UTMB,terepultra-futás,chamonix,terepfutás

UTMB: Elkezdődött a terepfutás legnagyobb nemzetközi ünnepe

Forrás: https://www.facebook.com/UTMBMontBlanc/
A Mont Blanc lábánál fekvő városka, Chamonix erre a hétre a terepfutás fővárosává változik. A világ legnagyobb szabású terepfutó eseménye idén a 16-ik alkalommal kerül megrendezésre.

2003-ban, az első UTMB évében, csupán 700 futó állt rajthoz, ám azóta ez a szám elérte az elképesztő 10 ezer főt. Néhány év leforgása alatt világszerte a legtöbbek által követett terepfutó esemény lett. Ésszel alig felfogható, amit máig véghez vitt a szervező házaspár. Bátran kijelentem, hogy aki egyszer odatéved – akár futóként, akár kísérőként – azt menten rabul ejti a környezet, a hangulat, a profizmus és figyelem, amely övezi-e nagyszabású rendezvény valamennyi részletét. Terepfutók ezrei pedig azért edzenek elképesztő keményen világszerte, hogy részt vehessenek ebben a kalandban, hogy valóra válthassák az álmukat valamelyik távon.

utmb,terepultra-futás,terepfutás,chamonix
Forrás: UTMB Facebook oldal
utmb,terepultra-futás,terepfutás,chamonix
Forrás: UTMB Facebook oldal
utmb,terepultra-futás,terepfutás,chamonix
Forrás: UTMB Facebook oldal

Néhány érdekesség az UTMB-ről:

  • 100 nemzet terepfutói gyűlnek egybe erre a hétre.
  • A 100 résztvevő nemzet top 10 országa: Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Egyesült Királyság, Kína, Svájc, Lengyelország, Belgium, Japán és az Egyesült Államok.
  • 10 ezer futó áll rajthoz valamelyik távon a 7 közül, akik összesen 20 ezer kísérővel érkeztek.
  • Az esemény lebonyolítását 2000 önkéntes segíti.
  • A rendezvény 3 országot kapcsol össze, 18 város közreműködésével.
  • Összesen 487 km-nyi utat jelölnek ki ahhoz, hogy a futók megtalálják az útjukat, a jelöléshez 15 ezer szalagot használnak (40 százalékukat már az előző években is használták).
  • A tavalyi évben több mint 800 ezren kapcsolódtak az UTMB weboldalára az esemény hetében (2016-ban ez a szám csupán bő 300 ezer volt).
  • Világszerte összesen 105 ország 4474 versenyén lehet kvalifikációs pontokat gyűjteni ahhoz, hogy valaki részt vehessen valamelyik versenyszámon.
  • Az UTMB-re idén 219%-os volt a túljelentkezés, a 2300 helyre összesen 6401 futó regisztrált.
  • A női indulók az UTMB mezőnyének mindössze 11 %-át teszik ki.
  • Az UTMB-n indulók átlagéletkora 42 év, de az összes többi versenyszámon is jellemzően 40 év feletti a résztvevők átlagéletkora (kivéve a kifejezetten ifjú tereputóknak megrendezett YCC mezőnyét).
  • Idén is rajthoz áll az UTMB-n a spanyol sztárfutó Kilian Jornet, aki tavaly a második helyen végzett, de sokkal érdekesebb, hogy azóta felépült egy idei lábtörésből, ám több hónapos kihagyás után, mintha mi sem történt volna, június óta ismét top formában versenyez.
  • A szervezők folyamatosan bővítették az eseményt a különböző versenyszámokkal. Az első 3 évben csak UTMB volt, 2006-tól kerül megrendezésre a CCC, majd 2009-ben bejött a TDS, mint új táv. 2014-ben megjelent az OCC, idén csináltak ismét egy új távot, az MCC-t amelyen a verseny önkéntesei és a helyiek elsőbbséget élveznek a regisztrációnál.
  • A PTL-t 2007 óta rendezik meg. A 2-3 fős csapat túra mindig élesen elkülönült a trail eseményektől. Kicsit talán méltatlanul a háttérben zajlik (ma reggel 8-kor rajtolt a PTL mezőnye). Lényegét tekintve jóval egyszerűbb körülmények között kell egy nagyjából 300 km-es távot megtenniük az indulóknak, végig jelöletlen úton, túra-GPS segítségével haladva.
  • A YCC-t kifejezetten fiatal terepfutóknak szervezik, 16-22 éves kor között lehet rajthoz állni a 15 km-es távon. A még fiatalabb korosztály számára is vannak egészen rövid betétszámok. 3 éves kortól egészen a YCC mezőnybe kerülésig mindenki futhat az eseményen.
  • Magyarországot 33 terepfutó képviseli idén, akik összesen 6 versenyszámon állnak rajthoz.
utmb,terepultra-futás,terepfutás,chamonix
Forrás: UTMB Facebook oldal
utmb,terepultra-futás,terepfutás,chamonix
Forrás: UTMB Facebook oldal
utmb,terepultra-futás,terepfutás,chamonix
Forrás: UTMB Facebook oldal

A rendezvény fő távja, az UTMB augusztus 31-én, pénteken, este 6-kor rajtol.

Az eseményt itt lehet nyomon követni.