klímavédelem,környezettudatosság,zöld verseny,műanyag hulladék

Zöld emblémát a futóversenyeknek!

Hét évvel ezelőtt, 2012-ben rendezték meg az első olyan futóversenyt Magyarországon, amelyen már nem volt eldobható pohár a frissítő pontokon. A Terep 100-as volt ez a verseny.

KIADÓNK ÉS ÍGY A RUNNER’S WORLD IS CSATLAKOZOTT A COVERING CLIMATE NOW NEMZETKÖZI KLÍMAVÉDELMI KAMPÁNYHOZ. ENNEK LÉNYEGE, HOGY TÖBB MINT 250 HÍRPORTÁL FOGOTT ÖSSZE VILÁGSZERTE, HOGY FELHÍVJA A FIGYELMET ARRA, HOGY TUDATOSABB ÉLETMÓDDAL ÉS EGY KIS ODAFIGYELÉSSEL MENNYIT TEHETÜNK A BOLYGÓNKÉRT.

Régebb óta futók, mindannyian műanyag poharas frissítőpontokon szocializálódtunk. A szépen sorba rakott poharak látványa már-már szépnek is hatott az asztalokon. Ha két pohár vizet, meg egy pohár izót megivott valaki a ponton, szemrebbenés nélkül elhasznált három poharat. Ment is rögtön a kukába. Ha csak 300 induló vett részt a versenyen, és mindenki ugyanezt a mennyiséget elfogyasztotta, csak ezen a ponton 900 darab pohár landolt a szemétben. A Terep 100-as esetében, ahol kezdetben 11 frissítőpont volt…nos le sem írom.

Mára egyértelműen vállalhatatlan, így ebben a formában a műanyagpoharazás egy versenyen. Ha valakit nem is érint mélyen önmagában a klímakatasztrófa, amelynek híre napi szinten megtalálható mindenféle médiafelületen, egyszerűen ultraciki nem törődni a versenyek során keletkező szemét kérdésével. Megkockáztatom, nagy aszfaltos versenyeken is!

klímavédelem,környezettudatosság,zöld verseny,műanyag hulladék

Prüszkölt is a (terep)futók népének egy része. Megszokott volt, hogy egy félmaratoni távra simán zsebre tett kézzel el lehetett menni, mert minden volt a pontokon, amelyek ráadásul kellően sűrűn helyezkedtek el. Egy darabig ment például a kancsóból ivás, amelyet oly annyira kikezdtek a saját pohár hívek, hogy a versenyeken lőtt lesi fotók nyilvánosságra kerülése után zajlott a humorizálás a témáról. De azért ez irtó komoly dolog volt és mára (csupán 7 év telt el a kezdeti idők óta) minden gond és szó nélkül viszi mindenki a saját poharát, amelyből rengeteg féle, összecsukható, könnyű, kompakt kis változat beszerezhető.

Pár éve már az eldobható tányér is terítékre került, saját vagy legalább komposztálható verziókból kanalazhatják a célkaját a futók – már ahol. A világ legnagyobb terepfutó eseményén, az UTMB-n, valamennyi versenyszámon, ahol adnak útközben meleg ételt, a futóknak kell saját tányérról gondoskodniuk, máskülönben nem kapnak ételt. Ez is bevezethetővé vált és senki látványosan, érdemben, nem tiltakozik a kezdeményezés ellen.

klímavédelem,környezettudatosság,zöld verseny,műanyag hulladék
Forrás: Terepfutás.hu
Lebomló tányér és fémevőeszköz, amelyet a szervező maga mosogat el minden esemény után.

Valahogy azt látom, hogy amit kötelezővé tesznek, azt inkább elfogadjuk, akkor inkább teszünk valami picit mi is, semmint saját magunk felismerjük azt, hogy-e szabályok bevezetése előtt is hozhattunk volna olyan döntést a futásaink során, hogy nem használjuk a poharat a pontról, hanem sajátba kérjük a folyadékot.

Tehát felmerül a kérdés, hogy amíg nincs bevezetett szabály addig miért nem változtatsz? Például azzal, hogy akkor is a saját poharadat, kulacsodat viszed és használod, ha tudod, hogy kapsz poharat.

Jövő héten vasárnap Budapest Maraton. Lesz pohár a frissítőpontokon, de fusd le úgy a távot, hogy saját poharat, kulacsot használsz! Ha számít a minél jobb időeredmény és emiatt nem akarsz a töltéssel időzni, kérd meg egy (vagy több) barátodat, családtagodat, hogy segítse a futásodat. Álljon oda a frissítőpontokra és adja a kezedbe azt, amire szükséged lesz.

A magam részéről csináltatnék egy emblémát azon futóversenyek számára, amelyek különös figyelmet szentelnek a környezet megóvására a lebonyolítás során. S csak olyan eseményre járnék, amely rendelkezik ezzel a megkülönböztetéssel.