Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Elmarad az idei UTMB a koronavírus-járvány miatt

terepfutás,utmb,ultrafutás
Facebook
Twitter
Pinterest
Hivatalosan is bejelentették az esemény szervezői, amit a franciaországi rendelkezésekkel összefüggésben hetek óta lehetett sejteni: a versenyt idén nem rendezik meg, hiszen a francia kormány augusztus végéig semmilyen szabadtéri tömegrendezvényre nem ad lehetőséget.

Az Ultra-Trail du Mont Blanc (UTMB) a világ legnagyobb terepfutó eseménye, amelyen körülbelül tízezer terepfutó és kísérőik vesznek részt. Idén augusztus 24. és 30. között lett volna a hét versenyszámból álló rendezvény.

terepfutás,ultrafutás,utmb
forrás: UTMB Facebook oldal

Négy szempontot vettek figyelembe a döntésnél:


 1. A résztvevők egészsége és biztonsága
  Az UTMB-re több ezer ember érkezik a világ több, mint 100 országából. Ez így önmagában nem összeegyeztethető a járványhoz kapcsolódó ajánlásokkal és szabályokkal. Az összes résztvevő (futók és hozzátartozóik, szurkolók, helyi lakosok, önkéntesek, a verseny összes partnere) egészségének és biztonságának megőrzése csak a rendezvény törlésével garantálható.
 2. Maradéktalan élményt nyújtani mindenki számára
  Az a törekvés, hogy az UTMB-hez kapcsolódó megannyi élményt és érzést biztosítani tudják a résztvevők számára. Ez a mitikus útvonal a Mont-Blanc körül három országot keresztez, 10 000 futó megy végig az összes versenyszámon. A futók beszélgetnek, olykor barátokká válnak a verseny során. Ez az érzelemdús megmozdulás nem lehet kevesebb, nem lehet más, mint amilyen az elmúlt 18 évben.
 3. A hegyvidéki kultúrákban megszokott kockázatvállalás
  A hegyekben a kockázatok felmérése rutinná válik. Ha a feltételek nem megfelelőek, ésszerűbb visszafordulni és hazamenni. A kockázatvállalás és a lemondás a helyi kultúra része. A feladáshoz az, elengedéshez bátorság kell, amit más és még nagyobb lehetőségek és élmények követnek, illetve a lehetőség, hogy visszatérjünk, ha a vihar elvonul.
 4. Szolidaritás és méltányosság
  Sok a bizonytalanság az egészségügyi, társadalmi és gazdasági helyzettel kapcsolatban. Az UTMB törlése azt is jelenti, hogy szolidaritást és felelősséget vállalnak minden futóval szemben, aki nem tudna részt venni, mert nem utazhat, nem tudott edzeni, mert nem volt lehetősége. A föld négy sarkából érkező sok ezer futó nélkül az UTMB nem lehet ugyanaz.

A lemondás miatt a futók a befizetett nevezési díjak 55 százalékát visszakapják. Az idei indulók lehetőséget kapnak arra, hogy azon a távon, amire idén neveztek, jövőre, vagy a következő két évben valamikor elinduljanak.

Galéria / 11 kép

UTMB képekben

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Ettél már csicsókát? Itt az ideje kipróbálni!

Azon vagyunk, hogy minél színesebben táplálkozz- próbálj ki új ízeket, zöldségeket, szokatlanabb alapanyagokat. A csicsóka most igazi szezonális élelmiszer - ne feledkezz meg róla!

Kép

A londoni buborék – avagy versenyzés a covid idején

2020 teljesen új kihívások elé állította az egész nemzetközi sportéletet. Az Olimpiát elhalasztották, a versenyeket eltörölték, a sportlétesítményeket bezárták. A sportolók azonban nem adták fel egykönnyen, ahogyan a sportszervezők sem. Újfajta rendezési elveket dolgoztak ki, hogy ne landoljon még több sportesemény a kukában.

Kép

Az edzés utáni kínzó fejfájás elkerülhető, de figyelned kell néhány dologra!

Egy kőkemény edzés épp elég fájdalmat tud okozni, semmi szükség arra, hogy még a fejed is fájjon utána - nem igaz?

Kép

Miért veszélyes - és nem erény - a futók magas fájdalomtűrése?

Fáj? Igen…kicsit, nem vészes. És persze elmész futsz fél órát, órát, egy félmaratont, edzel rendszeresen „pici” fájdalommal. Ami valójában lehet, hogy nem is olyan pici.

Kép

Büntetőkör #25 - Folytatódik a beszélgetés a maratonfutó-legendával, Szekeres Ferenccel

Ha tetszett az első rész, most meghallgathatod, mi mindenről beszélgetett még Simonyi Balázs Szekeres Ferenccel!

Kép

Az Aloe vera 5 fantasztikus hatása, amik különösen hasznosak a hideg idő beálltával

Nyáron sebgyógyításra, napégésre fantasztikus az Aloe vera, de az igazság azt, hogy ezt a csodanövényt az év 365 napján érdemes lenne használni - mondjuk is, hogy miért!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem