Borítókép: Szerettesd meg gyermekeddel a biciklizés örömeit

Szerettesd meg gyermekeddel a biciklizés örömeit

Gyermekkori emlékeink között biztosan élénken élnek a biciklizés mozzanatai, amikor is nagyszüleink vagy szüleink megtanítottak arra, hogyan is kell egyensúlyozni, tekerni, majd pedig segítség nélkül elindulni.

Sokunk segítségére egy seprűnyél szolgált, míg voltak, akik azon kiváltságosok közé tartoztak, akik már plusz két kerékkel felszerelt biciklivel rendelkeztek, és a pótkerekeknek hála nem kellett tartaniuk attól, hogy eldőlnek.

Manapság már számos gyerekbicikli kapható mindenféle extra elemmel és kiegészítővel felszerelve, hogy még biztonságosabbá és élvezetesebbé tegyék a biciklizést.

Milyen tényezőkre kell figyelned a bicikli kiválasztásakor?

A gyermek életkora és méretei alapján - a súly és a magasság - különböző paraméterek közül lehet válogatni. Kifejezetten fontos az első kerékpár kiválasztása, mivel ettől is függ, hogy a gyermek a továbbiakban szeretni fogja-e a kerékpározást vagy sem. Mindebből kifolyólag ezért lényeges, hogy magaddal vidd gyermekedet a bicikli kiválasztásakor, és kikérd az ő véleményét is, hogy érezze döntése szabadságát.

Kerékméret alapján megkülönböztethetünk 12”, 16”, 20” és 24” méretű gyermekkerékpárat, mindezeken felül azonban létezik 14” és 18”-os méret is. A legkisebb méret, azaz a 12 colos bicikli 85 cm-től és 2 éves kortól használható, amely már rendesen tekerhető, pedálos kerékpárnak számít. Ugyan vannak pedál nélküli futóbiciklik, amelyek kisebb gyerekeknek is megfelelőek lehetnek, de azok nem igazán sorolhatók a hagyományos bicikli kategóriájába.

Választáskor fontos szempont az ár is, általánosságban 30-35 ezer forinttól lehet gyerekbiciklit választani, persze magasabb kategóriában is lehet válogatni. Gyerekbiciklikben is kaphatók BMX és MTB kialakítású modellek, azonban abban az esetben, ha csak szeretnéd, hogy gyermeked kipróbálja a kerékpározást, akkor kereshetsz hagyományos és egyszerű kialakítású modellt is.

A gyerekkerékpár jellemzői

Vázak tekintetében alumínium és acélváz közül egyaránt válogathatsz. A 12-es és 16-os mérettel rendelkező bicikliket sok esetben pótkerékkel szerelik fel annak érdekében, hogy egyszerűbben megtanulhassa a kerékpár használatát a kicsi. A 20-as kerékpárhoz sok esetben nem jár pótkerék, de külön megvásárolható.

Választáskor a méret kifejezetten lényeges, azonban próbálj mindig egy mérettel nagyobbat választani, akkor sem kell megijedned, ha csak a lábujjhegye ér le a földre, mivel ebben az időszakban gyorsan nőnek, így nem kell félévente új biciklit beszerezned.

Amennyiben szeretnéd te is megvásárolni a gyerekednek legmegfelelőbb kerékpárt, akkor keresd fel a Bicajozz.hu weboldalát, ahol számos termék közül válogathatsz.