Borítókép: A 10 perces séta 6 egészségügyi előnye: segíti az emésztést és csökkenti a cigaretta utáni vágyat

A 10 perces séta 6 egészségügyi előnye: segíti az emésztést és csökkenti a cigaretta utáni vágyat

Forrás: HBO Max
Jó hírünk van, ha az újévi fogadalmaid között szerepelt a több testmozgás és a dohányzásról való leszokás is! A kutatók azt találták, hogy egy 10 perces séta csökkentheti a sóvárgást és az elvonási tüneteket, valamint javítja a dohányosok közérzetét.

10 perc séta csökkenti a dohányzás utáni vágyat

A Centers for Disease Control and Prevention szerint a dohányzás a megelőzhető halálozások vezető oka. Évente több mint 7 millió ember halálát okozza világszerte. Noha ez aggasztó statisztika, a függőséget okozó szerről való leszokás nem egyszerű teljesítmény. Erős sóvárgás és elvonási tünetek, például rossz alvás, koncentrálási nehézség és ingerlékenység miatt évente 10 felnőtt dohányzóból kevesebb mint egy szokik le sikeresen.

Ennek eredményeként az Innsbrucki Egyetem kutatói olyan módszereket kerestek, amelyekkel csökkenthetők a dohányzásról való leszokás kellemetlen részei, mind a beltéri, mind a kültéri testedzés lehetséges hatásaira összpontosítva. „Számos tanulmány létezik a beltéri edzések hatásáról az átmenetileg absztinens dohányosokra, a miénk az első, amelyik a szabadtéri tevékenységet is magában foglalja" – mondta Stefanie Schöttl, a tanulmány első szerzője.

A csapat véletlenszerűen 16 dohányost osztott három csoportba, és arra kérte őket, hogy éjszakán át ne dohányozzanak. Ezután a résztvevők vagy egy 10 perces tempós sétát tettek a szabadban, vagy beltéri futópadon, vagy 10 percig ülve maradtak. Ezenkívül jelenteniük kellett sóvárgásukat, elvonási tüneteiket és hangulatukat a 10 perces feladat előtt, közben és után, valamint azt is fel kellett jegyezniük, hogy ezután mikor gyújtottak rá legelőször.

Forrás: Pexels/Tobi
A 10 perces séta egészségügyi előnyei közé tartozik az is, hogy csökken a cigaretta utáni sóvárgás.

Azokhoz képest, akik ülve maradtak, a kutatók azt találták, hogy a rövid beltéri és kültéri gyakorlatot végzőknél jelentősen csökkent a sóvárgás és az elvonási tünetek, valamint javult a résztvevők közérzete.

A kültéri edzést végzők a feladat után 26 perccel kezdtek el sóvárogni, míg a beltéri csoportnál ez az idő csupán 17 perc volt. Bár ez arra utal, hogy a szabadtéri testmozgás előnyösebb lehet, Martin Kopp társszerző hozzátette, hogy „ez egy olyan tendencia, amelyet a jövőbeni kísérletek során még ellenőrizni kell", ami arra utal, hogy a séták időtartamának vagy intenzitásának megváltoztatása segíthet ebben.

Galériánkban megtekintheted a 10 perces séta további egészségügyi előnyeit!

Az Éva magazin írása.