tatami,edzés

Tedd biztonságossá az edzőtermet, használj tatamit!

A tatami eredetét tekintve Japánból származik - mint ahogyan a legtöbb harcművészet is a szigetországból eredeztethető. Kezdetben a padló burkolására használták, és még a mai napig is alkalmazzák hatékonyságának hála a hagyományos japán házakban. Mivel kultúrájukra jellemző az egyszerűségre és a letisztultságra való törekvés, sok helyen nem rendelkeztek sem ággyal, sem székekkel, így kénytelenek voltak olyan padlóborítás után nézni, amely egyszerű, de mégis kényelmes, és ezen bútorok nélkül is komfortosan el lehet rajta aludni.

A tatami jellegzetességei

A tatami eredetileg rizsszalmából készült, és mai európai formájától eltérően sokkal vastagabb volt. A kritérium, amelynek a szőnyegnek meg kellett felelnie, az ország régiójaként változott, azonban abban mind megegyeztek, hogy a hosszanti oldalának dupla akkorának kellett lennie, mint a szélességének. Európában és Amerika egyes részein azonban nem a hétköznapi értelemben vett padló burkolatát jelenti a tatami, hanem különböző harcművészeti és küzdősporttal kapcsolatos ágazatok gyakorló- és küzdőtereként szolgál.

Azonban fontos megjegyezni, hogy minden egyes küzdősporthoz más jellegű - vastagságú, típusú, keménységű vagy éppen puhaságú - tatami dukál. Míg a karatéban az erőteljesebb és hatásosabb rúgások kivitelezése érdekében vékonyabb tatamival borított küzdőtérre van szükség, addig a judónál a dobások és a földharc túlsúlya miatt vastagabb tatami beszerzése a legészszerűbb.

A tatami legnagyobb előnyei

A tatami mindamellett, hogy kényelmes megoldást jelenthet számos sportnál, biztonságot is nyújt, mivel elfedi a padló egyenletlenségeit, csúszásmentes és sima, egyenletes felületet biztosít. Ennek köszönhetően elkerülhetővé válnak különböző, figyelmetlenségből származó balesetek. A tatamik könnyen egymás mellé illeszthetők és egy keret segítségével rögzíthetők, így nagyobb dobások esetében sem kell attól tartani, hogy “kicsúszik a talaj az ember lába alól”. Abban az esetben, ha a terem adottságai nem engedik, hogy a falak vagy a keret közé beszorítsuk a tatamit, akkor is van megoldás az úgynevezett puzzle tatami formájában. A puzzle tatami, ahogyan a neve is hűen tükrözi, kis fogacskákkal kapcsolható egymásba. Összekapcsolódásukat egy földharc se bonthatja szét.

Tisztítás tekintetében csak nedves ruhával szabad áttörölni a felületet egyéb erősebb tisztítóanyag nélkül. Mindemellett ügyelni kell épsége megőrzése érdekében arra, hogy ne érintkezzen éles és szakadást elősegítő tárgyakkal. Amennyiben te is szeretnéd kényelmesen és biztonságosan végrehajtani a gyakorlatokat, akkor keresd fel a Budopest weboldalát, ahol számos lehetőség közül válogathatsz.