mosdókagyló,mosdó

A mosdókagylók legnépszerűbb fajtái

A lakberendezés és a belsőépítészet fejlődésével a fürdőszobák berendezésére is számtalan lehetőség kínálkozik. Ma már nincs olyan stílus vagy hangulat, amelyet ne lehetne a fürdőszobánkban is megvalósítani.

Praktikum terén is válogathatunk a különböző megoldásokból, eldönthetjük, hogy kádat, zuhanyzót esetleg mindkettőt szeretnénk, ahogy a csaptelepek és szaniterek anyag-, forma és színválasztéka is szinte korlátlan. Ilyen kínálat mellett csak a képzelet szabhat határt elképzeléseinknek. Az alábbiakban a mosdók legelterjedtebb típusainak bemutatásával szeretnénk segíteni az eligazodásban, különös tekintettel a mostanában igen népszerű ráültethető, vagy más nevén ráépíthető típusra.

Hagyományos mosdók

A legelterjedtebb típus, hiszen sokféle méretben és formában kapható. Falra szerelt kivitelűek, azonban a helyhiány miatt gyakran az alatta lévő tér is beépítésre kerül, ami sajnos megfelelő illesztés és szigetelés hiányában nem túl szerencsés megoldás.

Beépíthető mosdókagylók

Forma-, valamint méretválasztékuk szintén igen gazdag, és típustól függően bútorba, illetve pultba is beépíthetők. A kivitelezésnél azonban figyelni kell a ragasztásra és a szigetelésre, amely megakadályozza, hogy a víz a mosdó alá szivárogjon. A szakszerű beépítés lehetővé teszi a pult alatti tárolást anélkül, hogy nedvesség érné holmiainkat.

Szárnyas mosdók

Ez az egyik legidőtállóbb, legpraktikusabb típus. A beépíthető típusoktól annyiban különbözik, hogy a mosdó és a pult gyakorlatilag összeolvad, anyaguk is megegyező, így egy igen masszív, de könnyen tisztán tartható konstrukciónak számít. Robosztus kialakításuk miatt formai változatosságuk kisebb, de természetesen megtalálhatók közöttük az íves és szögletes formák, és kaphatóak szimpla vagy dupla kivitelben is.

Ültethető mosdókagylók

Manapság igen divatosak a ráépíthető mosdókagylók, mosdótálak, melyek változatos formaviláguk miatt lettek kedveltek, ráadásul sokféle lehetőséget adnak a beszerelésre. Lapos aljuk lehetővé teszi, hogy bármilyen sima felületre - pultra vagy bútorra - ráhelyezhetőek. Beszerelése nem túl bonyolult, csupán a szifonnak és a csapnak kell egy nyílást kialakítani az illesztési felületen, majd megfelelő ragasztás és szigetelés után helyére is kerülhet a mosdókagyló. Mivel a mosdó a fürdőszoba központi eleme, fontos, hogy színében és formájában harmonizáljon a többi szaniter termékkel.

Bár az ültethető mosdókagylók sok variációs lehetőséget nyújtanak, beépítésüknél kiemelten figyelni kell az ergonómiai kialakításra. Beépíthető társaikkal ellentétben nem elég megmérni, hogy milyen magasan legyen a mosdópult vagy a bútor, de figyelembe kell venni a mosdókagyló magasságát is a későbbi kényelmes használat érdekében.