sérülés, térdsérülés, sportsérülés, futósérülés,

Vajon miért sérülékenyebbek a női futók?

Forrás: Getty Images
Kutatásokon keresztül látható, hogy összességében valóban gyakrabban sérülnek meg a futónők, mint a férfiak. A kérdés az, hogy mi állhat ennek hátterében: az eltérő testméretek, a hormonális rendszer különbségei, vagy más egyéb okok?

Futósérülések kockázata nőknél

Bár a sérülékenység mutatóiban nem oly nagy az eltérés, ugyanis egy tanulmány, amely során körülbelül kétezer futót vizsgáltak meg egy vancouveri klinikán, azt találta, hogy a nők a sérült futók 54 százalékát tették ki, a férfiak pedig 46 százalékukat, ám azt is megállapították, hogy néhány speciális sérülés közül valóban a nők lényegesen nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Az alábbi futóknál tipikus sérülések nők esetén 50 százalékkal gyakrabban fordulnak elő, mint férfiaknál:
  • Patellofemoralis fájdalom-szindróma (elülső térdfájdalom vagy futótérd)
  • Iliotibiális (IT) szalag szindróma
  • Fáradásos törések
  • Mediális sípcsont stressz szindróma (sípcsont körüli fájdalom)
  • Achilles-íngyulladás
  • Plantar fasciitis, azaz talpi bőnye gyulladás

A válasz az edzésmunkában, a futóstílusban, valamint a férfiak és nők közötti fizikai különbségek kombinációjában keresendő. Mivel általánosan elmondható, hogy a férfiak az esetek nagyobb részében többet futnak, már pedig a nagyobb edzésmennyiség összefügghet a sérülékenységgel, ez a tényező tehát nem nyom olyan sokat a latba, marad a nemek közti fizikai (élettani) és futótechnikai különbségek szerepe.

Reed Ferber, Irene Davis és Dorsey Williams közös tanulmányban írtak a férfiak és nők futómechanikájának különbségeiről. Ferber, Davis és Williams 20 férfi és 20 női hobbifutót kért fel, akiknek mozgását biomechanikai laboratóriumban vizsgálták meg, majd összesítették az adatokat, és összehasonlították a két nemnél tapasztaltakat.

sportsérülés, futótérd, térdfájdalom, futósérülés,
Forrás: Getty Images

Összességében a női futóknak szélesebb a csípője, ehhez képest az alsó lábszár nem ritkán kifelé fordul, illetve a térdük befelé dől. Ez a három tényező szorosan összefügghet olyan sérülésekkel, mint az elülső térdfájdalom vagy az IT-szalag szindróma. Tehát a biomechanikai különbségek magyarázatul szolgálhatnak arra, hogy miért sérülnek meg gyakrabban a női futók, ám ezek csupán a sérülések egy részére adnak magyarázatot.

A csontok sérülékenysége

Ami a csontsérüléseket illeti, szintén tanulmány vizsgált férfi és női katonákat, akiknek kiképzése során a futás az egyik legalapvetőbb mozgásforma, ráadásul sok olyan sérülést szenvednek el, mint a futók. Azok a férfiak, akik szenvedtek már fáradásos törést a sípcsonton, vékonyabb csontozattal rendelkeztek, mint azok, akiknek nem volt soha ilyen jellegű sérülése. Annak ellenére is gyakoribb volt a vékony csontozattal rendelkezőknél ez a sérülés, hogy csontsűrűségük nem mutatott semmilyen eltérést. Ugyanakkor a toborzott nőknél mind a csontgeometria, mind a csontsűrűség befolyásolta a fáradásos törés kockázatát. Ugyanerre a jelenségre a futóknál is van bizonyíték, amint azt Melanie Franklyn és munkatársai az ausztrál Monash Egyetemen végzett tanulmányban feltárták, tehát ez lehet a nemek közötti eltérés oka a csontsérülések során.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

1495 Ft

1995 Ft

A csípőmechanika és a csontgeometria javítása

Szerencsére mind a csípőmechanika, mind a csontgeometria bizonyos mértékig korrigálható. A csípőerőt és koordinációt szolgáló erősítő gyakorlatok javíthatják a csípőmechanikát és csökkenthetik a térdsérülések kockázatát. A vádli erősítése és a teljes lábizomzat célzott erősítése javíthat az érintett csontozat ellenállóképességén is, hiszen az erős izomzat sok terhet levesz a csontokról.

Bár számos kutatás segítésünkre lehet annak kiderítésében (és egyben megelőzésében), hogy miért lehet sérülékenyebb egy női futó, valószínű még mindig vannak olyan tényezők, amelyeket nem biztos, hogy oly mértékben figyelembe veszünk, mint amennyire kellene. Ilyen lehet például az általános stressz, amiből bizonyos élethelyzetekben több érheti a nőt komolyan befolyásolva az egyéni terhelhetőség mértékét.