Borítókép: Kalandozás az üzemanyagtöltő állomások jövőjében

Kalandozás az üzemanyagtöltő állomások jövőjében

A világ elég gyorsan változik az üzemanyag-kereskedelemben is. Pont ezért érdemes egy olyan kimagaslóan nagy tapasztalatokkal rendelkező céggel tartani, akik tisztában vannak napjaink trendjével, és egy viszonylag pontos jövőképet tudnak festeni az üzemanyag állomások és berendezések alakulásáról.

Vajon mennyire hódít teret az alternatív üzemanyag?

Erre a kérdésre nehéz megfelelő választ adni, hiszen az alternatív üzemanyagokkal való kísérletezés még gyerekcipőben jár. Igen, léteznek elektromos töltéssel is üzemelő járművek, de nem oldódik meg a környezetvédelemmel kapcsolatos kérdés: mi történjen a használhatatlan akkumulátorokkal, melyeket veszélyes anyagként tartanak számon?

És itt vannak a gáz üzemű gépjárművek is, melyek nem folyékony üzemanyagból nyerik a működéshez szükséges energiát, de fosszilis anyag, ugyanúgy termelik, mint a kőolajat, és ezeknek a tartaléka sem véges.

A bioüzemanyagok térhódítása is megindult, ami alapvetően egy jó ötlet, de itt az lesz a hosszú távú kérdés, hogy mi a fontosabb: az emberiség élelmezése vagy pedig a járműveink üzemanyagának előállítása?

Egy a biztos: az emberiség megismerte a járművekkel történő gyors hely- és helyzetváltoztatási formát, és erről biztos nem hajlandó lemondani a jövőben sem. A változás tehát elindult, de hogy melyik alternatív üzemanyag bizonyul sikeresnek, majd kiderül.

Miben változik meg biztosan a mai üzemanyagtöltő állomások arculata?

A vásárolható hajtóanyag biztos hoz változást a benzinkút-technológiában is. Jelen pillanatban a tervező szakemberek igyekeznek olyan, a modern technikai követelményeknek is megfelelő tankoló állomást létrehozni, ami már magán viseli a jövő innovációit.

Milyen új fejlesztéseket érdemes a mai töltőállomásoknál kiépíteni?

  • A töltőállomások már most többet adhatnak a vásárlók számára, mint egyszerű tankolási élményt. A Multicore innovatív konténerkutai, ha kezelőszemélyzet nélküli tankolóautomatákkal vannak kiegészítve, lehetővé teszik, hogy 0-24-ben működjön a benzinkút.
  • A közeli jövőben lehet szó olyan fejlesztésekről, ami azt célozza meg, hogy nem kell elmenni üzemanyagért egy töltőállomásra, kedvezménnyel rendelkező törzsvásárlók már házhoz is rendelhetik pl.: a benzint.
  • Szintén nagy újítás lehet, hogy az üzemanyagtöltő állomás egyéb szolgáltatásokkal is bővüljön, például postai csekk befizetési lehetőségekkel.
  • Egyre gyakrabban látunk az utakon elektromos autókat. Ezért érdemes megfontolni, hogy a töltőállomásokon ne csak hagyományosnak mondható üzemanyagokat lehessen vételezni, hanem alakítsanak ki elektromos töltési lehetőséget is.

Ez csak néhány példa, de a lehetőségek korlátlanok!