Borítókép: "Mindenmentes" élet: divat vagy tényleg komolyan kell venni? Itt a válasz!

"Mindenmentes" élet: divat vagy tényleg komolyan kell venni? Itt a válasz!

Egyre népszerűbbek a laktózmentes italok, a gluténmentes pékáruk – de tényleg ezeket kell fogyasztani? Erről kérdeztünk egy dietetikust!

Néha kicsit olyan érzésem van, hogy sokan, főképp lányok csak azért kérnek a kávézóban laktózmentes kávét, vagy paleo sütit, mert nagyon trendi manapság ezeket az ételeket fogyasztani. A másik véglet pedig az, és ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam, hogy sok helyen, ha rákérdezek az összetevőkre, bizony megmosolyognak, és látom az eladók szemében, hogy azt gondolják: „na, megint egy nemnormális, akinek semmi sem jó”. Sőt, előfordult olyan is, hogy konkrétan kinevettek egy kávézóban, amikor közöltem, hogy én a saját, speciális (Candida diétánál használatos) kenyeremet szeretném az étel mellé enni, mert diétáznom kell. Hát, remélem, a pincérnőnek sosem kell majd megküzdenie ezzel a problémával, ami cseppet sem olyan nevetséges…

De most jöjjenek a konkrétumok: tényleg szükséges a mentes étkezés? Ha igen, mikor kell igazán odafigyelnünk az összetételekre? Erről faggattam Ihász Katalin dietetikust.

Forrás: GettyImages
"Először is nagyon fontos, hogy akkor kezdjünk el speciális módon étkezni, amikor túl vagyunk egy kivizsgáláson, ahol megállapították, hogy valóban ételallergiáról van szó. A jelek általában egyértelműek: pattanásos bőr, gyakori felfúvódás. Ám fontos, hogy ne állítsunk fel magunknak diagnózist, és ne úgy menjünk el orvoshoz, hogy előtte már száműztük az étrendünkből a károsnak vélt dolgokat, mert úgy nem fogja kimutatni a vizsgálat, hogy mi okoz gondot valójában.”

Katalin szerint nagyon fontos, hogy tudatosak legyünk abban is, hogyan akarunk mondjuk fogyni: ne azzal diétázzunk, hogy „mentes” termékeket választunk, mert azokban is ugyanúgy van kalória.

"Ne találjunk ki magunknak problémákat, és ha nincs tünet, csak a fogyás miatt ne válasszunk speciális étrendet. Ennek nincs értelme. Akkor inkább váltsunk életmódot, étkezzünk egészségesen, ne együnk feldolgozott élelmiszereket – ez az, ami hosszú távon tartható.”

És hogy ártanak –e a szervezetnek a mentes ételek? A dietetikus szerint nem, de itt is van, amit bizony szem előtt kell tartani!

Forrás: GettyImages
"A laktózmentes termékekben nincs tejcukor, de mértéktelenül ezeket sem szabadna fogyasztani. Ha valaki így issza a kávét, ám legyen, de mondjuk a napi 1 liter laktózmentes tej már nem tesz jót a szervezetnek. A gluténmentes termékekkel pedig az a baj, hogy a rosttartalmuk kevesebb, mint a normál termékeknek, a rost pedig a fogyáshoz elengedhetetlen. Persze ha valaki érzékeny a gluténra, akkor ki kell iktatni az étrendből, de ellenkező esetben felesleges így válogatni az ételek között.”