Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Elárulunk egy szuper tulajdonságot, aminek teljesítménynövelő hatása van

kíváncsiság,merész kihívások,motiváció
Facebook
Twitter
Pinterest
Gyakori témánk a motiváció fenntartásának kérdése, különösen olyan futók esetében, akik hosszú évek óta űzik ezt az időtöltést.

Mi motivál téged? Ezt a kérdést tette fel tapasztalt, sikeres sportolóknak a professzionális terepultra-futó, edző, sportpszichológiai tanácsadó Addie Bracy. Azt tapasztalta, hogy gyakran felmerül egy kulcsfontosságú tulajdonság a beszélgetések során, ez pedig a kíváncsiság!

Kíváncsi vagyok a lehetőségeimre, arra, hogy milyen korlátok léteznek vagy éppen nem léteznek. Tehát kíváncsi vagyok egy új, ismeretlen élményre. Az amerikai sportolónő, Addie is fel tud idézni olyan emléket, amikor a kíváncsisága vitte tovább egy teljesen más útra futóként. Pályaatlétaként töltött el majd két évtizedet, majd kíváncsivá vált, vajon milyen érzés lehet a hegyekben futni, fel és le…

A kíváncsisággal teli kihívások hozzájárulnak ahhoz, hogy nehéz helyzeteket is meg tudjunk oldani, ám ezen mentális képesség teljesítménynövelő hatásai szerteágazóbbak. A szakember segítségével le is vezetjük miért és hogyan mozdíthatja elő a kíváncsiság a következő komoly erőpróbádat.

fejlődés,kihívás,motiváció,kíváncsiság
forrás: Getty Images

Elfogulatlanság

A kíváncsi elme olyan, aki folyamatosan tanulni szeretne, minél több tudást megszerezni, megkérdőjelezi a hiedelmeket és az előzetes elképzeléseket. További információkat gyűjt be az őt foglalkoztató kérdésekről. A mentális nehézségek egyik fő oka a túlságosan szűk fókusz. A kíváncsiság azonban kiszélesíti a látókört, így az egész kép látható. A kezdő és a gyakorlott futó gondolkodásának összehasonlításánál jól láthatóan szerepet játszik ez az eltérés, amit a zen mester Shunryu Suzuki tökéletesen foglal össze: „a kezdő szerint sok lehetőség van, a tapasztalt szerint kevés.” Nem véletlen persze, hogy egy kezdő futónál ritkábban adódnak motivációs nehézségek, hiszen ő még rengeteg helyzetet és élményt nem élt meg futóként.

Olvasd el ezt is!

Az ego szétválasztása

A kíváncsi, szeretne minél többet tanulni és tapasztalni, számára az eredmények még nem az első helyen állnak. Ez nem azt jelenti, hogy ne számítanának, vagy hogy ne a legjobbat próbálná kihozni magából. Éppen ellenkezőleg. A kíváncsi sportolók azonban felismerik, hogy az eredményekhez az odavezető út tökéletesítésére is szükség van. Így a kudarcot visszajelzésnek tekintik azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami működött és mi nem, illetve hogyan lehet jobban csinálni legközelebb. Ha nem kapcsolódik a futó szorosan az eredményességhez, több kiszámítható kockázatvállalásra és keményebb edzésmunkára válik nyitottá. Ha viszont feszes a viszony az eredményekhez, akkor a mentális és érzelmi energiákat elnyeli az ego megőrzése, a kihívások iránti vágy pedig korlátozottá válik.

kihívás,motiváció,fejlődés,eredményesség
forrás: Getty Images

Kihívások keresése

Az állandó tanulás, az alkalmazkodás és a fejlődés kulcsfontosságú. Bátorság és vágy nélkül nehéz új dolgokba fogni futóként is, ezek híján az egy helyben toporgás valószínűbb. A nyitott gondolkodású futók olyan inspirációkat keresnek, amelyekkel megkérdőjelezik saját addigi hitüket, ezzel is megakadályozva a merev gondolkodásmódot. Jó példa erre, ha kifejezetten keresed az ismeretlen útvonalakat terepen, hiába tudod, hogy eltévedhetsz, sokkal nagyobb a vágy benned arra, hogy felfedezz valami újat. Amikor az érdekel, amit nem tudsz, vagy amit tudsz, arról szeretnél még többet megtudni, a fejlődés elkerülhetetlen.

A kíváncsiság boldoggá tesz

A kíváncsi sportolók az igazán komoly kihívásokat hipotézisnek tekintik, amiket ki kell próbálni, hogy bebizonyosodjon, véghez vihetők-e vagy sem. Nem félelemmel közelítik meg az erőpróbát. A kíváncsiság fokozza a pozitív érzelmeket és segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. A kíváncsi jóval találékonyabb, azt feszegeti, mit tud tenni azzal, amilye van, szemben azzal, ami hiányzik számára.

kíváncsiság,bátorság,motiváció,kihívás
forrás: Getty Images

Sportpszichológiai tanácsadóként úgy gondolja Addie Bracy, hogy az öntudat az alapja a mentális képességek fejlesztésének, ami ahhoz nélkülözhetetlen, hogy a teljesítmény növekedjen. Az öntudatosság a kíváncsiság hozadéka. A kíváncsiság pedig fokozottan támogatja a megismerést, a kalandok utáni vágyódást. Egy olyan hozzáállás és gondolkodásmód alapja, amely egy futó számára mindenképpen virágzó lehetőségeket kínál.


Galéria / 30 kép

Nincs motivációd? A legjobb motivációs idézetek!

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Paula Radcliffe koncentrációs technikája, ami eredményessé tette őt

Kivel ne fordult volna elő egy fontos versenyen, hogy a kezdeti lelkesedést egyszer csak megtörték a zavaró gondolatok: „ááá nem fog ez menni, már a lábam is fáj, kimaradt két hét a felkészülésből, hopp a futó, akivel eddig simán tartottam a lépést el is húzott” - és még mennyi ilyen és ehhez hasonló gondolat kering egy futó fejében, ha éppen nem megy a futás.

Kép

Ne utáld annyira! 5 ok, amiért időnként érdemes kelbimbót enned!

Nagyon sokan az elég erőteljes íze miatt teszik tiltólistára a kelbimbót, pedig jól elkészítve és a megfelelő dolgokkal kombinálva csodás kiegészítője lehet az egészséges étkezésnek.

Kép

5+1 szuperjó Black Friday ajánlat, amit megéri kihasználni!

Ha fontos számodra, hogy fitt és ápolt legyél, akkor mutatunk pár szuper terméket, amit a Black Friday alatt kedvezményes áron szerezhetsz be!

Kép

42 ezer lépés a szülésért

Egy szokatlan futás lesz vasárnap a Margitszigeten. "Futás a szülésért, a választás szabadságáért, az esszenciális női erő, a női minőség felemelkedéséért." Amolyan „gyógyító” futás. Női kezdeményezés, de nem csak nők számára.

Kép

Pattintsd ki a hasizmaidat a következő hetekben, méghozzá Debreczeni Dóri kedvenc gyakorlataival!

Debreczeni Dóri a futás mellett saját testsúlyos edzéseket is tart, a koronavírus miatti korlátozások azonban a csoportos órák felfüggesztését eredményezték. Dóri azonban arra ösztönöz mindenkit, hogy otthon is mozogjon - mutatjuk is kedvenc hasizom gyakorlatait!

Kép

Hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb futódzsekit?

Egy jó futókabát szuper védelmet nyújt az őszi hűvösben, a fagyos télben, de még egy átmeneti időszakban is jó szolgálatot tehet. Nem beszélve arról, hogy sok hazai és nemzetközi, elsősorban terepfutóverseny kötelező darabja.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem