poor brigi

Élsport után utánpótlás nevelés - Poór Brigi Európa- és világbajnok tereptriatlonistával beszélgettünk

Forrás: CAREER SPORT
Poór Brigitta gyerekkora óta triatlonozik, és számos szakágban ért el csodálatos eredményeket. Jelenleg utánpótlás neveléssel foglalkozik, és az ON által megalapított #triatlONhungary csapat egyik tagja.

Nemrég alakult meg a #triatlONhungary csapat, amiben 5 különleges hazai triatlonos kapott helyet, akiknek nem csak a szorgalmuk, sport iránti lelkesedésük különleges, de az egyéniségük és magával ragadó. Szeretnénk bemutatni őket, elsőként Poór Brigittát, aki nemrég védte meg tereptriatlon országos bajnoki címét, noha 3 éve visszavonul az élsporttól!

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Bár az élsportot már abbahagytad, a mai napig versenyzel, nemrég a Tereptriatlon OB címedet is megvédted. Most mi motivál a versenyzésben és mik az idei céljaid?
Mivel gyermekkorom óta a sport világában élek, és szerves részét tette ki az életemnek a versenyzés, számomra ez lett a természetes életforma. Valóban visszavonultam a profi sportvilágtól és sokkal inkább az utánpótlás nevelés került előtérbe, de pont ez az, ami legfőképp motivál! Minden nap, minden edzésen ott nyomom a gyerekekkel, segítve őket, hogy elérhessék álmaikat, és próbálok a gyakorlatban is jó példát mutatni nekik. Az idei évre nem állítottam össze versenynaptárt magamnak, sokkal inkább kedvtelésből versenyzek, egy-egy fix verseny kivételével. Ilyen volt például az Ultra-Trail Hungary és a Tereptriatlon OB is, utóbbinál pedig nagyon szerettem volna megvédeni a címemet!

Miért éppen a tereptriatlonnál kötöttél ki annak idején?
Több mint 10 évig az országúti triatlon világában mozogtam, nem is rossz teljesítménnyel, hisz sok éven át válogatott szinten versenyeztem. Majd egy barátom révén megismerkedtem a terep változatával ennek a sportnak, és egyszerűen magával ragadott! Mindig is szerettem a kihívásokat, feszegetni a saját határaimat, korlátiamat, és itt ezt tömény mennyiségben meg is tehettem.

Mostanában mennyit edzel egy héten?
Mostanában nagyjából 10-15 órát edzek egy héten, azt is leginkább az utánpótlás csapatommal. Sajnos nem sok időm/energiám marad a nap végére, hogy külön is eljussak sportolni. Azért, ha tehetem, a hétvégéket mindig kihasználom egy hosszabb edzésre. Míg profi voltam, Schumacher Ákos írta a programomat, most pedig az ő csapatánál edzősködöm. Sajnos, idén hosszas betegség után elhunyt, ami óriási törés volt mindannyiunk számára.

Szép tisztelgés előtte is, hogy - ahogy említetted - utánpótlás neveléssel foglalkozol: miben változott az, ahogy a gyerekeket edzik ahhoz képest, amikor te voltál az? Van valami amit tudatosan másképp csinálsz náluk?
Szerencsére, nekem nagyon szerethető, nagy tudású edzőim voltak, így csak szép emlékeim vannak, és nincs olyan dolog, amit szerettem volna megváltoztatni szögesen ehhez képest.

Amire nagyon próbálunk odafigyelni, hogy elsősorban a célunk az, hogy egy jó közösség tagjai legyenek, ahol egy egészséges életmódra neveljük őket.

A versenyzőket illetően pedig hosszútávban gondolkozunk, és nem az a célunk, hogy a gyereknek legyen egy sikeres éve, majd belesérüljön vagy kiégjen, megutálja az egészet. Rendkívül fontosnak tartom a lelkük ápolását, hogy ott legyünk, meghallgassuk őket. Nagyon összetett feladat, de egyben az egyik leghálásabb. Nagyon szeretem a csapatunkat!

Mennyit szoktál futni, mi a kedvenc távod és tereped ebben a sportban?
Elég változó, hogy mikor, mennyit futok. Általában ősztől tavaszig elég sokat, elő-elő fordul a 100+os hét is. Majd mikor beköszönt a jobb idő, akkor sokkal nagyobb előnyben részesítem a kerékpározást. Idén meglehetősen sok utcai futóversenyen indultam, ott a félmaratoni táv, amit nagyon szeretek. Viszont ennél már csak az jobb, ha mindez terepen zajlik!!

Hogyan váltál ON nagykövetté és melyik a kedvenc modelled?
Már korábban volt szerencsém kipróbálni ON cipőt, és akkor is nagy rajongással használtam. A párom vette fel a kapcsolatot először a hazai forgalmazóval és ő ösztökélt rá, hogy tegyem meg én is. Így ismerkedtünk meg Mariettával, a márka hazai brand managerével, akinek köszönhetjük a megtisztelő nagyköveti szerepkört!

Én mindig is a minimalista cipőket kedveltem, így igazán a kedvenc cipőim se lesznek meglepőek ennek tudatában. Aszfalton az On Cloudflash, míg terepen az On Cloudventure Peak. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy tegyenek egy próbát velük! Ha egyszer valaki megtapasztalja, milyen a felhőkön futás élménye, soha nem szeretne mást. Mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb modellt, hisz az 5mm-es droptól kezdve 9mm-ig széles a választék mind aszfaltra mind terepre.

Forrás: CAREER SPORT
AZ ON futócipőket te is kipróbálhatod és beszerezheted az alábbi üzletekben: