könyv,olvasás

A könyvek helyes költöztetése

A költözés meglehetősen stresszes folyamat még akkor is, ha nagyon várod az új otthonodba való átbútorozást. Ennek során az egyik leginkább jelentős munka a dobozolás, melyet elméletileg nem lehet elrontani, gyakorlatilag viszont sok bosszúságot és jelentős anyagi kárt tudsz okozni magadnak, ha nem figyelsz oda a helyes pakolásra. A könyvek elcsomagolása nem tűnik bonyolult feladatnak, pedig ennek is megvan a maga módszere.

Szelektálj!

Költözés alkalmával mindig az első előtti lépésnek a szelektálásnak kellene lennie, azonban ezt sokan elfelejtik. Ennek köszönhető, hogy a környéken fellelhető összes doboz csurig van töltve, és kipakoláskor ér a döbbenet, hogy a fele holmit el sem kellett volna hozni.

Könyvek esetében különösen nehéznek bizonyulhat a szelektálás, hiszen minden könyv érték – legalábbis ezt mondják. Ha van olyan könyv, ami tényleg jó állapotban van, de neked már nincs rá szükséged, akkor add el, vagy ajándékozd oda valakinek, aki örülne neki.

Az olyan könyveket, amelyek már rongyosságukban vetekszenek egy salátával, és nincs érzelmi értéke sem (nem a szeretett nagymamádtól kaptad), akkor bátran dobd a szelektív szemetesbe.

Szerezd be a csomagolóeszközöket!

Könyvek csomagolásához a legjobb olyan dobozokat beszerezni, melyek sérülésmentesek és strapabíróak. Méretileg igyekezz a közepes és a kisebb méretű kartonokat előnyben részesíteni. Így egyrészt elkerülheted, hogy a túl sok könyv egy dobozban túlságosan nehéz legyen, másrészt a kisebb dobozokat könnyebb emelni és cipelni, ezáltal esélyesebb sérülés nélkül megúszni a műveletet.

Szükség lehet még néhány tiszta csomagolópapírra és festékmentes újságpapírra, melyekkel körbetekerheted a féltve őrzött példányokat, illetve az ilyen papírok hézagkitöltésre szintén alkalmasak.

Végül ragasztószalagra és filctollra is szükséged lesz, az előbbivel a dobozokat tudod megerősíteni, illetve lezárni, míg az utóbbival a dobozokon tudod jelölni a bennük megbúvó tartalmat.

Pakolj helyesen!

Először mindig az értékes könyveid elcsomagolásával kezdj hozzá a pakoláshoz. Ezeket egyesével tekerd be a csomagolópapírba, és ne csomagold a többi könyv közé. Ha nagyon értékes példányról van szó, akkor jobb, ha kézben viszed át az új helyre, ezzel is csökkentve a szállítás közbeni sérülések esélyét.

Következő lépésben a nagyobb és nehéz könyveidet pakold a dobozok aljába, így elkerülheted, hogy a többi könyvet összenyomják.

Ha az adott dobozba több könyvet már nem teszel, a maradék helyet töltsd ki összegyűrt újságpapírral, hogy szállítás közben ne tudjanak mozogni.

Ezután ragasztószalaggal zárd le az egyes dobozokat, figyelve arra, hogy a kiálló részeket is leragaszd, nehogy valami felsértse. Végül a filctollal írd a dobozra, hogy mi van benne.

Ha nem szeretnél egyedül megküzdeni a költözés okozta munkával, vedd fel a kapcsolatot a Visszuk.hu csapatával, akik örömmel veszik le a válladról ezt a terhet!