanyag van, de leszűkíthetjük háromra: zsírok, szénhidrátok, fehérjék. A fehérjéket idézőjelbe tenném, mert amikor fehérjéhez nyúl a szervezet, azért teszi, mert a zsírokat nem tudja elégetni. Zsír korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll: 1 kg raktárzsír minimum 2 Ironman teljesítéséhez elég. Ha van szénhidrát és van oxigén, akkor a szervezet zsírt fog égetni. Ha elfogy a szénhidrát, nem tud zsírt égetni. Sportolás közben nem szükségszerű fehérjét bejuttatni, épp elég feladat a szervezet számára, hogy bejuttassuk a vizet és a szénhidrátokat, hogy a zsírégetést fenn tudjuk tartani. Fehérjét nem égetünk. Három fontos komponens van tehát: a víz, a szénhidrát és az elektrolitok. A nátrium az aranykulcsa a frissítésnek és a sportteljesítménynek, 2 fontos szerepe van. A sejten kívül és a sejten belül folyadéktér van, ezeknek az egyensúlyát két ion tartja meg: a kálium és a nátrium. Amikor ezek egyensúlyban vannak, akkor szabadon áramlanak a tápanyagok. Amikor izzadunk, akkor felborul a nátrium és a kálium egyensúlya, és akár hússzor annyi nátriumot veszíthetünk, mint káliumot.

Az az érzés például, hogy verseny közben lötyög a hasban a folyadék és nem szívódik fel, minek köszönhető?

KG: Valószínű, hogy túl magas koncentrációjú oldatot mixeltél össze, ez addig ott marad, amíg a szervezet fel nem hígítja.

Erre nyújt például megoldást az Enduraid applikáció?

KG: Igen. A te fiziológiai adataidat és a környezeti tényezőket figyelembe véve tervezi meg a folyadék- és tápanyagbeviteledet. Erről szól az algoritmus, amit nem neked kell kitalálni, hanem megtervezi helyetted. Víz, elektrolit, szénhidrát. Neked csak meg kell jelölni, milyen terméket használsz és behelyettesíti helyetted. Biztos lehetsz abban, hogy nem frissíted túl magad és felszívódik benned, amit megiszol. A veszteségek nem megfelelő figyelembevétele rossz arány alkalmazásához vezethet.

Hogyan indult el mindez egy üzleti modellé?

KG: A frissítés nemcsak a versenyekre szól, hanem edzésfunkcióval edzésekre is megadja az optimális frissítési tervet. És hogy ez miért fontos? A regeneráció miatt. Sokan nem tudják, hogy a regeneráció már az edzéseken történő helyes frissítéssel kezdődik. Hogy napról napra azt az edzésmunkát el tudd végezni, amit szeretnél, ahhoz elengedhetetlen a megfelelő frissítés. Szeretnénk tudatosítani a futókban, hogy a frissítésnek ugyanolyan jelentősége van a hétköznapi edzéseknél, mint a versenyeken. A helyes frissítés lényegesen befolyásolja a másnapi edzést, illetve annak hatékonyságát. Ahhoz, hogy a teljesítményed megmaradjon, fontos a hidratáció, ami a vízháztartás és az elektrolit-egyensúly fenntartását jelenti. Ebben az applikáció nem ismer kompromisszumot. Ha ezt fenntartod, akkor már az edzés végén is készen állsz a regenerációra. A regeneráció nulladik lépése az ionegyensúly fenntartása, a következő lépés a gyulladáscsökkentés, mert ahogy sportolsz, gyulladásba kerülnek az izmok.

Ezt hogyan lehet orvosolni?

KG: Segíteni a testnek, hiszen a szervezetnek erre is van megoldása: az eikazionidok, a szervezet által termelt saját gyulladáscsökkentők. Ezeknek alapanyagot kell adni. Mik az alapanyagok? Omega–3 zsírsavak (DHA EPA) például a halolajban. És persze jöhet a recovery drink.

Beszéljünk pár mondatot a szénhidrátbevitelről is. Olvastam, hogy a sportolás közbeni szénhidrátbevitel ideális mennyisége óránként 1 gramm testsúlykilogrammonként.

KG: Attól függ, hogy milyen intenzitású edzésmunkát folytatsz, ahhoz képest tolódik el a zsírok vagy a szénhidrát felé a primer energiaforrás. Azt szoktuk mondani, hogy élő embernek 60 g/óra szénhidrátbevitelre nincsen szüksége. A profi sportoló magas intenzitás mellett is tud még zsírt égetni, edzett és emiatt a szervezetét el tudja látni oxigénnel. Az amatőr pedig nem tud nagyon magas intenzitáson sportolni. Az applikációnkban található egy szénhidrát-lemerítő edzés, ami azt a célt szolgálja, hogy kinyissuk a szénhidrátok és a zsírok közötti kaput.

A cikk folytatását a 2020/01-es Runner's Worldben találod, ami most digitális formában is elérhető!

runnersworld,futás,futómagazin
Tovább olvasok
Kép

Futás utáni higiénia - azt hitted, mindent tudsz már?

Edzel, leizzadsz, irány a zuhany és kész. Mit kell ezen túlspilázni? Ha egészen eddig te is így álltál hozzá, tudunk még újat mutatni a témában.

Kép

Időszakos böjtölés Keto-módban: kombinálhatom a két legnépszerűbb diétás módszert?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és érdemes -e egyáltalán?

Kép

Eldőlt az idei London Maraton sorsa – csak elit futók indulhatnak a 40. versenyen, Kipchoge és Bekele jelezte indulási szándékát

Az utolsó idei nagyszabású maratoni versenyt sem rendezik meg hagyományos lebonyolítás szerint. 45 000 futónak várnia kell jövő októberig, hogy ismét elrajtolhassanak a brit főváros legnagyobb nyílt futóversenyén.

Kép

A nyár örök slágere a főtt kukorica, de ehetem, ha fogyni akarok?

Nyáron az egyik legegyszerűbb étel a főtt kukorica, a strandok megunhatatlan slágerkajája, ami ugyan zöldség, ám kalória és szénhidrát tartalmát tekintve nem árt vele óvatosan bánni. Ám van pár jótékony hatása, amik miatt megéri fogyasztani!

Kép

9 ok, amiért inkább NE fuss maratont

Idővel óhatatlanul felmerülhet benned is: „most már kéne futni egy maratont”. Ám van itt pár apróság, amivel jó, ha tisztában vagy, mielőtt belevágnál a felkészülésbe.

Kép

A maratonista, akinek nyoma veszett az olimpián

Az 1912-es olimpiát Stockholm rendezte. Az eseményen összesen két japán atléta képviselte országát, egy sprinter és egy maratonfutó.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem