maraton,London Maraton,Kipchoge,Eliud Kipchoge,világcsúcs,egyéni legjobb

Eliud Kipchoge jövőre ismét elindul a London Maratonon, hogy ötödszörre is megnyerje

Forrás: Getty Images
Eliud Kipchoge, az idei év férfi atlétája jövő áprilisban visszatér Londonba, hogy megvédje címét a versenyen.

Eliud Kipchoge jelenleg a norvég Ingrid Kristiansennel karöltve foglal helyet a London Maraton történetében, ami a legtöbbször első helyet szerzett atlétákat illeti. Mind a ketten négyszer győztek a versenyen. A futónő 1984 és ’88 között négy alkalommal állt a dobogó legfelső fokán. Kipchoge 2015, 2016, 2018 és 2019 után jövőre ismét szeretne első lenni. Ha ez sikerül neki, akkor ő lesz az első, aki képes volt öt alkalommal megnyerni a brit főváros maratonját.

Kipchoge idei teljesítménye alapján magabiztosan állhat a kihívás elé. Idén megfutotta maratoni távon az egyéni legjobbját, azaz a 2 órán belüli időt (INEOS 1.59 – 1.59.40, Bécs), illetve jelenleg is ő a táv világcsúcstartója (2.01.39, Berlin Maraton, 2018), valamint legutóbbi olimpiai bajnoka. Idén, a London Maratonon minden idők második legjobb idejével ért célba (2.02.37). Azóta ez a harmadik legjobb idő lett, hiszen Kenenisa Bekele az idei Berlin Maratonon 2.01.41-gyel 2 másodperccel maradt el Kipchoge világcsúcs idejétől.

„Örülök, hogy visszatérek a Londonba jövőre. Szeretek ott futni, mert a szurkoló tömeg támogatása mindig sokat ad. Miután sikerült a két órán belüli idő elérése Bécsben, bebizonyosodott, hogy nincsennek emberi korlátok és ez egy olyan meggyőződés, amely továbbra is arra késztet, hogy új célokat tűzzek ki” – mondja a kenyai csúcstartó. „A következő cél tehát a London Maraton történelmének átírása. Büszke vagyok arra, hogy jelenleg én vagyok az egyetlen férfi sportoló, aki négyszer megnyerte ezt a nagyszerű versenyt, ennél többször sem férfi, sem pedig nő nem ért célba eddig.”

maraton,London Maraton,Berlin Maraton,Eliud Kipchoge,világcsúcs
Forrás: Getty Images

„Eliud Kipchoge minden idők legnagyobb maratoni futója” – mondja Hugh Brasher, az esemény főszervezője. "Eliud azon hite, hogy senkinek nincsenek korlátai, milliókat inspirálnak az élet sok egyéb területén a saját teljesítményük jobbá tételére. Örülünk, hogy ez a rendkívüli és igazán motiváló ember a 40. London Maratonon rajthoz áll."

Eliud Kipchoge Kenya legnagyobb kitüntetését kapta a bécsi INEOS 1.59 után. A négy alkalommal megnyert London Maratonon, a 2016-os riói olimpiai aranyérmen túl, háromszor győzött a Berlin Maratonon, egyszer Chicagoban, illetve négyszer nyerte a teljes World Maraton Major sorozatot. Ő az első futó a jövő évi London Maraton elit mezőnyéből, akinek indulása már nyilvános, a többek neve januárban derül ki.