Veganuár, életmódváltás, vegán, tudatos táplálkozás

Vegán lettem egy hétre, férjestül, gyerekestül - ezek a tapasztalataim

Forrás: Unsplash / Iñigo De la Maza
Vegánnak lenni eleinte nem egyszerű. Ez is egy olyan életmód, melyhez hozzá kell igazítani az életünket. Idő és előzetes tudás szükséges hozzá. Összeszedtem, nekem milyen tapasztalatim voltak egy hét vegán étkezés után.

A tudatosság gyakorlása egy nagyon fontos szelete az életemnek – és tudatosan írtam azt is, hogy gyakorlása. Hiszen ez egy folyamat, melyben én is és az igényeim is folyamatosan változnak, ahogy fejlődöm, és ahogy egyre tudatosabban élek.

2021-ben, a férjem javaslatára érkeztünk el oda, hogy csináljuk végig a „Veganuár” kihívást – amikor egy hónapig csak növényi eredetű ételeket fogyasztunk. Sokszor szemeztem már a kihívással, de sose fogtam bele – pedig a hús fogyasztásunk körülbelül havi 1-re csökkent az utóbbi években.

A többéves fenntartható életmód után most érkezett el a pillanat, hogy kipróbáljuk ezt is. Az egyedüli hiba ott volt a rendszerben, hogy mindez a férjemnek december 30-án jutott eszébe. Nekem viszont kellett egy kis idő, míg a kamránkat és a konyhát is átalakítom az ötlethez.

Hiszem, hogy minden változás - főleg az életmódváltás - alapja a motiváció, a felkészülés és a kutatás; ami mindezt megelőzi.

Január első felében kerestem olyan recepteket és alapanyagokat, amiket tudtam, használni tudok majd az egy hét során.

Két szempontot követtem:

  • Legyen szezonális – amennyire lehetséges
  • Az alapanyagot be tudjam szerezni csomagolásmentesen.

Így alakítottam ki az egy heti menüt (reggeli-ebéd-vacsora) és vittem bele egy extra adag ínyencséget, amit extraként el lehet készíteni uzsonnára vagy tízóraira, ha nem gyümölcsre vágyik az ember.

A menü elkészítése segített az alapanyagok beszerzésében és nem kellett gondolkodni, mit főzzek aznap.

Az első pár nap fel se tűnt a különbség, mert eleve sokszor fogyasztunk vegán ételeket. A fiaim (3 éves és 10 hós) szerencsére mindenevők és nem szoktak válogatni. A hét közepe körül nekem nagyon hiányzott a sajt – mert húst keveset fogyasztunk, de sajtot szinte mindennap. A kisfiam is kérte – neki adtunk természetesen.

Az egyik dolog amit felfedeztem, hogy egy alapanyagból mennyi mindent lehet készíteni és mennyire változatos ételeket lehet készíteni belőle. Az egyik kedvenc alapanyagom a vöröslencse lett – azt hiszem, ez a hét felfedezése számomra. Gyorsan elő lehet készíteni – hiszen nem kell órákra beáztatni és nagyon finom íze van – és mind emellett nagyon egészséges is. Készítettem belőle fasírtot, levest és köretként is megállja a helyét. A másik nagy kedvencek pedig a magkrémek lettek (földimogyorókrém, mandulakrém, mogyoró krém), mind-mind csodás alapanyagok süteményekbe, de egy szelet kovászos kenyéren is megállják a helyüket.

Íme néhány inspiráció a galériánkban!

Az örök kedvencem pedig a sütőtök. Mi gyakran készítjük tésztához krémként, illetve a sütőtökös rizottó nálam egy téli alapétel; bevallom, kicsit hiányzott belőle a parmezán íze. De a sörélesztőpehely remek sajtos ízt kölcsönzött az ételnek.

Úgy gondolom, hogy a változás nem megy egyik napról a másikra – időt adunk magunknak. S ha nem is leszünk 100 százalékban vegánok törekedni fogunk arra, hogy egyre több növényi alapú terméket fogyasszunk. Ha a gyermekeim fognak kérni húst, sajtot, joghurtot; persze fogok nekik adni, hogy aztán ha felnőnek, majd meghozhassak a saját döntéseiket.

A legnagyobb eredménye ennek az egy hétnek, hogy a tejet 100 százalékban elhagytuk és saját magunk készítjük a növényi tejet otthon így hulladékot sem termelünk. A másik hatalmas hozadéka az új ízek beépülése az étrendünkbe, aminek különösen örülök. Hiszen így mi és a gyerekek is új ízekkel ismerkedünk meg. A vegán életforma számomra különösen fontos a környezetre gyakorolt pozitív hatása miatt. A teljes vegán életforma nem csak az ételekre fókuszál, hanem minden olyan termékre, amivel kapcsolatba kerülünk életünk során.

Célom, hogy az életem egyre szélesebb területén használjak és fogyasszak növényi alapú termékeket.

Íme 10 egészséges alapanyag, ami nem árt, ha mindig van otthon: