fájdalomcsillapítás,bemelegítés

Fájdalomcsillapítás megfelelő bemelegítéssel

A legjobb a fájdalmat nem csillapítani, hanem megelőzni. A sportolás előtti bemelegítés mind a kettőben segít.

Ha megfelelő gyakorlatokat végzünk, elkerülhetjük, hogy a régebbi sérülések miatt fellépő fájdalom megzavarjon. A gondos bemelegítés pedig a további balesetek megelőzésének egyik alapja is.

A bemelegítésre sok sportoló nem fordít elegendő időt. Főleg a hobbi focisták, futók és testépítők követik el azt a hibát, hogy úgy gondolják, néhány sebtében elvégzett mozdulat elég ahhoz, hogy felkészüljenek a sportolásra – hiszen az a lényeg, hogy minél több időt töltsenek a pályán, futókörben, gépeken. Az eredmény: sérülések, izomláz és a nyomukban fellépő nehezen csillapítható fájdalom.

Miért fontos melegíteni?

A bemelegítés egyik legfőbb feladata, hogy felkészítse a testet a mozgásra. Mit jelent ez?

  • Az ízületek átmozgatását. Ha ülőmunkát vagy valamilyen monoton tevékenységet végzünk, az ízületeink átmenetileg merevvé, érzékennyé válhatnak. A bemelegítés feloldja a letapadásokat, ellazít, és segít rugalmasan tartani az ízületeket a terhelés alatt is.
  • Az izmok bemelegítését. A megfelelő feszítés és nyújtás után az izmok rugalmasabbak, nagyobb teljesítmény leadására képesek és egyenletesebben dolgoznak. Javul a mozgáskoordináció és csökken a fájdalom.
  • A mentális felkészülést. Szükség van arra is, hogy a test és az idegrendszer kapcsolatát megerősítsük. A mozgás javítja a testérzetet, így a pályán vagy a rekortánon is magabiztosabban mozoghatunk.

A melegítés tehát felkészülés és ráhangolódás. Ez a kettő pedig a komoly edzésmunkának éppen úgy elengedhetetlen része, mint maga a játék vagy az erősítés.

A bemelegítés időtartama

Az edzés előtt legalább 15 percet kell szánni a melegítésre. Ez az idő elég arra, hogy minden testrészt alaposan átmozgassunk, és valóban beinduljanak azok a folyamatok, amelyek az edzésmunkát segítik. Az alapos bemelegítés után a tagjainkat frissebbnek, tényleg melegebbnek érezzük.

Az edzés utáni levezetésnek is hasonló szerepe van. Erre is érdemes szánni egy negyedórát a munka végeztével. A nyújtó- és légzőgyakorlatoknak komoly szerepe van az izomláz megelőzésében, az esetleg szerzett mikrosérülések gyorsabb regenerációjában, és természetesen a mozgás élményének megélésében is.

Milyen a jó bemelegítés?

Sajnos nincs olyan, hogy jó bemelegítés. Minden sportághoz és minden tevékenységhez megfelelően fel kell készülnünk, ehhez pedig gondosan össze kell válogatni a gyakorlatokat. Futáshoz nem elég csak nyújtani, érdemes dinamikus gyakorlatokat, ugrást, taposást is végezni. Torna, tánc esetén viszont tényleg az izmok nyújtásán van a hangsúly, hogy elkerüljük a húzódásokat.

A bemelegítéssel növeljük a teljesítményünket, beindíthatjuk a zsírégetést és ezzel a fogyást is. Szánjunk egy kis időt rá sportolás előtt, és sok gondtól megszabadulunk.

Amennyiben mégis sérülést szenved, az Értéksziget Webáruházban kapható gyógyászati segédeszközök segítenek a gyors regenerálódásban.