Borítókép: Tényleg hatásos a krioterápia vagy csak túlságosan felhájpolták?

Tényleg hatásos a krioterápia vagy csak túlságosan felhájpolták?

Forrás: Getty Images
Rengeteg elit sportoló használja ezt a módszert a gyorsabb regeneráció és sérülések elkerülése miatt.

De vajon nekünk, átlag sportolóknak is érdemes használni? Utánajártunk!

A krioterápiának több pozitív hatást is tulajdonítanak, segít a bőr fiatalságának megtartásában, a zsírégetésben és persze az izmok regenerációjában. A módszer egyébként nem új keletű, csupán a kabinos módszer az. Lokálisan már ősrégi módszer, hiszen amikor jegeled egy testrészedet, annak is ugyanez a mechanizmusa.

A profi sportolók azért használják, mert nekik egy sokkal feszítettebb edzésprogramjuk van, és fontos számukra, hogy a lehető leghamarabb regenerálódjon a testük egy-egy kemény edzés után! A hidegterápia azt idézi elő, hogy javul az izmok vérellátása és anyagcseréje. Ahogy az izmok a vérből oxigént és tápanyagot vesznek fel, gyorsul a regeneráció és így a teljesítőképességük is. Ezzel megelőzhető az izomláz és izomfájdalom, azonban a sérülések esetében nem ez a legjobb módszer. Akkor még mindig előnyösebb a helyi jegelés, azaz hogy előkapsz egy csomag mirelit borsót a fagyasztóból.

A hájp annak köszönhető, hogy az Instagram tele van olyan posztokkal, amikor valamelyik elismert sportoló használja ezt a módszert, viszont hobbifutók esetében nem nagy a létjogosultsága. Ha egy fontos versenyre készülsz, és fontos a megfelelő regeneráció (hiszen munka és magánélet mellett ez még nehezebben megy), akkor a feszítettebb hetekben érdemes kipróbálni, de amúgy nincs rá szükség, hiszen ideális esetben egy nap egyszer edzel, és tartsz heti 1-2 pihenőnapot is! Egyébként pedig az edzés utáni jéghideg zuhany is bőven elég számodra.

Lebron James is imádja ezt a módszert!