Borítókép: Mi okozza a térdropogást és mit lehet ellene tenni?

Mi okozza a térdropogást és mit lehet ellene tenni?

Forrás: getty images
Edzés közben, vagy futás után gyakran ropog a térded? Szakértőnk, Sipos Fanni elmondja, mit kell tenned a probléma kiküszöböléséhez!

Szia Fanni! Lenne egy kis problémám a térdeimmel. 7 hónapja rendszeresen futok (most már megy a félmaratoni táv is) és elkezdett a térdem guggolás közben ropogni. De nem csak egyet roppan, folyamatosan. Ha megyek a lépcsőn, akkor meg csak egyet roppan. Ha 20 km felett futok, vagy hosszasan túrázok (50 km felett), akkor másnap kicsit érzem a térdeimet, ha lefelé sétálok a lépcsőn. Futással lefogytam 6 kilót (most 167 cm magassághoz 63 kg vagyok, 36 éves), és nem szeretném abbahagyni, mert biztosan visszaszedném a ledobott kilókat. Mostanában kevesebbet futok, és inkább biciklizek, hogy ne terheljem annyira a térdeimet. Fél éve kondroitin-szulfátot szedek. Köszönöm válaszod!

Szakértőnk, Sipos Fanni válasza:

Szia!

A legjobbat, amit tehettél, már megtetted, a fogyás által tehermentesítetted az ízületeidet. Az önmagában, hogy ropog a térded ne ijesszen meg. Az a probléma, ha fájdalom is társul hozzá. Az írásod alapján terhelés után érzed csak.

Amit javasolnék, hogy erősítsd meg a térd körüli izmaidat, ezáltal az izmok tovább támogatják az ízületet. A legjobb ha a kitöréseket, guggolásokat, s egyéb combizom erősítő gyakorlatokat instabil felületen végzed, például bosun vagy dynair párnán. A kivitelezés során a hangsúlyt ne a tempóra helyezd, hanem a szabályos, koncentrált kivitelezésre.

Ezek a porcerősítő kiegészítők jók lehetnek, de én csak kúraszerűen javasolnám, évi 2-3x.

A futótechnikád is nagyban befolyásolhatja azt, hogy mennyire terheled a térdeidet. Ha a sarkadat erősen odacsapod, akkor mindenképp nagy csillapítású cipőt válassz, vagy változtass a talajfogási stílusodon.

Remélem segíthettem :) Fájdalommentes futást kívánok!

Ha neked is van kérdésed Fannihoz, itt felteheted neki! A további szakértőinkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg.