cukor,depresszió

Van összefüggés a hozzáadott cukor és a depresszió között

Forrás: Getty Images
Amikor édességet eszünk, rövid időre felpörög az agyunk, az energiaszintünk az égbe szökik, majd váratlanul a pincébe. A cukor nem túl pozitív hatással van a szervezetünkre; ezt újra és újra megállapítják a tudósok. Most egy friss kutatás a cukorfogyasztás egy újabb káros következményéről számol be.

A hozzáadott cukrok fogyasztása az édes íz élményén túl (nyami!) jó néhány ártalmas folyamatot is bekapcsol a szervezetünkben, amely depresszió tüneteivel is összeköthető, állapította meg egy kutatócsoport. Méghozzá több kapcsolódó pont is létezik.

  • A hozzáadott cukrok megváltoztatják a belekben található fontos mikrobióta-működést, amely szorosan összefügg a mentális egészséggel.
  • Más kutatások azt állítják, hogy a rendszeres cukorfogyasztás belezavar az agy dopaminműködésének „jutalmazórendszerébe”, és megnehezíti, hogy örömöt vagy motivációt érezzünk; mindkettő tartós hiánya a depresszió tünete is egyben.
  • A hozzáadott cukrok emellett gyulladásokat okozhatnak a testben és az agyban egyaránt, fejtegeti Stephen Ilardi, a kansasi egyetem klinikai pszichológiai tanszékének tanársegédje egy sajtóközleményben. Ez nehezen alábecsülhető módon mételyezi a mentális egészségünket. A depresszióval küzdő emberek kábé fele gyulladásokkal küzd, állítja dr. Ilardi. „A gyulladásért felelős hormonok egyenesen depresszióba taszítják az agyat. A gyulladt agy tipikusan depressziós agy.”

A kutatók azt is elismerték, hogy több célzott vizsgálatra van szükség, hogy megerősítsék: a hozzáadott cukrok és a depresszió között ilyen mélyreható összefüggés van. Természetesen a cukorfogyasztás hatása a mentális egészségre emberenként változó, de a kutatók szerint az egészségügyi szervezetek által meghatározott limit jó sorvezetőnek számít. A WHO például nők számára napi 25 grammban (6 teáskanál), férfiak számára pedig 36 grammban (9 teáskanál) határozza meg a napi maximális cukorbevitelt.

Persze az előírt minimális adag nulla; szénhidrátra van, de cukorra sajnos nincs szüksége az emberi szervezetnek. Mégis, az édes íz létszükséglet, és a nulla cukorbevitel visszaüthet és étkezési zavarokhoz is vezethet. Ilardi a mentális egézség javításáért inkább zöldségalapú étrendet javasol sok omega-3 zsírsavval, amely halakban, lenmagban, chia-magban is megtalálható.

Meríts ötleteket ebből a galériából is:

Forrás: https://popsugar.com