Borítókép: Göcsörtös külső, finom belső, mi az?

Göcsörtös külső, finom belső, mi az?

A zeller az egyik legismertebb zöldségünk és fűszernövényünk, amelyet már az ókorban is előszeretettel használtak. Dél-Európából származik, ma már többféle fajtáját termesztik világszerte. A legközkedveltebb típusok közé a gumózeller, a szárzeller és a metélőzeller tartozik.

Bár elsőre azt gondolnánk, hogy a földművelők körében elterjedt zöldségről van szó, valójában a történelem során kiemelt szerepet kapott gyógynövény mivolta miatt. De nézzük, mitől olyan varázslatos!

A zeller kalandos története

Már a görögök körében is nagy népszerűségnek örvendett a zeller, olyannyira, hogy a különböző sportversenyek versenyzői gyakran zellerlevelet kaptak virágcsokor helyett. Ezzel szemben a rómaiak inkább gyógynövény szempontjából közelítették meg, úgy tartották, hogy vértisztító hatású.

A középkorban olasz földművelők kezdték el termelni ezt a növényt, amely mai formájában először csak a XVIII. században jelent meg.

A viktoriánus Angliában a zellert különlegességként tartották számon. Nem véletlen, hogy kiemelt fogásként szerepelt a vendéglátóhelyek étlapjain. Ezt egy speciális vázában szervírozták, és elsősorban frissítő hatása miatt fogyasztották. Ezt követően az európai konyhákban is egyre ismertebb lett.

Milyen ételekbe kiváló?

Ha nyers állapotában fogyasztjuk a zöldséget, akkor gyógyhatása is megmutatkozik. Nyers salátákhoz, zöldséges mártogatósokhoz kiváló lehet. Készíthetünk még belőle zellerlét, más zöldségekkel vagy akár gyümölcsökkel kiegészítve.

Főzve levesekhez, mártásokhoz, főzelékekhez is kiváló. Az egyik legnépszerűbb étel egyértelműen a zellerkrémleves, amelyet gyorsan és könnyedén el lehet készíteni. Gyógyhatása miatt a téli időszakban kifejezetten ajánlott!

Egy híres étel elkészítéséhez pedig egyszerűen nélkülözhetetlen alapanyag. Ez nem más, mint a bolognai ragu, amely sokak kedvenc fogása. A tradicionális bolognai raguból semmiképp sem érdemes kihagyni! Ha nem szeretnél vesződni vele, akkor válaszd a POLCZ Bolognai ragu készételét, amely a zellernek és a hagyományos alapanyagoknak köszönhetően igazán ízletes.

Ezért olyan egészséges

A népi gyógyászatban jól ismert vízhajtó a zeller. Segít a sejtek között megrekedt víz eltávolításában és a vesehomok kezelésében is. Diéták, fogyókúrák, tisztítókúrák során jó szolgálatot tehet.

Számos értékes anyagot tartalmaz, többek közt szerves nátriumot, kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot, káliumot, C-vitamint, B1- és B2-vitaminokat. Magas antioxidáns- és rosttartalmú zöldség.

Különleges még olyan szempontból is, hogy rákmegelőző hatással bír, de hatékony puffadás, ízületi gyulladás, húgyúti megbetegedések során is.