saláta, buddha tál,

Egy fehérjeforrás, amit a gasztroenterológusok szerint gyakran kellene fogyasztani

Forrás: Unsplash/Ralph (Ravi) Kayden
A fehérje nagyon kell az izomépítéshez, a regenerációhoz, az immunrendszer működéséhez, ám nem feltétlenül húsra vagy tejtermékre kell gondolni, ha szóba jön a fehérje!

Milyen gyakran eszel babot? A legnépszerűbb babos ételekben, mint a bablevesben, a chiliben, a tacosban a bab csak mellékszereplő, pedig a húshoz hasonlóan fantasztikus fehérjeforrás - érdemes sokkal nagyobb szerepet osztani rá!

A gasztroenterológusok általában a babot javasolják a bélrendszer számára, mert rengeteg jótékony hatása van. Máris soroljuk őket, illetve azt is elmondjuk, mikor érdemes mellőzni.

Miért is jó a bab?

Kiváló fehérjeforrás

Különösen a vegák és a vegánok számára. A fehérje aminosavak láncaiból áll, amelyek összekapcsolódnak, a bab nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, így kiváló fehérjeforrás. Ám a hússal ellentétben nem árt a vér koleszterinszintjének. Sőt, a szakértők szerint a babfélék egyfajta szuperélelmiszerek, mivel fehérjéket és ásványi anyagokat tartalmaznak, és hiányoznak belőlük a telített zsírok. Emellett néhány babféle Omega-3 zsírsavat, plusz folátot, vasat, magnéziumot és cinket is tartalmaz - mondja Lawrence Hoberman gasztroenterológus. A babban található zsírsavak táplálják a bél mikrobiomját, táplálékot szolgáltatnak a bél sejtjeinek, megerősítve azon képességüket, hogy megakadályozzák a káros méreganyagok és baktériumok bejutását a véráramba. Emellett fokozzák a bél immunitását is - vallja Lawrence Hoberman gasztroenterológus.

bab, fehérje,
Forrás: Unsplash/ Tijana Drndarski

Nagyszerű rostforrás

A bab kiváló rostforrás, szabályozza a bélmozgást, a vércukorszintet és a koleszterintet. Ez csökkenti a zsírmájbetegség kockázatát és a megnövekedett vércukorszint emésztőrendszerre gyakorolt ​​káros hatásait, például a gasztroparézist - olyan rendellenességet, amely lassítja vagy leállítja az étel mozgását a gyomorból a vékonybélbe - és székrekedést okoz.

A Mayo Clinic szerint az oldható rost, ami a babban is megtalálható, hozzájárulhat a vér teljes koleszterinszintjének csökkentéséhez az LDL, vagyis a "rossz" koleszterinszint csökkentéséhez. Sőt, a magas rosttartalmú ételek a vérnyomást is csökkentik, illetve a szervezetben előforduló gyulladásokat is.

A babfélék segítik a fogyást

A babnak az étrendbe való beépítése hozzájárulhat az egészséges testsúly fenntartásához, eléréséhez. A magas rosttartalmú ételek gyakran kevésbé kalóriadúsak, mint a többi étel - így kevesebb kalóriát is viszünk be velük. Sőt, a babban lévő nagy mennyiségű rost a hosszantartó teltségérzet elérésében is segít.

A bab gazdag antioxidánsokban

A bab gazdag folsavban és antioxidánsokban, amelyek csökkentik például a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az antioxidánsok azért fontosak, mert megakadályozhatják vagy késleltethetik a gyulladásokat, és nagyon fontosak a sejtkárosodások ellen.

Ki ne egyen babot?

Néhány embernél gyomorpanaszokat is okozhat a bab. Érdemes figyelni a testedet, hogy reagál a babfogyasztásra, és ha netán rosszul, azzal fontos egy szakembert felkeresni.

A gasztroparézisben szenvedők esetében a bab magas rosttartalma lelassíthatja a gyomor ürülését, ami kényelmetlenséghez és émelygéshez vezethet - nekik sem ajánlott. Vagy ott van a Fava bab tiramintartalma, amit a szakemberek szerint érdemes kerülni a magas vérnyomással vagy fejfájással küzdőknek.

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft

A bab egy kellemetlen hatása

A legtöbb ember számára a babfogyasztás után bizony elkerülhetetlen a gázképződés... De tehetsz ellene a következőkkel!

  • Áztassd be a babot! A bab összetett cukrokat tartalmaz, amelyeket oligoszacharidoknak neveznek, és testünknek nincsenek enzimjei ennek az emésztésre. Főzés előtt ezért fontos áztatni a bbaot, és lassan főzni.
  • Bizonyos táplálékkiegészítők segíthetnek a gázok ellen.
  • Válassz más típusú babot! Egyes babokról ismert, hogy kevesebb gázt okoznak, mint mások - a lencse és a fekete szemű borsó kevesebb rostot és szénhidrátot tartalmaz, mint a csicseriborsó.
  • Az is sokat segít, ha alaposan megrágod a babot, mielőtt lenyeled!