terepfutás,utmb,ultrafutás

Elmarad az idei UTMB a koronavírus-járvány miatt

Forrás: UTMB Facebook oldal
Hivatalosan is bejelentették az esemény szervezői, amit a franciaországi rendelkezésekkel összefüggésben hetek óta lehetett sejteni: a versenyt idén nem rendezik meg, hiszen a francia kormány augusztus végéig semmilyen szabadtéri tömegrendezvényre nem ad lehetőséget.

Az Ultra-Trail du Mont Blanc (UTMB) a világ legnagyobb terepfutó eseménye, amelyen körülbelül tízezer terepfutó és kísérőik vesznek részt. Idén augusztus 24. és 30. között lett volna a hét versenyszámból álló rendezvény.

terepfutás,ultrafutás,utmb
Forrás: UTMB Facebook oldal
Négy szempontot vettek figyelembe a döntésnél:
  1. A résztvevők egészsége és biztonsága
    Az UTMB-re több ezer ember érkezik a világ több, mint 100 országából. Ez így önmagában nem összeegyeztethető a járványhoz kapcsolódó ajánlásokkal és szabályokkal. Az összes résztvevő (futók és hozzátartozóik, szurkolók, helyi lakosok, önkéntesek, a verseny összes partnere) egészségének és biztonságának megőrzése csak a rendezvény törlésével garantálható.
  2. Maradéktalan élményt nyújtani mindenki számára
    Az a törekvés, hogy az UTMB-hez kapcsolódó megannyi élményt és érzést biztosítani tudják a résztvevők számára. Ez a mitikus útvonal a Mont-Blanc körül három országot keresztez, 10 000 futó megy végig az összes versenyszámon. A futók beszélgetnek, olykor barátokká válnak a verseny során. Ez az érzelemdús megmozdulás nem lehet kevesebb, nem lehet más, mint amilyen az elmúlt 18 évben.
  3. A hegyvidéki kultúrákban megszokott kockázatvállalás
    A hegyekben a kockázatok felmérése rutinná válik. Ha a feltételek nem megfelelőek, ésszerűbb visszafordulni és hazamenni. A kockázatvállalás és a lemondás a helyi kultúra része. A feladáshoz az, elengedéshez bátorság kell, amit más és még nagyobb lehetőségek és élmények követnek, illetve a lehetőség, hogy visszatérjünk, ha a vihar elvonul.
  4. Szolidaritás és méltányosság
    Sok a bizonytalanság az egészségügyi, társadalmi és gazdasági helyzettel kapcsolatban. Az UTMB törlése azt is jelenti, hogy szolidaritást és felelősséget vállalnak minden futóval szemben, aki nem tudna részt venni, mert nem utazhat, nem tudott edzeni, mert nem volt lehetősége. A föld négy sarkából érkező sok ezer futó nélkül az UTMB nem lehet ugyanaz.
UTMB 2020

Chers coureurs, chère communauté, Nous tenons à vous remercier pour votre patience et votre confiance. Nous espérons sincèrement que vous et vos proches êtes en bonne santé et en sécurité où que vous vous trouviez dans le monde. Nous avons pris le temps d’écouter tous les acteurs de l’UTMB® Mont-Blanc et d’examiner attentivement la situation, et ses conséquences sur l’organisation de l’événement que nous vous proposons depuis 18 ans. Nous avons le regret d'annoncer qu'en raison de la pandémie de COVID-19, l’édition 2020 de l’UTMB® Mont-Blanc ne pourra pas avoir lieu du 24 au 31 août. Quatre piliers ont guidé notre prise de décision : 1. Assurer la santé et la sécurité de tous les participants 2. Une expérience pleine et entière pour tous 3. La gestion du risque et notre culture montagnarde 4. La solidarité et l'équité En savoir plus : https://utmbmontblanc.com/fr/mag/159 ----- Dear runners, dear community, We would like to thank you for your patience and trust. We sincerely hope that you and your loved ones are healthy and safe wherever you are in the world. We wanted to consult with all those involved in the UTMB® Mont-Blanc to carefully examine the situation and its consequences on the event we have been organizing for you for 18 years. We regret to announce that due to the COVID-19 pandemic, the 2020 edition of the UTMB® Mont-Blanc will not take place from August 24 to 31. Four pillars guided our decision: 1. The health and safety of all participants 2. The full and complete experience for all 3. Risk management as part of our mountain culture 4. solidarity and equity as part of our DNA Read more here: https://utmbmontblanc.com/en/mag/159

Posted by UTMB Mont-Blanc on Wednesday, May 20, 2020

A lemondás miatt a futók a befizetett nevezési díjak 55 százalékát visszakapják. Az idei indulók lehetőséget kapnak arra, hogy azon a távon, amire idén neveztek, jövőre, vagy a következő két évben valamikor elinduljanak.