alvás,szénhidrát,táplálkoás

Tényleg jobban alszom, ha este szénhidrátot eszek? Itt a szakértő válasza!

Forrás: Getty Images
Volt már, hogy este megettél egy halom szénhidrátot, mondjuk egy jó kis olasz tésztát, majd azt érezted, hogy azonnal bedőlsz az ágyba?

A szervezetnek az optimális működéshez szénhidrát, fehérje és zsír szükséges. A szénhidrátok az elsődleges energiaforrások, sőt, ha este fogyasztod őket, még gyorsabban is elalszol tőlük - vallja Rizwana Sultana alvásgyógyász, egyetemi docens.

Ezért segítik a szénhidrátok az elalvást

,,A szénhidrátok gyorsan emelik meg a vércukorszintet, emellett növelik a szervezetben a tripofán és a szerotonin szintjét. A tripofán egy esszenciális aminosav, ami javítja az alvás minőségét, jótékonyan hat a kedélyállapotra, emellett belőle képződik a szerotonin és a melatonin is, amit más néven az alvás hormonjaként emlegetnek.

szénhidrát,alvás
Forrás: GettyImages
Ám annak ellenére, hogy a szénhidrátok segítik a jobb alvást, van egy nagyon lényeges dolog, amire figyelni kell. A túlzott esti szénhidrátfogyasztás ugyanis nemcsak súlygyarapodáshoz, de horkoláshoz és alvási apnoéhoz vezethet
vallja Rizwana Sultana.

A szakértő szerint ezért érdemes este összetett szénhidrátot, teljes kiőrlésű gabonát választani, hogy jól aludjunk.

Jó alvás a szénhidráton túl

Persze nem csak akkor aszol jól este, ha előtte bevágsz egy tál durumtésztát. A halaknak magas a B6 vitamin tartalmuk, segítik a melatonin termelődését, így azokat is érdemes este fogyasztani. De a banán is remek választás, mert sok magnéziumot és káliumot tartalmaz. Ezek az izmoknak is különösen jót tesznek, segítenek az ellazulásukban, és jobban is alszol tőlük. De magas még a joghurt, a sajtok, a káposzta magnéziumtartalma is, ezek is segtíik a melatonin termelődését.

De a mézzel és a magokkal sem lősz mellé!

Összességében este azokat az ételeket kéne fogyasztani, amiknek magas a tripofán, a szerotonin, a kálcium, magnézium és B6 tartalma - ezek segítik ugyanis a jobb alvást. Persze mindenkinél más válik be: ezt érdemes kitapasztalni!
vallja a szakértő.