női futók, infarktus, szívbetegség, szív, egészség,

Még a szakemberek sem biztos, hogy rögtön felismerik a szívroham jeleit nőknél

Forrás: Getty Images
Olyan tünetek, mint például az erős kimerültség, a hányinger vagy a hasi fájdalom, nem feltétlenül keltenek aggodalmat, tragikus módon még orvosokban sem – miközben akár szívroham is meghúzódhat a háttérben.

A bennünket, nőket érintő, olykor extrémnek tekinthető kihívások közepette, sok olyan tünetet tapasztalhatunk, amiknek kezdetben vagy enyhébb formájukban nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. Az Albertai Egyetem kutatóorvosa, Dr. Colleen Norris azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ideje rátekinteni a női és férfi szívrohamot és szívbetegségeket érintő tünetek közti különbségre.

Ha normál testsúlyú, aktív, nem dohányzó nő vagy, aki egészségesen él, valószínűleg a legkevésbé sem merülne fel egy erősebb kimerültség, vagy hányingerrel járó állapot esetén, hogy szívroham tüneteiként gondolj a panaszokra. De talán orvosod fejében sem születne meg a szívroham gondolata! Hamarabb jutna eszedbe a stressz, netán influenza vagy szimpla túledzettség. Pedig a szívinfarktus bizonyos típusai, beleértve a spontán szívkoszorúér-szakadást (SCAD), ritkábban fordulnak elő férfiaknál, viszont igen gyakran megfigyelhetők olyan egészséges nőknél, akiknél nincsenek ismert kockázati tényezők.

A legtöbb nő nem tudja, hogy a szívinfarktus korai jelei közé tartozhat a hirtelen vagy szokatlan kimerültség, hányinger vagy gyomorfájdalom, ráadásul ezek a tünetek gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál. De a közérzet hirtelen megváltozása, hideg verejtékezés, felsőtest-fájdalom a nyak tájékán, a hátban vagy végtagokban, éles mellkasi fájdalom vagy kellemetlen érzés, valamint szédülés vagy légszomj szintén a betegség tünetei, ezek azonban az ismertebbek.

A szakember szerint nem is feltétlenül az a riasztó, hogy a laikus érintett hagyja figyelmen kívül a korai tüneteket, hanem – kutatásai szerint – az a megdöbbentő, hogy a sürgősségi osztályokon szívroham jeleit tapasztaló női pácienseket anélkül küldenek haza, hogy megfelelően diagnosztizálták volna őket. Megállapította, hogy 2010 és 2020 között évente átlagosan 300 nőt diagnosztizálnak rosszul, akik úgy hagyták el a kórházakat, hogy 30 napon belül visszatértek szívroham diagnózisával. Bár ezek a leletek kanadai egészségügyi intézményekből származnak, szívrohamban érintett nők a világon bárhol előfordulhatnak.

A megoldás - Dr. Norris szerint - az edukáció lenne. Fontos, hogy a nők tájékozottak legyenek a témában, de az orvosszakma oktatása is kritikus és kihívást jelentő feladat ebben, ugyanis a nők egészségével kapcsolatos kutatás és oktatás hiánya túl gyakran téves diagnózishoz vezet. A témában fellelhető anyagok és kurzusok nem ritkán elévültek, az orvosi egyetemek képzési anyagának átalakítása pedig időbe telik. Addig is fontos, hogy legalább azok, akik a helyes információk birtokában vannak, segítsék ezek továbbadását.

egészség, szívroham, szív, infarktus,
Forrás: Getty Images

Íme Dr. Colleen Norris tippjei minden nőnek:

  • A legfontosabb, hogy beszélj az orvosoddal! Ha tapasztalod a fenti jelek bármelyikét, tedd egyértelművé, hogy ezek nem normálisak még egy sűrűnek tekinthető életvitel mellett sem.
  • Laborvizsgálat, melyből látható a koleszterinszint és a szívroham diagnosztizálására alkalmas paraméterek, valamint egy vérnyomás mérés és EKG vizsgálat alapvető.
  • Kérd ki orvosod tanácsát abban, hogy mit tegyél, ha nem változnak a tünetek, illetve kérhetsz kardiológushoz is beutalót.
  • A sportórák és -alkalmazások hasznosak lehetnek az egészségi állapot nyomon követésében és figyelemmel kísérésében.
  • Amikor legközelebb futni indulsz női futótársaiddal, szánj pár percet arra, hogy beszélsz minderről. Ha a környezetedben bárki megemlít olyan tüneteket, amelyek szokatlannak tekinthetők, mégsem kapnak komoly figyelmet, jelezd, hogy igenis komolyan kell venni őket, ugyanis szívroham és szívbetegségek következtében hatszor több nő hal meg, mint mellrákban!