Borítókép: Egyedül vagy csapatban?

Egyedül vagy csapatban?

Vannak, akik csak egyedül, vannak, akik csak társaságban tudják elképzelni a futást. Pedig ez nem feltétlen jó.


Aki fut, az tudja, hogy egy-egy edzésprogramban fontos variálni a távokat, az iramot és a talajt. Azt azonban kevesebben tartják észben, hogy azt is érdemes váltogatni, hogy egyedül vagy társaságban futunk-e. "A legtöbben vagy egyedül, vagy társaságban szeretünk futni, és ezt nem variáljuk, hanem kategorikusan elköteleződünk – mondja Michelle P. Maidenberg, Ph.D., M.P.H., pszichoterapeuta, aki sportolókkal dolgozik. Pedig ha keverjük ezeket, kiegyensúlyozottabb futóvá válhatunk."

Futás egyedül


A napi rohanásban nagyon nehéz olyan pillanatot találni, amikor egyedül, magunkban lehetünk. A futás kiváló alkalom erre: ilyenkor nem csörög a telefon (jó esetben), nem jönnek az emailek, nem csacsognak a kollégák, nem örjöngenek a gyerekek. "Egyedül futni kimondottan meditatív élmény lehet, amikor tényleg van lehetőség teljesen magadra koncentrálni" – állítja Maidenberg.
Az előnyök a teljesítményen is látszanak. Ha magad vagy, jobban tudsz figyelni arra, hogyan futsz, valamint a légzésre, az iramra, mondja Brendan Cournane, chicagói futóedző. "Kellemes dolog választani egy olyan futócsapatot, amelyik a nekünk legjobban eső tempóban fut, ez azonban hátráltatja a fejlődésünket – teszi hozzá. – Ha pedig túl gyorsak a többiek, előfordulhat, hogy túlerőlteted magad, ami szintén nem jó. Ha sérülésed volt, és éppen abból épülsz fel, jobb, ha egyedül futsz, mert ilyenkor fokozottan kell figyelned a tested jelzésire, és csakis önmagadhoz alkalmazkodnod."
Versenyzésnél is jól jön, ha egyedül edzettél: ilyenkor különösen fontos, hogy megtaláld a saját iramodat.

A csapatszellem


Ha csapatban futsz, annak kétségtelenül az a legnagyobb előnye, hogy NEM LEHET LEMONDANI. Reggel 5-kor kelni nagyon nehéz feladat, főleg ha hideg van és esik, de ha tudod, hogy ott vár rád a pályán a futótársad, nincs mese, menni kell. Futás közben is jól jön a társ: segít, hogy ne lassíts, és ne vágd le az utolsó kilométereket. Együtt futni inspiráló is. Először a biciklistákról állapították meg, hogy gyorsabban mentek, ha többen voltak, mint egyedül. Ugyanez a futókra is igaz. "Ha másokkal futsz, hajlamosabb vagy többet beletenni – mondja Cindra Kamphoff, Ph.D., sportpszichológus. –Könnyebben felveszed a tempót, és észre sem veszed a különbséget." Kamphoff azt is hozzáteszi, hogy ha másokkal futsz, nyitottabb leszel: megismered, hogy edzenek és versenyeznek mások, új távokat és új terepeket is kipróbálsz.

A tökéletes egyensúly


Mivel mindkét futási stílusnak vannak előnyei, érdemes keverni őket. Aki egyedül szokott futni, annak jót tehet, ha a gyorsasági edzéseihez talál magának egy árnyalattal gyorsabb partnert, vagy kirpóbálja a hosszú futást másokkal is. Akik pedig társaságban szeretnek futni, néha elmehetnek egyedül is, hogy jobban felkészülhessenek egyéni céljaik teljesítésére.