Borítókép: Tippek azoknak, akik nagy túlsúllyal vágnának bele a futásba

Tippek azoknak, akik nagy túlsúllyal vágnának bele a futásba

Forrás: Getty Images
A futásban az a jó, hogy bárki űzheti: mindegy a korod, az alkatod, a nemed, vagy hogy milyen edzettségi szinten vagy, viszont senkinek sem könnyű. Nincsenek könnyű helyzetben azok, aki nagyobb túlsúllyal vágnak bele, hiszen számukra nehezebb, és néhány dologra extrán oda kell figyelni, arról nem is beszélve, hogy az önbizalomhiány sem segít a helyzeten.

Ha te is jelentős túlsúllyal akarod elkezdni a futást, ezekre mindenképpen figyelj oda:

  • Ha az első hónapban nem is futsz, csak sétálsz, azzal sincs semmi baj! Törekedj arra, hogy minél hosszabban és tempósabban menjen a gyaloglás, és ne keseregj azon, ha még nem megy a futás. Az is fontos, hogy élvezd, amit csinálsz. A sétába szép lassan beilleszthetsz 1-1 perc kocogásokat, majd egyre hosszabbakat, míg végül azon kapod magad, hogy már az egészet kocogod. Nagyon hasznosan a hegyre séták, és szuperül fejlesztenek majd.

  • Bár biztosan úgy vagy vele, hogy mivel úgyis fogyni szeretnél, minek vennél új cuccokat, hamar eljön az idő, hogy már nem lesznek jók, azért kell egy-két szép és futáshoz készített darab. Egyrészt kényelmesebbek, másrészt bizonyított, hogy nem csak az önbizalomra, de a motivációra is jó hatással vannak.
  • Mivel a túlsúly miatt nagyobb igénybevétel alatt lesznek majd az ízületeid, extrafontos, hogy a lehető legjobb cipellőben fuss majd. Mindenképpen olyan üzletbe menj, ahol szakemberek segítenek kiválasztani a neked való darabot.

  • Hiába célod a fogyás, ne koplalj, mert a futáshoz kell az energia. Fogyassz szénhidrátot és fehérjét is, mert csak akkor fogysz szépen a zsírfeleslegből és tartod meg vagy növeled az izomzatodat.

  • Mindenképpen ugorj be a háziorvosodhoz egy gyors kontrollra, hogy megnézzétek, nincs-e bármilyen egészségügyi akadálya annak, hogy belevágj a futásba.

  • Amikor belekezdesz, ügyelj arra, hogy az elején ne menjen fel a pulzusod nagyon, ehhez szükséged lesz egy pulzusmérő órára, aminek a későbbiekben is hasznát veszed majd, de ha most még nem akarsz rá költeni, a klasszikus stopperes módszert mindenképpen alkalmazd.