kelkáposzta, káposzta, szezonális zöldség, növényi alapanyag,

Emeld a kedvencek közé a kelkáposztát és fogyaszd jóval gyakrabban!

Forrás: Getty Images
A kelkáposzta nem tartozik az univerzálisan népszerű zöldségek közé, pedig különleges íze mellett magas tápanyagtartalma is indokolná, hogy jóval többet fogyasszunk belőle.

A káposztafélék általában magas víztartalommal, de alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, közben pedig nagyon komoly tápanyagtartalommal bírnak. A kelkáposztát most itt, mint szezonális zöldségfélét vesszük górcső alá, de szerencsére szinte egész éven át kapható frissen a boltokban.

A kelkáposzta különösen gazdag C-vitamin forrás. Főzve 100 gramm káposzta körülbelül 25 milligramm C-vitamint biztosít a főzési időtől függően. Ez a napi szükséglet negyedének felel meg. Ha nyers állapotban fogyasztjuk, akkor ugyanez az érték, akár kétszeres is lehet. A C-vitamin mellett magas E-vitamin, B6-vitamint, folsav, kalcium, kálium és vasforrás.

A benne lévő egészséges alapanyagok minőségének megőrzése érdekében érdemes a lehető legrövidebb ideig főzni vagy sütni. Vékony csíkokra vágva tovább csökkenthető a feldolgozási idő, ám a káposztafélék nyersen is fogyaszthatók például salátákhoz adva. Nyers állapotban viszont kicsit nagyobb kihívást jelent az emészthetőség miatt.

kelkáposzta, káposzta, zöldség, növényi táplálkozás,
Forrás: Getty Images

Ami a kelkáposztát az egészséges táplálkozás szempontjából még fontossá teszi, az a benne található másodlagos növényi összetevők, a glükozinolátok előfordulása, amik az erős, fűszeres aromát is adják, ráadásul védik a káposztát a természetben előforduló kártevőktől, az emberi szervezetben viszont antioxidáns hatásúak lehetnek.

A kelkáposzta tápértéktartalma 100 grammra vetítve

Energia 113 kJ (27 kcal)
Szénhidrát 6,1 g
Élelmi rost 3,1 g
Zsír 0,1 g
Fehérje 2 g

Vitaminok mennyisége
Tiamin (B1) 6% 0,07 mg
Riboflavin (B2) 3% 0,03 mg
Niacin (B3) 2% 0,3 mg
Pantoténsav (B5) 4% 0,187 mg
B6-vitamin 15% 0,19 mg
Folát (B9) 20% 80 μg
Kolin 3% 12,3 mg
C-vitamin 37% 31 mg
E-vitamin 1% 0,17 mg
K-vitamin 66% 68,8 μg

Ásványi anyagok mennyisége
Kalcium 4% 35 mg
Vas 3% 0,4 mg
Magnézium 8% 28 mg
Mangán 9% 0,18 mg
Foszfor 6% 42 mg
Kálium 5% 230 mg
Cink 3% 0,27 mg

Egyéb összetevő
Víz 91 g

A kelkáposzta szinte egész évben frissen kapható, így könnyen elérhető, egészséges tápanyagforrás, ami rendszeres alkotóeleme lehet a menünek. Az októbertől kapható őszi vagy téli káposzta abban tér el a zsengébb, nyáron kapható változattól, hogy robusztusabb, sötétebb színű és meglehetősen hullámos levelekkel rendelkezik. Íze aromásabb, fűszeresebb és illata is jellegzetesebb. A nyári vagy korai káposzta májustól kapható a boltokban. Levele világoszöld, kevésbé fodros, mint a téli fajtáé. Íze kevésbé intenzív, az erős kelkáposzta ízzel bajlódók is inkább elfogyasztják. Felhasználhatósága jóval tágabb lehetőségeket rejt, mint gondolnánk: a szokásos frankfurti leves és kelkáposztafőzelék mellett, tekercseléssel lehet tölteni, rakottas fogásokhoz is kitűnő, csíkokra vágva, röviden pirítva köretként vagy salátákhoz is jól passzol.

Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

2490 Ft