futás,frissítés,enduraid

Mondj búcsút a frissítési bakiknak!

Forrás: GettyImages
A jó frissítés egy futó számára a verseny sikerét nyújthatja, az elrontott pedig a kudarcát, úgyhogy ez egy komoly problémaforrás lehet. Úgy lefutni egy félmaratont, maratont vagy bármit, hogy elrontottál valamit ezen a téren, eléggé kínkeservessé válhat. Erre a problémára nyújt megoldást az Enduraid alkalmazás, amely profi módon megtervezi a sportoló frissítését.

Egy évvel ezelőtt az RTL Klub Cápák Között című startupműsorában tűnt fel a sportoló pár – Kindl Gábor és Kiss Melinda –, akik egy sporttevékenységet kiegészítő táplálkozási alkalmazás ötletével rukkoltak elő a befektetői kör előtt. Az Enduraid bárki telefonjára letölthető. Vele pár alapvető személyes fiziológiai paraméter bevitelével megtervezhető egy edzés, illetve egy verseny tápanyag- és folyadékigénye. A műsorban rákaptak az ötletre és sikerült befektetőt találni a vállalkozás fellendítéséhez. Azóta eltelt néhány hónap, az alkalmazás működik, én pedig arról érdeklődtem egyiküktől, Kindl Gábortól, hogy hogyan is működik mindez, illetve hogy hogyan jött létre az Enduraid alkalmazás.

Kindl Gábor: Ambiciózus ifjú triatlonistaként világbajnok szerettem volna lenni, aztán csak nem jöttek az eredmények, és egy idő után azt vettem észre, hogy több időt töltök az orvosi várótermekben, mint a sportpályán. Abban az időben felvételiztem a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola vendéglátó és szálloda szakára, és találkoztam a táplálkozástannal. Rendkívül kegyetlen tudomány, ötvözi a biológiát, a kémiát, a fizikát és a matekot. A komplexitására hamar rájöttem, de arra is, hogy ezeknek az összefüggéseit gyorsan le tudom fordítani órákra, percekre, másodpercekre a sportpályán. Az elméletet gyakorlat követte, és a 90-es évek elején, egy kemény Ironman-távú versenyen Nagyatádon, ahol hihetetlenül extrém körülmények voltak, a versenyt viszonylag nagy fölénnyel sikerült megnyernem. A rendező utána megkérdezte, hogy sikerült ezt végrehajtanom? Azt válaszoltam, hogy lefordítottam a táplálkozási tankönyvet a sportra, és ennek megfelelően állítottam össze a frissítési tervet, ennek köszönhető ez az eredmény. Innen indult el az a tanácsadási tevékenység, amit a rendezői felkéréseknek megfelelően azóta is elmondok az indulóknak. Ennek tudatában a versenyzőknek kevesebb lehet a táplálkozással kapcsolatos problémájuk a verseny során, illetve jobb élményt nyújt számukra a versenyzés. Egy idő múlva annyi felkérés érkezett hozzám, illetve a személyes frissítés kialakítása annyira személy- és versenyspecifikus, hogy előállt egy barátom az ötletével: miért nem készítünk erre egy applikációt… Első gondolatra nagyon nehéz kihívásnak tűnt, hiszen két feladatot kell megoldani.

Ki kell számolni egy adott versenyző veszteségeit, azaz egy edzés vagy egy verseny során a sportoló milyen veszteséget szenved el a fizikai tevékenység során. Az nyilvánvaló, hogy mennyi energiát használ, viszont az már kevésbé ismert, hogy az izommunka hatékonysága az energiafelhasználás 20–25%-a, a többi hő. Tehát akkor izzadunk, vizet veszítünk és elektrolitokat. De milyen arányban? Ezeket a körülményeket mindenképpen vizsgálni szükséges. Világos, hogy a veszteségeket pótolni kell, hogy a teljesítményt fenn tudjuk tartani. Az embereknek van egy zöld zónájuk, azaz amikor egy tűréshatáron belül mozognak. Értem ezt a folyadékháztartásra, a szénhidrátraktárakra és az elektrolitraktárakra. Addig vannak a zöld zónában, amíg ezeket különösebb probléma nélkül fel tudják használni.

Mi a helyzet az aminosavakkal és a fehérjékkel?

KG: Az aminosavak és fehérjék más kérdés, mert igazából nem szükséges pótolni őket a versenyzés során, kivéve akkor, ha nagyon hosszú távokat teljesítünk.

És mi a probléma másik része?

KG: Hogy miként juttassuk be a szervezetbe a tápanyagokat, az elektrolitokat és a vizet. Aztán az a legnagyobb kihívás, hogy ez a frissítő mix bejusson a szervezetbe, és itt jön az élettan: hogy jut el ténylegesen a felszívódás helyére? A gyomorig nem nehéz, onnan viszont miként jut el a vékonybélbe? Ez függ a koncentrációtól és az összetételtől. Az applikáció lényege gyakorlatilag pontosan ez, hogy a benne található közel 700 termék csak olyan mixet állít össze, ami pontosan eljuthat a felszívódási helyre, az adott verseny vagy edzés alkalmával.

Ha jól láttam, akkor nemcsak a termékek vannak felsorolva, hanem található benne egy versenynaptár is, és az, hogy adott versenyen mennyi a frissítőpontok száma, ahol frissíteni tudok.

KG: Igen, de nem csak egy terméklista található a rendszerben, a termékek egy szűrőn mennek keresztül és egyedileg megvizsgáljuk őket. A világ minden tájáról érkeznek már termékfelkérések, de sok esetben elutasítjuk a felrögzítést, mert nem felelnek meg a kívánt összetételnek.

futás,frissítás
Forrás: Getty Images

Át tudjuk pár gondolatban tekinteni, hogyan működik a szervezet sportolás közben?

KG: Öt energiát adó tápanyag van, de leszűkíthetjük háromra: zsírok, szénhidrátok, fehérjék. A fehérjéket idézőjelbe tenném, mert amikor fehérjéhez nyúl a szervezet, azért teszi, mert a zsírokat nem tudja elégetni. Zsír korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll: 1 kg raktárzsír minimum 2 Ironman teljesítéséhez elég. Ha van szénhidrát és van oxigén, akkor a szervezet zsírt fog égetni. Ha elfogy a szénhidrát, nem tud zsírt égetni. Sportolás közben nem szükségszerű fehérjét bejuttatni, épp elég feladat a szervezet számára, hogy bejuttassuk a vizet és a szénhidrátokat, hogy a zsírégetést fenn tudjuk tartani. Fehérjét nem égetünk. Három fontos komponens van tehát: a víz, a szénhidrát és az elektrolitok. A nátrium az aranykulcsa a frissítésnek és a sportteljesítménynek, 2 fontos szerepe van. A sejten kívül és a sejten belül folyadéktér van, ezeknek az egyensúlyát két ion tartja meg: a kálium és a nátrium. Amikor ezek egyensúlyban vannak, akkor szabadon áramlanak a tápanyagok. Amikor izzadunk, akkor felborul a nátrium és a kálium egyensúlya, és akár hússzor annyi nátriumot veszíthetünk, mint káliumot.

Az az érzés például, hogy verseny közben lötyög a hasban a folyadék és nem szívódik fel, minek köszönhető?

KG: Valószínű, hogy túl magas koncentrációjú oldatot mixeltél össze, ez addig ott marad, amíg a szervezet fel nem hígítja.

Erre nyújt például megoldást az Enduraid applikáció?

KG: Igen. A te fiziológiai adataidat és a környezeti tényezőket figyelembe véve tervezi meg a folyadék- és tápanyagbeviteledet. Erről szól az algoritmus, amit nem neked kell kitalálni, hanem megtervezi helyetted. Víz, elektrolit, szénhidrát. Neked csak meg kell jelölni, milyen terméket használsz és behelyettesíti helyetted. Biztos lehetsz abban, hogy nem frissíted túl magad és felszívódik benned, amit megiszol. A veszteségek nem megfelelő figyelembevétele rossz arány alkalmazásához vezethet.

Hogyan indult el mindez egy üzleti modellé?

KG: A frissítés nemcsak a versenyekre szól, hanem edzésfunkcióval edzésekre is megadja az optimális frissítési tervet. És hogy ez miért fontos? A regeneráció miatt. Sokan nem tudják, hogy a regeneráció már az edzéseken történő helyes frissítéssel kezdődik. Hogy napról napra azt az edzésmunkát el tudd végezni, amit szeretnél, ahhoz elengedhetetlen a megfelelő frissítés. Szeretnénk tudatosítani a futókban, hogy a frissítésnek ugyanolyan jelentősége van a hétköznapi edzéseknél, mint a versenyeken. A helyes frissítés lényegesen befolyásolja a másnapi edzést, illetve annak hatékonyságát. Ahhoz, hogy a teljesítményed megmaradjon, fontos a hidratáció, ami a vízháztartás és az elektrolit-egyensúly fenntartását jelenti. Ebben az applikáció nem ismer kompromisszumot. Ha ezt fenntartod, akkor már az edzés végén is készen állsz a regenerációra. A regeneráció nulladik lépése az ionegyensúly fenntartása, a következő lépés a gyulladáscsökkentés, mert ahogy sportolsz, gyulladásba kerülnek az izmok.

Ezt hogyan lehet orvosolni?

KG: Segíteni a testnek, hiszen a szervezetnek erre is van megoldása: az eikazionidok, a szervezet által termelt saját gyulladáscsökkentők. Ezeknek alapanyagot kell adni. Mik az alapanyagok? Omega–3 zsírsavak (DHA EPA) például a halolajban. És persze jöhet a recovery drink.

Beszéljünk pár mondatot a szénhidrátbevitelről is. Olvastam, hogy a sportolás közbeni szénhidrátbevitel ideális mennyisége óránként 1 gramm testsúlykilogrammonként.

KG: Attól függ, hogy milyen intenzitású edzésmunkát folytatsz, ahhoz képest tolódik el a zsírok vagy a szénhidrát felé a primer energiaforrás. Azt szoktuk mondani, hogy élő embernek 60 g/óra szénhidrátbevitelre nincsen szüksége. A profi sportoló magas intenzitás mellett is tud még zsírt égetni, edzett és emiatt a szervezetét el tudja látni oxigénnel. Az amatőr pedig nem tud nagyon magas intenzitáson sportolni. Az applikációnkban található egy szénhidrát-lemerítő edzés, ami azt a célt szolgálja, hogy kinyissuk a szénhidrátok és a zsírok közötti kaput.

A cikk folytatását a 2020/01-es Runner's Worldben találod, ami most digitális formában is elérhető!