fogyás, egészséges táplálkozás, egészséges életmód, testsúly, mérleg,

Fogynál, de nem mozdul a mérleg nyelve? 5 egyszerű ok, ami a probléma mögött állhat

Forrás: Getty Images
Fogyni szeretnél? Gondosan naplózod az étkezéseidet? Rendszeresen edzel? A rostbevitelre is nagy figyelmet fordítasz? Mégis hetek óta alig mozdul a mérleg nyelve? Nos, elhisszük, hogy nagyon frusztráló lehet ez a helyzet, hisz sok erőfeszítést tettél már eddig is a súlycsökkenés érdekében.

A fogyáshoz igen sok tényezőre fontos ügyelni, ráadásul egészségügyi magyarázata is lehet annak, ha nem sikerül a normál testsúlyt elérni, illetve megtartani egyébként egészséges életmód mellett. Ráadásul a fogyni vágyás sokszor automatikusan azzal jár, hogy drasztikusan lecsökkentjük az ételadagokat és rendszertelenebbül táplálkozunk, ezzel próbáljuk csökkenteni az elfogyasztott kalóriák számát. Hosszú távon egyik sem vezet jóra, ha sikeres is a fogyás, nagyon fontos megtanulni azt is, hogyan tartható meg az ideális testsúly. Ám itt és most azt tekintsük át, hogy mi minden állhat a sikertelen fogyókúra hátterében!

Forrás: Pexels/Pixabay

Nem iszol elég vizet

A legtöbb ember pontosan tudja, mennyire fontos a víz a fogyás szempontjából, mégsem iszik eleget. Pedig a víz valamennyire az étvágyat is képes csökkentetni, emiatt érdemes folyamatosan inni napközben, tehát nem csak akkor, ha szomjas vagy. Ám ez nem minden a víz és a fogyás kapcsolatát illetően! Ha nem iszol eleget, a vesék nem tudnak megfelelően működni, ezért a szervezet a májhoz fordul további támogatásért. Mivel a máj keményen dolgozik, az elfogyasztott zsírból több raktározódik el, ami hátráltatja a fogyást. Viszont az sem kellene, hogy meglepő legyen, hogy a rostbevitel növelésével fokozódik a szervezet vízigénye. Víz hiányában a megnövelt rosttartalom székrekedést okozhat. Ha sok zöldsalátát eszel, az nagyon jó, de mellé sok vizet is kell inni! A szervezet vízigényét persze az életmód is befolyásolja. Többféle számítás létezik a szükséges minimális vízfogyasztásra, ám azért nem érdemes deciliterre méricskélni, mert objektív jelekből is láthatod, ha megfelelően hidratált a szervezeted. Az egyik az, hogy nem igen vagy szomjas, a másik pedig a halványsárga, áttetsző vizelet. Az egészségügyi ajánlások férfiak esetén a napi 3,7 liter folyadékbevitelt jelölik meg, nők esetén a napi 2,7 litert. Ennek 20 százaléka származhat az elfogyasztott ételekből, a maradék pedig az italokból.

fehérje, csirkemell, egészséges táplálkozás, fogyás,
Forrás: Unsplash / Elena Leya

Spórolsz a fehérjével

Számos tanulmány kimutatta, hogy a magas fehérjetartalmú étrend nagyobb súlycsökkenést eredményez, legalábbis kezdetben. Ennek az az oka, hogy a fehérje fokozza a jóllakottság érzését, és megakadályozza az izomvesztést zsírégetés közben. A szervezet több energiát fordít a fehérje metabolizmusára, mint a szénhidrátok vagy a zsírok esetén. Tehát a magasabb fehérjetartalmú étrenddel valamivel több kalóriát égethetsz el a feldolgozással is. A szervezet fehérjeszükséglete súlytól és nemtől függ, illetve az aktivitási szinttől. Egy átlagos nő számára, akinek aktivitási szintje is átlagos, napi legalább 45 gramm fehérjére szüksége van, egy férfi esetében ez a szám átlag 52 gramm lenne. Fehérje nemcsak húsból nyerhető, hanem tejtermékekből, halból, tojásból, hüvelyesekből, és például mandulából. Ha ezeket az alapanyagokat étkezésenként fogyasztod, hatására jóllakottabbnak érzed magad, így tudod tartani a napi kalóriacélt anélkül, hogy éhséget vagy sóvárgást éreznél.

Kattints a galériára a fogyást akadályozó további okokért!