Borítókép: 5 fontos dolog, amit tudnod kell a hidratálásról

5 fontos dolog, amit tudnod kell a hidratálásról

Forrás: pexels.com
Futóként elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel és folyadékpótlás. Mesélünk pár dolgot a témában, amivel nem árt, ha tisztában vagy!

Miért is ilyen kardinális?

Az ideális folyadékszint nagyban befolyásolja a fizikai és mentális teljesítményt. A teljes testtömeg 60%-át víz alkotja, ami a legfőbb funkciók ellátásáért felel. Ilyen a sejtek táplálása, tápanyagok szállítsa, kiválasztás, ízületek rugalmasságának fenntartása vagy az izmok megfelelő működtetése. Mivel nem csak izzadtsággal, de vizelettel sőt még a lélegzettel is veszítesz a tested folyadékmennyiségéből, fokozottan kell ügyelned a pótlásra, ezáltal az ideális szint megtartására.

Mi történik ha túl kevés folyadékot fogyasztasz?

Ha a szükségesnél alacsonyabb a hidratáltsági szinted, az könnyen vezethet izomgörcshöz, kimerültséghez és sérülésekhez.

Túlzásba is lehet vinni?

Bár erre igen kevésszer gondolsz, a túlhidratáltság is létező probléma. A hyponatremia rosszulléthez, puffadáshoz vezethet, extrémebb esetben pedig a vérben lévő sók túlzott kimosódását is okozhatja.

Hogy csináld jól?

Már edzés előtt kezdd el a hidratálást minimum fél liter folyadékkal, közvetlenül mozgás előtt pedig fogyassz el egy újabb pohárnyi mennyiséget. Ezzel persze nincs vége a dolognak, sport közben folyamatosan pótolnod kell az elvesztett folyadékot. Ha több, mint egy órán keresztül mozogsz, úgy számolj, hogy 20 percenként fél pohárnyi folyadékot kell visszapótolnod.

Mit igyál?

Edzés előtt/közben/után különböző folyadéktípusokat fogyaszthatsz. Míg a rövidebb futásaid esetében a könnyen felszívódó, ugyanakkor könnyen ürülő tiszta víz is elég lehet, nem szabad megfeledkezned az elraktározott energia pótlásáról, főleg, ha hosszabb távra készülsz és jobban igénybe veszed a szervezeted. Ilyenkor az elektrolitok (azaz az izmaid és agyfunkciód fenntartásáról gondoskodó ásványi anyagok) visszapótlásáról is gondoskodnod kell, amire az izotóniás italok nyújthatnak megoldást. Ezek összetétele megegyezik a vér ozmotikus koncentrációjával, gyors felszívódásuknak köszönhetően pedig rövid idő alatt képesek hidratálni és pótolni a szükséges ásványi anyagokat.

A Scitec Endurance IsoHydro izotóniás formulája hozzájárul a megfelelő hidratáláshoz, amivel segít fenntartani a teljesítményt edzés közben. A benne lévő elektrolitoknak köszönhetően hatékonyan tartja meg a folyadékszintet, mindezt úgy, hogy kíméletes a gyomorral. Nem tartalmaz mesterséges színezéket, pálmaolajat, szóját és laktózt. Próbáld ki mindhárom (körte, alma, narancs) ízben!