Borítókép: Belehalt a nevetésbe a férfi, miután meglátta az infláció mértékét: nem mindenre gyógyír a nevetés!

Belehalt a nevetésbe a férfi, miután meglátta az infláció mértékét: nem mindenre gyógyír a nevetés!

Forrás: Pexels/Pixabay
Hallottál már olyan jó viccet, hogy alig bírtad abbahagyni a nevetést? És mondtad már azt, hogy „meghalok a röhögéstől”? Nos, a történelem során néhányan valóban így jártak!

A „gyilkos” vicc

Miután szemtanúja volt annak, hogy egy szamár megette az összes fügéjét, Khrüszipposz, görög filozófus – aki őrült csínytevő hírében állt – azt mondta egy öregasszonynak, hogy itassa meg a szamarat egy kis borral. Ezután halálra nevette magát. Legalábbis a legenda így tartja.

Ha azonban hinni lehet Mihail Bahtyin írásainak, nem Khrüszipposz az egyetlen, aki emiatt halt meg azon a végzetes napon.

„Bahtyin idézi Rabelais leírását Khrüszipposz és Janotus mester haláláról (akik mindketten nevettek a részeg szamáron)” – olvasható a Differences folyóiratban megjelent kutatási cikkben, amely arra utal, hogy egyes poénok annyira viccesek, hogy akár bele is halhatunk.

Bármennyire is humoros elképzelni egy görög sztoikus filozófust és barátját, amint halálra nevetik magukat egy szamáron, amint az bort iszik, halálukat több mint két évezreden keresztül rögzítették, fordították és értelmezték. Emiatt nehéz pontosan tudni, mi volt a halál oka, és valószínűleg, ha a görögök hozzáfértek volna az általunk ma alkalmazott kórbonctani vizsgálatokhoz, más következtetésre jutottak volna.

Meg lehet halni a nevetéstől?

Dr. Claire Asher, a Science Focus munkatársa szerint nagyon is bele lehet halni a nevetésbe – bár az esetek ritkák, és úgy gondolják, hogy szívrohamot vagy fulladást kiváltó nevetőroham áll a középpontjában.

Forrás: Pexels/José Carlos Chero
A nevetés akár halálos is lehet!

Bill Oddie 70-es évekbeli The Goodies című vígjátéka váltott ki egy ilyen halálesetet, amikor Alex Mitchell brit lakos 30 percnyi nevetés után halálos szívrohamot kapott. Az orvosok később Mitchell lányánál hosszú QT-szindrómát diagnosztizáltak, amely szerintük a férfi halálát is okozhatta.

Arthur Cobcroft ausztrál lakos szintén halálra nevette magát, miközben összehasonlította az áruk 1915-ös árait a halála évében, 1920-ban mért árakkal. Úgy vélték, hogy szívelégtelenségben halt meg, amelyet az orvosok szerint a túlzott nevetés okozott.

Beteges nevetési rohamok

A 2019-es Joker című filmben Joaquin Phoenix a pszeudobulbáris affektusból merített ihletet Arthur Fleck szerepében, aki hajlamos a kóros nevetésre. A pszeudobulbáris affektus olyan klinikai diagnózis, amelyet szélsőséges és kontrollálhatatlan érzelmek, például nevetés vagy sírás jellemez.

Az állapot az agy működési zavarával és bizonyos neurodegeneratív rendellenességekkel jár, és bár jelentősen ronthatja egy személy társadalmi életét vagy munkaképességét, általában nem tekintik egészségre veszélyesnek. A túlzott öklendezési reflex, a nyelvgyengeség és a nyelési nehézségek társuló tünetei azonban növelhetik annak esélyét, hogy egy személy nevetésroham közben fulladjon meg.

Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy Khrüszipposz beleesett-e a fenti kórképek valamelyikébe, de a legjobb, ha minden esetre kerüljük a bort ivó szamarakat, és kevesebbet nézegetjük az infláció mértékét…

A nevetésnek azért jótékony hatása is akad bőven, ezekről ebben a cikkünkben írtunk!

Galériánkban 11 vicces dolgot mutatunk, amiben a kutyák hasonlítanak a gyerekekre! De csak óvatosan nevetni!