koronavírus,endometriózis

Az endometriózis miatt jobban kellene félnem a koronavírustól?

Forrás: Getty Images
A koronavírustól való félelem hetek óta ott van a levegőben, azok pedig különösen rossz helyzetben vannak, akiknek van valamilyen krónikus betegsége. A szakértők most elmondták, mire kell figyelnie annak, akinek endometriózisa van.

Endometriózissal nem egyszerű az élet: ez a betegség a termékeny korú nőknél 5-15 százalékban fordul elő, a legtöbb esetben nagyon fájdalmas menstuációs görcsöket okoz, és kihat a teherbeesésre is. A betegség azt jelenti, hogy a méh belső nyálkahártyája a méh üregén kívül is megjelenik, és így nem csak belül, de kívül is követi a menstruációs ciklus változásait, így bizonyos területeken felgyülemlik a véres váladék, ami a problémákat okozza.

De vajon hogyan hat a koronavírus az endometriózisra? Az NHS (National Helath Service) a koronavírus kapcsán nemrég beszámolt arról, hogy az endometriózissal küzdőknek mire kell figyelniük ebben az időszakban.

kézmosás,endometriózis
Forrás: GettyImages

Az endometriózisban szenvedők nagyobb veszélynek vannak most kitéve?

A kutatók állítják, az endometriózisos betegek esetében nem kell megnövekedett kockázatról beszélni. Pont ugyanaz igaz rájuk, mint a többiekre: a vírus elleni védekezésben nekik is kulcsfontosságú a társadalmi érintkezés minimalizálása és a gyakori kézmosás. Ám van egyetlen eset, amikor fontos a kiemelt elővigyázatosság.

A mellkasi endometriózis növeli a koronavírus kockázatát?

Nagyon ritka betegség a mellkasi endometriózis: itt a szövet növekedése a mellkas üregében, azaz a tüdőben vagy a membránban van. Az ebben szenvedők sajnos nagyobb veszélynek vannak most kitéve, mivel a COVID-19 egy légzőszervi fertőzés, így azok, akiknek már léteznek légzőszervi betegségei, veszélyeztetettebb helyzetben vannak. Az ajánlások alapján nekik jobban kellene figyelniük a társas érintkezések csökkentésére, a kézmosásra, az otthonmaradásra.