Borítókép: Egy egyszerű trükk, amivel házilag készíthetsz C-vitamin port

Egy egyszerű trükk, amivel házilag készíthetsz C-vitamin port

Forrás: unsplash.com
Házilag is készíthetünk magunknak C-vitamint!

Ahogy sok minden mást, úgy C-vitamint is készíthetsz magadnak otthon egészen egyszerűen. Hogy miért jó ez? Egyrészt, mert nem kell elhagynod miatta a lakást, másrészt pedig a boltokban néhány esetben csak genetikailag módosított kukoricából készült terméket szerezhetünk be. Azonban oda kell figyelni arra, hogy pontosan miből, és hogyan készítjük!

Tudtad?

A C-vitamin folyamatos bevitelére azért van szükség, mert az emberi szervezet nem képes előállítani. Emellett szedésénél figyelembe kell vennünk azt is, hogy egy vízben oldódó vitaminról van szó, melyet testünk nem képes hosszabb időn át tárolni. Így ha egyszerre nagyobb mennyiségben vittük be, egyszerűen csak kevésbé hasznosul, és jelentős része a veséken keresztül kiürül a szervezetből. Ha úgy gondoljuk, hogy szeretnénk megspékelni az ajánlott napi bevitelt, ami férfiaknál 90 mg, nőknél pedig 75 mg, akkor napi 250-500 mg-nál nem lesz többre szükségünk. Naponta legalább 2,5 csészényi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztva könnyen elérhetjük ezt az ajánlott mennyiséget kiegészítés nélkül is, ám ha az utóbbit választjuk, napi kétszer vegyünk magunkhoz 250 mg-ot reggel és este vagy ha hosszabb felszívódásút választunk egyszeri 500 mg javasolt.

A citrusfélék igazán multifunkcionálisan felhasználhatók otthonunkban. Ehetjük, ihatjuk őket, takaríthatunk velük és a legjobb, hogy C-vitamin port is gyárthatunk belőlük. A lényeg, hogy ehhez mindenképpen vegyszermentes biocitrom vagy bionarancsot használjunk majd!

Készítése:

Gyűjtsük össze az elfogyasztott gyümölcsök héját, majd ezután vágjuk vékony csíkokra! Helyezzük őket tányérra és hagyjuk száradni őket pár napig szobahőmérsékleten, míg szárazzá és roppanóssá nem válnak. Használhatunk ehhez élelmiszer-szárítót is és a végeredményt akár egy egészen éven át is tárolhatjuk száraz ételkonténerben. Ezután törjük össze porrá, amihez használhatunk mozsarat vagy hatékonyabb megoldásként kávédarlót is.

Ilyen könnyen gyártható házilag is C-vitamin por, melyben élő enzimek találhatók, így lehetővé téve, hogy az 100 százalékosan felszívódhasson szervezetünkben. Fogyasztásánál érdemes figyelni, hogy ne tegyük forró italba, hiszen ezzel elpusztítjuk a benne lévő enzimeket. Ehelyett tegyünk inkább egy púpozott teáskanállal reggeli smoothienkba vagy gyümölcslébe, ez bőven elég lesz egy napra függetlenül a testsúlyunktól.

Hogy megtudd miket érdemes még fogyasztani vitaminforrásként, kattints galériánkba!