testsúly, egészséges testsúly, teljesítmény, futás teljesítmény

Mennyire számít a testsúly a futásteljesítmény szempontjából? A tudomány választ ad!

Forrás: Getty Images
Nem mondhatjuk, hogy az egyetlen tényező, de nagyon is releváns.

Fitt vagy, jól érzed magad és jól megy a futás. Tehát kit érdekel, milyen számot mutat a mérleg, igaz? Ebben egyet is érthetünk, ez a szám csak egy mutató, ami nem nyújt teljes képet az egészségről és a teljesítményről. Mégis sokszor hallani arról, hogy mi az a testsúly, amin a leggyorsabb futásra lennél képes, tehát adott a kérdés: van ideális súly a futáshoz?

Mit mond a tudomány?

Általános szabály, hogy a futók akkor tudnak a leghatékonyabban sportolni, ha egészséges testsúllyal és testzsírszázalékkal rendelkeznek. Ezek a számok mindenkinél különbözőek. Az ideális testtömeg a jó futásteljesítményhez fontosabb, mint más sportágak esetén, ilyen sport például az úszás - áll a Proceedings of the Royal Society tanulmányában. Úszásnál a víz segítség ebből a szempontból.

„A futómozgás az ugráshoz hasonló” - mondja Matt Fitzgerald, futóedző és táplálkozási szakember. „Nem lehet előre lépni anélkül, hogy ne lépne feljebb a futó. Minél többet kell emelnie a gravitációval szemben, annál több energiát igényel a mozgás.” Nem nehéz ebbe belegondolni, ha két-három stb. plusz kilóval kellene futni, lassulnál és nehezebb lenne a mozgás is.

Az alacsonyabb testtömeg-index (BMI) szintén úgy válik egyre fontosabbá, ahogy a versenytávok hossza nő: a tanulmány szerint az optimális BMI 800 méteres férfi futók számára 20 és 21 között volt, de 10 000 méteres és maratoni futóknál már 19 és 20 közé esik.

Bár érdekes ez a megállapítás, a BMI-re vonatkozó általánosításokat nem szabad előírásszerűen használni, mondja Fitzgerald, mert nem veszi figyelembe a sovány izomzatot vagy a testzsírt. Ráadásul a legtöbb egészségügyi szakember a BMI-t az egészségi állapot elavult jelzőjének tekinti.

testsúly, ideális testsúly, BMI, teljesítmény, futásteljesítmény,
Forrás: Getty Images

A Clinical Physiology and Functional Imaging folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fiatal, mozgásszegény, magasabb testzsírszázalékkal rendelkező nőknél alacsonyabb a VO2 max, mint az azonos korosztályú atlétikus egyéneknél, vagyis testük kevésbé hatékony az oxigénszállításban. A zsírvesztés nem változtatja meg a tüdő kapacitását vagy működését, de egyesek számára megváltoztathatja a testösszetételt és növelheti a fitnesz szintet.

A vékonyabb sportolók jobban el tudják vezetni a hőt is, mert kisebb a szigetelést nyújtó zsírszövetük. A szénhidrátokat is hatékonyabban égetik el. Tehát bár a súly nem minden, mégis fontos.

„Négy tényező határozza meg, hogy milyen gyors vagy” - mondja Sean Wade, szenior korú elit sportoló és edző. Genetika, forma, milyen keményen és okosan edzel, valamint a súlyod - nem feltétlenül ebben a sorrendben.” Míg a tudomány megnevez néhány okot, amiért a kisebb súlyú testet gyorsabb mozgásra lehet bírni, fontos hangsúlyozni, hogy a futáshoz nem kapcsolódik egyetlen „ideális” testtípus vagy súly, illetve a futók, még elit szinten is, nagyon különböző testtípusokat képviselnek.

Ami még lényeges: életkor, étrend, teljesítmény

Ha javítani szeretnéd a testösszetételedet futással, arra törekedj, hogy egészséges gondolkodásmóddal közelítsd meg a dolgot.

Az elitfutók számára lehet a legnehezebb a fogyás, bármennyire is sokat futnak. Kimberly Mueller, sport dietetikus szerint ugyanis a felnőttek 30 éves koruk után elkezdenek veszíteni az izomtömegükből, ami ronthatja a teljesítményt és csökkentheti az anyagcserét. Különösen fontos a rendszeres testmozgás (beleértve az erősítéseket az izomtömeg fenntartása érdekében), valamint a feldolgozott élelmiszerek és a túlméretezett adagok visszaszorítása, ugyanakkor a szervezet energiaigényének kielégítése is lényeges az egészség támogatásához.

A fogyás azonban nem jó minden futó számára. Azoknak különösen nem, akik már egyébként is vékonyak. Az egészséges testsúly alatti tömeg valós fenyegetést jelent a teljesítmény csökkenése szempontjából is.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Mi jelzi, ha a súlyod túl alacsony?

Egyértelmű, hogy a romló teljesítmény mutatja, ha súlykérdésben veszélyes területre tévedtél. Nők esetén a kimaradó menzesz is tünet lehet, sőt lehetséges szövődményként felmerülhet a meddőség és a csontritkulás is. Ritkábban fordul elő, de férfiakat is érinthet ilyen probléma. Általános tünet, tehát férfiaknál és nőknél is előfordulhat, az állandó ingerlékenység és a gyakori éhségérzet.

Nagyon fontos, hogy figyelmesen vedd a szervezet által küldött jeleket és tegyél meg mindent azért, hogy az egészséged és a teljesítményed összhangban legyen függetlenül attól, milyen számokat mutat a mérleg!